Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Opel dnes zverejnila prvé informácie a zábery úplne nového modelu Movano-e, prvého elektrického vozidla z dielne tejto nemeckej značky v trhovom segmente veľkých dodávok.

Movano novej generácie so vznetovými motormi aj elektrickým pohonom je najkonkurenčnejšou ponukou, akú kedy značka Opel priniesla do sektora trhu s ľahkými úžitkovými vozidlami (LCV). Movano novej generácie ponúka prvotriedne hodnoty z hľadiska užitočného zaťaženia, nosnosti nákladu a celkovej hmotnosti vozidla v spojení so širokým výberom typov, dĺžok a výšok karosérie. Od začiatku predaja bude v ponuke nielen s modernými, výkonnými a odolnými vznetovými motormi, ale aj s batériovým elektrickým pohonom s nulovou produkciou emisií.

Opel Movano-e

Opel Movano-e (2021)

„Nový Opel Movano-e završuje našu ponuku elektrických ľahkých úžitkových vozidiel. Naši zákazníci z oblasti obchodu a služieb môžu vďaka tomu jazdiť a prepravovať tovar bez emisií. Sme presvedčení, že Movano novej generácie získa pre značku ďalší podiel na trhu,“ hovorí generálny riaditeľ spoločnosti Opel Michael Lohscheller.

Nový Opel Movano je pripravený na každú úlohu v oblasti prepravy – od rozvozu po meste cez prepravu osôb až po chladiarenský tovar a obytné prívesy. Drsný a robustný charakter vozidla sa odráža v jeho dizajne, ktorý je zároveň vizuálnym stvárnením jeho dynamiky. A čo je dôležité pre profesionálnych vodičov i správcov vozových parkov, bezemisné Movano-e nepotrebuje žiadne kompromisy, a preto predstavuje skutočnú alternatívu vozidiel s konvenčným pohonom. Elektrický systém pohonu nového ľahkého úžitkového vozidla od spoločnosti Opel dodá 90 kW (122 k) výkonu a 260 Nm krútiaceho momentu pri najvyššej rýchlosti, ktorá je elektronicky obmedzená na 110 km/h. V závislosti od modelového variantu si zákazníci môžu vybrať lítiovo-iónový akumulátor s kapacitou 37 kWh, ktorý zaistí dojazd 117 km (v závislosti od jazdného profilu a prevládajúcich podmienok), alebo 70 kWh s dojazdom 224 kilometrov v kombinovanom cykle WLTP.

Opel Movano-e

Opel Movano-e (2021)

Akumulátor je umiestnený pod ložným priestorom, aby neobmedzil možnosť využiteľnosti. Toto uloženie prospieva vozidlu aj pri prejazde zákrutami a zvyšuje jeho stabilitu pri jazde vo vetre aj v prípade, že je plne naložené. Efektívnosť zvyšuje aj dômyselný systém rekuperačného brzdenia, ktorý rekuperuje energiu generovanú pri brzdení či spomaľovaní.

Okrem elektrického pohonu má nový model Movano vznetové hnacie sústavy, ktoré zodpovedajú najlepším na trhu z hľadiska nízkej spotreby paliva a nízkych emisií CO2. Výstupný výkon 2,2-litrových motorov – ktoré spĺňajú prísne emisné normy Euro 6d – sa pohybuje od 88 kW (120 k) do 121 kW (165 k). Vysoký krútiaci moment pri nízkych otáčkach siaha od 300 Nm pri 1 500 otáčkach za minútu po 370 Nm pri 1 750 otáčkach za minútu. Všetky motory využívajú pohon predných kolies a sú spojené so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou.

Nové Movano ponúka vynikajúcu nosnosť a celkové prevádzkové náklady, ako aj širokú ponuku karosérií a kapacity nákladového priestoru.

Opel Movano-e

Opel Movano-e (2021)

Široký výber: Štyri dĺžky, tri výšky a kapacita nákladového priestoru 8,0 až 17 m3

Záujemcovia o panelové dodávky si môžu vybrať zo štyroch dĺžok (L1-4) a troch výšok (H1-3) s maximálnou kapacitou nákladového priestoru od 8,0 do 17 metrov kubických. Dvere variantu H3 sú vysoké 2,03 metra – čo je najlepší parameter v triede. Spolu so zadnými dverami, ktoré sa otvárajú do uhla 180 stupňov (voliteľne možno rozšíriť až na 270 stupňov), umožňujú zvlášť ľahké nakladanie modelu Movano. Rozsah celkovej hmotnosti vozidla od 2,8 do 4,0 tony patrí k najväčším v tejto triede vozidiel a maximálne užitočné zaťaženie dosahuje 2,1 tony. Vďaka nízkej hrane batožinového priestoru vo výške 460 mm, šírke 1 422 mm medzi podbehmi kolies a 1 870 mm medzi panelmi predstavuje nakladacia zóna novej veľkej dodávky značky Opel referenčný štandard pre konkurenciu.

Štandardná kabína je vybavená jedným radom troch sedadiel, zatiaľ čo druhý rad voliteľnej dvojkabíny ponúka sedenie pre ďalších štyroch cestujúcich. Aby bolo možné splniť aj špeciálne požiadavky, nový model Movano je k dispozícii aj ako samostatný podvozok, podvozok s kabínou pre posádku a plošinový podvozok s jedným radom troch sedadiel. Nové ľahké úžitkové vozidlo od spoločnosti Opel je ideálnym základom aj pre širokú škálu špecializovaných prestavieb, ako sú sklápače, valníky a obytné dodávky.

Opel Movano-e

Opel Movano-e

Aktívna bezpečnosť: Najmodernejšie asistenčné systémy na ochranu všetkých účastníkov cestnej premávky

Najmodernejšie asistenčné systémy poskytujú ochranu nielen vodičom, posádke a cestujúcim vo vozidle, ale aj ostatným účastníkom cestnej premávky. Väčšina z nich je v novom modeli Movano súčasťou štandardného vybavenia, v závislosti od stupňa výbavy. Patria k nim systémy a funkcie, ako je napríklad automatická bezpečnostná brzda, upozornenie na objekty v mŕtvom uhle, asistent pripojenia prívesu či upozornenie na nežiaduce vybočenie z jazdného pruhu.

Služby „OpelConnect a aplikácia „myOpel“ ponúkajú špeciálne riešenia pre ľahké úžitkové vozidlá (LCV) vrátane elektrických (e-LCV). Tieto služby sú k dispozícii prostredníctvom aplikácií. Portfólio siaha od systému tiesňového volania eCall a volania v prípade poruchy až po množstvo rôznych ďalších služieb, ako je napríklad stav vozidla a informácie o vozidle.

Nové Movano ako najnovší člen rozširuje rodinu ľahkých úžitkových vozidiel spoločnosti Opel, ktorej súčasťou sú už modely Combo a Vivaro. Celé portfólio značky v oblasti LCV bude do konca tohto roka ponúkať elektrický variant každého modelu. Do roka 2024 bude Opel ponúkať elektrifikovanú verziu všetkých osobných automobilov a modelov LCV.