Umelá inteligencia sa bude starať o jeho dom.

Koncept osobného asistenta, ktorý využíva umelú inteligenciu, aby používateľom uľahčoval každodenný život, nie je nič nové. Táto myšlienka je základom Siri, služby Google Now alebo Cortany. Svojho osobného asistenta chce najnovšie aj Mark Zuckerberg, šéf Facebooku.

Ten prostredníctvom sociálnej siete zverejnil novoročné predsavzatie. Osobný asistent nemá byť novou funkciou na Facebooku, Zuckerberg ho chce do svojho domu. Umelá inteligencia má byť podobná Jarvisovi z filmov Iron Man.

Zatiaľ nie je jasné, či Zuckerbergov asistent bude natoľko vtipný ako Jarvis vo filmoch. Šéf Facebooku však chce umelú inteligenciu naučiť, aby rozpoznala jeho hlas. Hlasovými povelmi chce ovládať celú domácnosť a regulovať svetlá, teplotu alebo kontrolovať prehrávanie hudby. Potom svojho virtuálneho asistenta naučí, ako vyzerajú jeho priatelia, aby im otvoril dvere, keď zazvonia. Nezabúda ani na svoju dcéru Max. Asistent ho má upozorniť, ak dieťa potrebuje jeho pozornosť.

Zuckerberg plánuje vytvoriť svojho asistenta za použitia dostupných technológií – ak to bude možné. Taktiež predpokladá, že umelú inteligenciu využije aj v kombinácii s virtuálnou realitou, v rámci vizualizácie dát.

Zdroj: Facebook

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit