Vylepšený model nemá zmenené meno ani verziu. Dostal prívlastok „New“.

Anthropic hovorí, že model Claude 3.5 Sonnet má výrazné zlepšenia, najmä v oblasti kódovania. Zároveň dodáva, že v tejto oblasti bol lídrom. Je pravda, že sa dá použiť na kódovanie, ale aj na komplexnejšie úlohy. Najmä v súvislosti s projektami a kontextuálnym odpovedaním na základe predchádzajúcich údajov v rámci projektu. Aktualizovanú verziu môžete používať okamžite a zobrazí sa ako predvolená možnosť v rozhraní Claude AI.

Claude interfaceZdroj: TOUCHIT

Ovládanie počítača

Vývojári dostávajú prednostný prístup na vytvorenie automatizovaných činností pri ovládaní počítača. Zatiaľ nejde o náhradu Copilot od Microsoftu, ktorým by sa dal prehľadávať počítač a reagovať na otvorené dokumenty. Anthropic v tomto videu popisuje, ako funguje vytváranie automatizovaných činností za pomoci plávajúceho okna nástroja umelej inteligencie.

claude ai vs chatgpt vs gemini 2024Zdroj: Anthropic

Vytváranie kódu

Podľa interných testov, ale aj testov cez GitLab, má inovovaný model lepšie výsledky ako predchádzajúca verzia, a to pri zachovaní rovnakej rýchlosti a ceny. To je dôležité nielen na strane používateľov využívajúcich túto službu, ale aj prevádzkovateľa. Jednoducho povedané, ak budú ľudia kódovať cez novú verziu s mesačným predplatným, Anthropic by to nemalo stáť interne žiadnu sumu navyše.

Zatiaľ je nedokonalý

Firma očakáva postupné zavádzanie do praxe, no potrvá to ešte niekoľko mesiacov. V súvislosti s ovládaním počítača a rôznych automatizovaných činností je potrebné dôsledne analyzovať výstupy z tohto nástroja tak, aby nedochádzalo k zneužívaniu.

Typicky môže ísť o zneužitie AI nástroja na vytváranie hrozieb ako sú spam dezinformácie alebo podvody rôzneho charakteru. Firma hovorí, že dokázali vyvinúť vlastné klasifikátory na odhalenie potenciálneho zneužitia ich jazykového modelu v rámci automatizovaných činností.

Zdroj: Anthropic

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.