Digital Markets Act zmení trh so službami. Európska únia klasifikovala tieto spoločnosti ako „gatekeeperov“.

Európska komisia počas minulého roka podpísala zákon s označením Digital Markets Act, ktorý si má posvietiť na veľké spoločnosti. Ak sa spoločnosť v rámci tohto zákona klasifikuje ako „gatekeeper“, tak sa musí otvoriť konkurencii a zároveň nesmie zvýhodňovať svoje služby v rámci jedného produktu. Teraz portál androidauthority.com zverejnil zoznam takýchto spoločností, ktoré budú musieť zmeniť to, ako fungujú ich produkty. Európska únia si inak na ne posvieti bližšie a uvalí na ne sankcie.

Európska únia klasifikovala „gatekeeperov“

Stať sa „gatekeeperom“ pravdepodobne nechcela ani jedna väčšia technologická spoločnosť. Ak však spĺňa podmienky, ktoré stanovila Európska únia, tak sa takejto klasifikácii nevyhne. Takáto platforma, na ktorú sa budú vzťahovať nové pravidlá, musí mať ročný obrat minimálne 7,5 miliardy eur, trhovú kapitalizáciu vo výške viac ako 75 miliárd eur a v neposlednom rade aj viac ako 45 miliónov aktívnych používateľov v rámci EÚ. Najnovšie sa ale môžeme pozrieť na to, ktoré spoločnosti a služby sa s týmito podmienkami stretávajú.

  • Alphabet: Android, Chrome, Google Ads, Google Maps, Google Play, Google Search, Google Shopping, YouTube
  • Amazon: Amazon Ads, Amazon Marketplace
  • Apple: App Store, iOS, Safari
  • Bytedance: TikTok
  • Meta: Facebook, Instagram, Meta ads, Meta Marketplace, WhatsApp
  • Microsoft: LinkedIn, Windows

Na zoznam by sa neskôr mohli pridať aj ďalšie služby. Apple aj Microsoft sa totiž odvolali a tvrdia, že niektoré ich služby by sa nemali stretávať s pravidlami zákona DMA. Ide o služby ako Bing, Edge, iMessage a Microsoft Advertising.

Platformy majú 6 mesiacov na zmenu

Každá táto služba na zozname sa bude musieť zmieriť s podmienkami, ktoré nastavila Európska únia. Spoločnosti teda budú musieť otvoriť svoje produkty aj iným platformám a nebudú môcť propagovať a zvýhodňovať len svoje produkty. Príkladom sú napríklad aplikácie od spoločnosti Google v rámci systému Android. Tie by nemali byť zvýhodňované, inak môže spoločnosť obdržať pokutu do výšky až 10 % z jej celosvetového obratu a až 20 % pri opakovaných priestupkoch.

Predpokladáme, že zoznam zatiaľ nie je finálny. Ako sme už spomenuli, Európska únia zoznam stále upravuje a zvažuje aj zaradenie ďalších produktov.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.