Väčšia aktualizácia funkcií Windows 11 by mala prísť už vo februári.

Podľa doterajších informácií by sa mala nazývať Moment 5 alebo Moment 24. February. Ide o takzvané momentové aktualizácie, ktoré sú šírené pre viacerých používateľov hromadne, no nie sú aktivované v každých prípadoch. Niektorí používatelia síce môžu mať takúto inštaláciu alebo aktualizáciu v systéme aplikovanú, avšak funkcie nemusia byť ešte aktívne. Je to zmena oproti niekdajšiemu modelu šírenia aktualizácií, no podobný princíp je využívaný aj napríklad pri spoločnosti Google. Nehovoriac o tom, že niektoré funkcie sú postupne zavádzané v rámci regiónov.

Dostupnosť

Vo všeobecnosti sa dá povedať, že potreba ďalšej aktualizácie systému vo väčšom rozsahu reflektuje na požiadavky, ktoré priniesol zákon o digitálnych trhoch pod skratkou DMA. Aktualizácia by sa mala šíriť prostredníctvom takzvaného náhľadového kanálu, ktorý je potrebné aktivovať v okne nastavenia. Predpokladá sa, že aktualizácia bude dostupná koncom februára alebo začiatkom marca, avšak jedného dňa ju používatelia dostanú automaticky. Netreba mať aktivované žiadne špeciálne predvoľby a postupne sa z náhľadových aktualizácií stanú bežné. Tie systém nainštaluje automaticky.

Aj napriek postupnému šíreniu tejto aktualizácie je predpoklad, že bude dostupná až v apríli. Na to, aby sa aktualizácia zobrazila ako dostupná, bude potrebné mať nainštalovaný systém Windows 11 vo verzii 23H2.

nastaveniw windows 11 so zobrazenim Windows UpdateZdroj: TOUCHIT

Novinky a vylepšenia

Noviniek bude viacero a jednou z najviditeľnejších bude možnosť písať do textových polí v rámci celého operačného systému prostredníctvom dotykového pera. Táto funkcia pomôže používateľom využívajúcim dotykové pero. Doteraz boli limitovaní vstupom len z okna funkcie Ink. Po novom budú môcť písať kdekoľvek a ich znaky budú rozpoznané.

ink v celom systeme windows 11Zdroj: Microsoft

Ďalšia novinka sa týka potrebných náležitostí v súlade s Digital Marketing Act a Microsoft bude umožňovať používateľom odinštalovať ešte viacej aplikácií. Medzi ne sa zaradia aj Microsoft Edge, Cortana, Fotoaparát alebo aplikácia Fotografie. Zatiaľ nie je možné prehliadač Edge odinštalovať a bude to po prvýkrát, kedy sa tak bude dať urobiť.

Takisto by mala nastať zmena vo vyhľadávacom paneli systému Windows, čo by po novom znamenalo, že budete môcť vyhľadávať aj u poskytovateľov, ako je napríklad Google alebo Yahoo, prípadne iných. Odinštalovanie niektorých aplikácií, napríklad prehliadača, bude zatiaľ dostupné len v takzvanom Európskom hospodárskom priestore – European Economic Area (EEA.)

Microsoft vylepší aj funkciu Zdieľanie v blízkosti v anglickom origináli nazvaná ako Nearby Share a ide o funkciu obdobnú AirDrop, ktorú používajú zariadenia od Applu. Tentoraz bude podporovať takzvané priateľské pomenovanie, takže uvidíte lepší názov počítača, respektíve tak, ako si ho používateľ pomenoval. Firma ďalej uvádza, že zrýchli prenos cez túto funkciu.

win Nearby ShareZdroj: Microsoft

Funkcia Spotlight, o ktorej sme už počuli v minulosti, by mala priniesť automatickú zmenu tapety na každý deň. Používatelia, ktorí si zvolia vlastné pozadie, ho aj naďalej môžu používať a nové správanie tapiet nebude prinášať interferenciu medzi používateľsky nastaveným pozadím a touto funkciou.

Zmeny by sa mali udiať aj vo funkcii Copilot, no vzhľadom na doterajšie pôsobenie tejto funkcie v Európskej únii, si nie sme istí jej nasadením už po ďalšej aktualizácii. Súčasťou DMA je príprava na legislatívne povinnosti, ktoré by mohol mať systém a Copilot zapracované tak, aby bol konečne dostupný pre širšiu skupinu používateľov. Ide najmä o ich legislatívnu príslušnosť.

Menšie zmeny budú vykonané aj v ponuke Štart, ktorá teraz dostane namiesto popisu Všetky aplikácie iba popis Všetky. Okrem toho bude zmenený aj panel s widgetmi, ktoré budú musieť opäť spĺňať požiadavky DMA. Najviditeľnejšou zmenou bude možnosť vypnúť Microsoft News v rámci panelu widgetov, čiže používatelia nebudú musieť používať tento informačný kanál. Zostane im viac miesta na ich widgety. Využívať budú môcť napríklad Správy Google alebo napríklad Apple News.

Widgets BoardZdroj: Microsoft

Aktualizácia prinesie Poznámkový blok s vylepšením o počítanie znakov. O tejto novinke sme informovali v tomto článku. Už teraz, ale môžete vidieť zmenenú kontextovú ponuku a v prípade podporovaných typov súborov, sa zobrazí položka Upraviť pomocou poznámkového bloku. Ide o šikovnú možnosť, ako otvoriť tieto súbory rýchlejšie.

V minulosti bolo zapnutie poznámkového bloku pomerne prakticky riešené cez položku Upraviť, no zmenou systémového menu na nový vzor, ktorý zaviedol Windows 11, sa niektoré položky preusporiadali alebo úplne zmizli. Microsoft to týmto spôsobom napravuje.

Zjednodušenie ovládania v rámci hlasových povelov bude podporovať viacero monitorov, čo znamená, že sa budete môcť navigovať v systéme pomocou hlasu, a to nielen na primárnom monitore. Pridané sú aj ďalšie jazyky, ako je napríklad francúzština, nemčina alebo španielčina. Na slovenské, prípadne české rozhranie, si budeme musieť nejakú dobu počkať. Zatiaľ nie je isté, či tieto jazyky budú podporované v rámci ovládania operačného systému.

win voice accessZdroj: Microsoft

Zdroj: Windows Central

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.