Vynovené O2 pods prinášajú zmenu dizajnu, kvalitnejšiu reprodukciu zvuku a podporu bezdrôtového nabíjania.

Slovenské O2 zaradilo prvú generáciu svojich slúchadiel O2 pods do predaja začiatkom roka 2022 a v rámci narodeninovej akcie ich ponúkalo za 15 eur. Išlo o totožné slúchadlá, ktoré predávalo aj české O2 od konca roka 2021, a ktoré sa (najmä) v českých recenziách netešili veľkej chvále.

Operátora to však neodradilo a súčasťou jeho vianočnej kampane sú tzv. nové O2 pods. Ťažko povedať, či ich možno definovať ako druhú generáciu, každopádne nové O2 pods prinášajú niekoľko zmien a zlepšení. A čo je dôležité spomenúť hneď v úvode recenzie – nové O2 pods v ponuke slovenského O2 sú odlišné od vynovených O2 pods, ktoré ponúka české O2.

Dodávateľom slúchadiel pre O2 je spoločnosť sbsmobile.com a ako som zistil, nové O2 pods sú v skutočnosti prezlečené slúchadlá TWS Urban Pro Earbuds.

Nové O2 podsZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Nové O2 pods

So štupľovým dizajnom…

Pôvodné O2 pods ponúkali tzv. kôstkový dizajn, nové O2 pods sú štupľové slúchadlá. Znamená to, že na konci každého slúchadla sa nachádza silikónový nadstavec, ktorý zabezpečuje čiastočné pasívne odhlučnenie a zároveň pomáha držať slúchadlo v uchu.

K dispozícii sú tri páry silikónových nadstavcov, ktoré sa odlišujú veľkosťou. Mne vyhovoval stredný nadstavec, ktorý je zvolený od výroby. Slúchadlá držali pevne v ušiach a to aj počas chôdze či behania. Hmotnosť jedného slúchadla je 3 gramy, nabíjacie puzdro s oboma slúchadlami má hmotnosť 32 gramov.

Dizajn slúchadiel neurazí ani neprekvapí. Ich nožičky majú veľkosť 27 mm a sú z plastu. Na ľavej nožičke si všimnete logo O2.

Nové O2 podsZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Nové O2 pods a obsah balenia

… a dotykovým ovládaním

Obe nožičky obsahujú malú LED diódu a dotykovú plochu – dotykom pozastavíte/spustíte prehrávanie hudby, dvoma dotykmi zavoláte na posledné číslo a trojitým dotykom aktivujete hlasového asistenta vo vašom smartfóne. Otestoval som to v kombinácii s iPhonom, používanie Siri fungovalo bez problémov.

Dotykové ovládanie umožňuje preskakovať medzi skladbami. 2-sekundové podržanie dotykovej plochy na ľavom slúchadle aktivuje nasledujúcu skladbu. 2-sekundovým podržaním na pravom slúchadle sa vrátite k predchádzajúcej skladbe.

V prípade telefonického hovoru môžete jedným dotykom prijať a následne ukončiť hovor. 2-sekundovým podržaním odmietnete prichádzajúci hovor. Slúchadlá je možné používať aj samostatne, buď ľavé alebo pravé. Automatické pozastavenie/spustenie prehrávania po vytiahnutí/vložení slúchadiel do uší nie je k dispozícii.

Nové O2 podsZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Nové O2 pods umožňujú dotykové ovládanie

Nabíjacie puzdro s USB-C a bezdrôtovým nabíjaním

Nabíjacie puzdro je plastové a podobne ako slúchadlá – neohúri ani neprekvapí spracovaním. Vyťahovanie slúchadiel z puzdra vyžaduje trochu cviku, aby nebol tento proces ťažkopádny. Je to dané najmä tým, že slúchadlá sú v puzdre uložené nožičkami k sebe, takže ich musíte v rukách pretočiť, keď ich dávate do uší, resp. následne do puzdra. Dá sa na to zvyknúť.

Nabíjacie puzdro poteší zabudovaným USB-C portom a takisto podporou bezdrôtového nabíjania. Táto technológia nie je štandardom ani v segmente 50-eurových slúchadiel, čo je bežná cena nových O2 pods, nie to v cene na úrovni 20 eur, čo je výhodnejšia cena pre zákazníkov O2.

Každé slúchadlo má 30 mAh batériu, nabíjacie puzdro má 300 mAh batériu. Výdrž dosahuje 4 hodiny na jedno nabitie, resp. až 20 hodín v kombinácii s nabíjacím puzdrom. Nabíjanie trvá necelých 75 minút.

Nové O2 podsZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Nové O2 pods: Vyťahovanie slúchadiel je spočiatku trošku ťažkopádne a treba si na to zvyknúť

Ako funguje párovanie a ako hrajú?

Nové O2 pods sa automaticky prepnú do režimu párovania, keď ich vytiahnete z puzdra a vložíte ich do uší. Slúchadlá je možné používať iba s 1 zariadením súčasne, takže pokiaľ ich chcete pripojiť k novému zariadeniu, je potrebné ich najskôr manuálne odpojiť/odpárovať od iného zariadenia, ku ktorému sú aktuálne pripojené.

Podľa oficiálnych technických údajov je citlivosť na úrovni 110 dB, impedancia je 32 ohmov a frekvenčný rozsah je od 20 Hz do 20 kHz. Výrobca neuvádza veľkosť meničov. Kvalita reprodukcie zvuku ma príjemne prekvapila a to najmä s prihliadnutím na cenu 20 eur, za ktorú je možné tieto slúchadlá zakúpiť.

Pôvodné O2 pods som nemal možnosť testovať, takže neviem posúdiť, ako hrala prvá generácia, avšak nové O2 pods ponúkajú príjemnú dynamiku aj basy. Slúchadlá ma počas používania neiritovali (ne)kvalitou reprodukcie zvuku. Popravde som očakával, že budú hrať horšie, ako v skutočnosti hrajú.

Nové O2 podsZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Nové O2 pods

Ďalšie poznatky z testovania

Nové O2 pods nemajú mobilnú aplikáciu ani pokročilé funkcie, ako je aktívne odhlučnenie alebo tzv. ambientný režim, ktorý dokáže prepustiť okolitý zvuk. Štupľový dizajn zabezpečuje už spomenuté pasívne odhlučnenie, ktoré dokáže čiastočne tlmiť okolitý hluk a to do určitej intenzity.

Počas testovania som zaznamenal tichý a nevýrazný zvuk v ľavom slúchadle, ktorý sa objavuje náhodne na pár sekúnd, keď pozastavíte prehrávanie hudby či videa a zároveň ste v tichom prostredí. Predpokladám, že väčšina používateľov si ho nevšimne – ak teda nejde iba o problém môjho slúchadla.

S dotykovým ovládaním som problém nemal a do veľkej miery som bol spokojný aj so stabilitou pripojenia cez Bluetooth 5.0 – hoci, keď som mal slúchadlá pripojené k notebooku, zaznamenal som pár zriedkavých pol sekundových interferencií v pravom slúchadle. Keď som slúchadlá používal s iPhonom, tak som takéto krátkodobé rušenia nezaznamenal.

S novými O2 pods som takisto telefonoval. Druhá strana okomentovala kvalitu hovoru slovami, že zvuk nebol úplne čistý a bol akoby zašumený s jemnou ozvenou. Na bežné telefonovanie je to postačujúce.

Nové O2 podsZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Nové O2 pods

Verdikt

Na nové O2 pods sa dá pozerať dvoma spôsobmi. Ako na slúchadlá, ktoré si za 20 eur môžu kúpiť zákazníci O2, ktorí od dnešného dňa (7. novembra) nájdu v O2 aplikácii vianočný zľavový kupón (koľko služieb, toľko kupónov).

Objektívne treba povedať, že za 20 eur ide o dobré bezdrôtové slúchadlá, ktoré aktuálne patria pravdepodobne k tomu najlepšiemu na trhu v tejto cenovej kategórii a to aj napriek tomu, že nie sú zďaleka bezchybné.

Druhý pohľad na nové O2 pods je, že berieme do úvahy plnú sumu 50 eur. V tejto cenovej kategórii by som odporučil skôr Huawei FreeBuds 4i, ktoré ponúkajú lepšiu technologickú výbavu. Za 20 eur však kúpou slúchadiel od O2 nič nepokazíte.

Cena: 19 eur (s vianočným O2 kupónom), 49 eur

Zapožičal: O2

  • Nové O2 podsZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Nové O2 podsZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Nové O2 podsZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Nové O2 podsZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Nové O2 podsZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Nové O2 podsZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Nové O2 podsZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Nové O2 podsZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Nové O2 podsZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Nové O2 podsZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Nové O2 podsZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Nové O2 podsZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Nové O2 podsZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT

Páči sa nám

  • Výborný pomer cena/kvalita zvuku, ak berieme do úvahy cenu 20 eur pre zákazníkov O2
  • Bezdrôtové nabíjanie aj nabíjanie cez USB-C
  • Pekný dizajn a pohodlné nosenie v ušiach
  • Čiastočné pasívne odhlučnenie
  • Sú vhodné aj na bežné telefonovanie
  • Dotykové ovládanie

Nepáči sa nám

  • Pripojenie iba k 1 zariadeniu súčasne
  • Mierne ťažkopádne vyťahovanie slúchadiel z puzdra
  • Počas používania sa môže objaviť tichý a nevýrazný zvuk v ľavom slúchadle, resp. zriedkavé krátkodobé interferencie

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit