Nové pravidlá nabrali účinnosť už 1. decembra, teraz však Polícia Slovenskej republiky spustila na Facebooku nový „video seriál“, ktorý vám všetky nové pravidlá objasní.

Novo ustanovené pravidlá hovoria o tom, že elektrické kolobežky sú svojou konštrukciou a parametrami porovnateľné s motocyklami. Klasické kolobežky, bez pomocného motora, resp. kolobežkári sú aj naďalej považovaní za chodcov. Osoba pohybujúca sa na elektrickej kolobežke je v zákone definovaná ako „vodič nemotorového vozidla“, čo znamená, že sa na túto osobu vzťahujú rovnaké povinnosti.

Recenzia elektrickej kolobežky SXT Light Plus + SEAT KickScooter: TU

Osoba, ktorá šoféruje elektrickú kolobežku nesmie byť pod vplyvom alkoholu. Neplatí to iba v prípade jazdy v obci/meste alebo na ceste vyhradenej pre cyklistov. Aj v tomto prípade však nesmie hodnota alkoholu v krvi presiahnuť 0,5 promile. Po chodníkoch pre cyklistov môže elektrická kolobežka, resp. jej vodič, jazdiť iba v tom prípade, ak neohrozuje cyklistov. Toto je zvláštne, nakoľko kolobežky jazdia prevažne rovnakou rýchlosťou ako priemerný cyklista. Čo sa týka bežných chodníkov pre chodcov, tak tam môžete s elektrickou kolobežkou jazdiť iba rýchlosťou chôdze. Toto považujeme (z časti) za hlúposť, nakoľko stabilita jazdy je v extra nízkych rýchlostiach často horšia ako počas bežnej rýchlosti, napr. 20km/h. Je však pravdou, že na chodníkoch treba dávať veľký pozor na chodcov. Veríme, že toto je každému kolobežkárovi jasné.

Osoby pohybujúce sa na elektrických kolobežkách nesmú jazdiť vedľa seba, ale výhradne za sebou, a tiež je nutné, aby mal vodič kolobežky obe ruky na riadidlách. Výnimka platí iba v tom prípade, keď dáva vodič kolobežky signál o zmene jazdy (ak nemá viditeľné smerovky). Na „jednomiestnej“ kolobežke sa nemôžu prevážať ďalšie osoby, ale ani predmety (ktoré zamedzujú bezpečnému vedeniu kolobežky) a zvieratá. Na záver dodajme, že elektrickú kolobežku môže po bežnej komunikácii viesť iba osoba staršia ako 15 rokov. Toto neplatí v obytnej zóne, na chodníkoch pre cyklistov a poľnej/lesnej ceste.

Aký máte názor na nový zákon pre kolobežkárov? Je prísny alebo v norme? Určite nám ho zanechajte v komentároch.

Zdroj: Vlastné / Facebook – Polícia Slovenskej republiky

Prečítajte si aj:

Miro odporúča: Ak chcete najlepší dopravný prostriedok do mesta, zaobstarajte si elektrickú kolobežku

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE