Nové logo má odzrkadľovať zameranie firmy na technologické inovácie.

Fínska spoločnosť Nokia posledných zhruba 60 rokov používala typické modré logo, ktoré sa vďaka obľúbenosti jej telefónov stalo dobre známym aj v našich končinách. Teraz ho ale mení a zmenu oznámila tesne pred prebiehajúcim veľtrhom MWC 2023 v španielskej Barcelone. Informoval o tom medzi inými portál Engadget.com.

Prezident a generálny riaditeľ spoločnosti Nokia Pekka Lundmark pri prezentácii loga na Twitteri zdôraznil, že Nokia už nie je len spoločnosťou vyrábajúcou smartfóny. Ide podľa neho o firmu zaoberajúcu sa obchodnými technológiami.

Ako doplnil pre agentúru Bloomberg, v mysliach väčšiny ľudí sú stále úspešnou značkou mobilných telefónov, ale o tom Nokia podľa neho už nie je. Nové logo má symbolizovať zameranie na siete a priemyselnú digitalizáciu. Nie je viazané na žiadnu konkrétnu farebnú schému, čo znamená, že môže mať akúkoľvek kombináciu farby písma a pozadia.

V tlačovej správe fínska spoločnosť tvrdí, že nové firemné logo symbolizuje energickú, dynamickú a modernú Nokiu, ktorá demonštruje svoje hodnoty a cieľ. Dodáva, že bolo navrhnuté ako symbol spolupráce, ktorá je podľa spoločnosti Nokia rozhodujúca.

Nokia bola v minulosti najväčší výrobca mobilných telefónov na svete, ale po roku 2008 nedokázala dobre zareagovať na prudký nástup smartfónov v podobe telefónov iPhone a prístrojov s operačným systémom Android.

Pod vedením generálneho riaditeľa Stephena Elopa, ktorý do Nokie prišiel z Microsoftu, sa snažila preraziť smartfónmi s operačnými systémom Windows Phone, avšak táto stratégia úplne zlyhala. Celú divíziu mobilných telefónov napokon v roku 2014 predala Microsoftu za 5,44 miliardy dolárov. Aj ten to ale s telefónmi vzdal o dva roky neskôr.

Smartfóny Nokia sú síce na trhu aj dnes, ale s pôvodným výrobcom už nemajú okrem názvu nič spoločné. Právo používať značku Nokia pre telefóny a tablety totiž získala firma HMD Global a vyrábané sú v Ázii.

Zdroje: Nokia.com, Engadget.com, Bloomberg.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.