Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Oracle uvádza na trh novú verziu svojho databázového stroja Oracle Exadata X6 Database Machine.

Nový systém prináša prelomový výkon, kapacitu a dostupnosť aplikácií, a to všetko pritom bez dodatočných nákladov. Systém Oracle Exadata aj naďalej ponúka najlepšie technológie v odbore a maximalizuje pomer cena/výkon pre on-line transakcie (OLTP), analytické aj konsolidované databázové úlohy.

Systém Oracle Exadata X6 využíva funkcionalitu najnovších a najrýchlejších procesorov Intel Xeon, extrémne rýchleho sieťového rozhrania InfiniBand, škálovateľných úložných systémov Oracle Exadata Storage Servers (úložisko kompletne postavené na technológii flash alebo klasické pevné disky kombinované s flash) a špeciálneho softvéru Oracle na prácu s úložnými servermi v prostredí Oracle Exadata. Databázový systém Oracle Exadata od svojho uvedenia v roku 2008 predstavuje novú éru integrácie hardvéru, softvéru a cloudu. Konkurencia, či už ide o dodávateľa databáz, systémov alebo cloudových riešení, nič podobné ponúknuť nedokáže.

„Systémy Oracle Exadata používajú 4 z 5 najväčších bánk, telekomunikačných spoločností aj predajcov spotrebného tovaru, pretože ponúkajú bezkonkurenčný výkon transakcií OLTP, analytických aj kombinovaných úloh,“ uviedol Juan Loaiza, senior viceprezident pre systémové technológie spoločnosti Oracle. „Nový databázový stroj Oracle Exadata X6 ponúka na základe technológie flash výkon, ktorý najmä z hľadiska cenovej efektivity prekonáva konkurenčné pamäte DRAM a poskytuje omnoho rýchlejšie a spoľahlivejšie prostredie pre on-line transakcie. Totožná technológia je teraz k dispozícii aj v podobe cloudovej služby; v tomto prípade ide o vôbec najefektívnejšiu ponuku databázových služieb poskytovaných prostredníctvom cloudu.“

Extrémny výkon

Systém Oracle Exadata X6 predstavuje prvú a jedinú databázovú platformu, ktorá spája technológiu 3D V-NAND flash so správaním databázy na strane úložiska tak, že zo zdieľaného úložiska flash umožňuje dosiahnuť priepustnosť takmer na úrovni pamätí DRAM. Ponúka priepustnosť viac než 300 GB/s na jeden rack (stojan), čo je viac než desaťnásobok rýchlosti riešení konkurencie postavených výhradne na báze pamäte flash. Systém Oracle Exadata X6 ponúka výkon na úrovni riešenia in-memory (spracovanie dát priamo v operačnej pamäti), na rozdiel od platforiem postavených čisto na technológii in-memory však za desatinu ceny.

Verzia systému

Variant Oracle Exadata X6 High Capacity využíva špičkové héliom plnené disky s kapacitou 8 TB, čo znamená kapacitu viac než 1,3 petabajtu na jeden rack. Integrovaná je navyše sofistikovaná technológia cache (práca s dátami vo vyrovnávacej pamäti), čo prináša výkonnosť technológií flash pri cenách za bežné disky.

Variant Oracle Exadata X6 Extreme Flash využíva výhradne technológie flash. Ponúka v jedinom racku viac než 358 TB nevolatilnej pamäte flash, čo presahuje diskové polia na báze flash konkurenčných dodávateľov. Databázový stroj Oracle Exadata je možné pri použití viacerých rackov škálovať na viac než 6 petabajtov (realizovaných stále čisto pomocou technológie flash).

Exadata X6_web2016_3_nowat

Systém Oracle Exadata ponúka v odbore najlepšiu hybridnú stĺpcovú kompresiu, čo umožňuje v priemere zvýšiť až desaťnásobne úložnú kapacitu. Dramaticky tak vzrastie cenová efektivita pri práci s veľkými dátovými skladmi a pri vykonávaní konsolidovaných databázových úloh.

Transakcie OLTP v reálnom čase

Systém Oracle Exadata X6 umožňuje vykonávať OLTP transakcie v reálnom čase prakticky v neobmedzenom rozsahu. Tradične bola škálovateľnosť OLTP systémov limitovaná náhodnými úzkymi hrdlami I/O (vstup/výstup), ale databázový stroj Oracle Exadata X6 ponúka rýchlosť I/O 5,6 milióna operácií na rack; aj tým prekonáva diskové polia konkurencie založené výhradne na technológii flash.

Ďalšiu prekážku výkonu OLTP systémov predstavovala koordinácia servera v rámci uzla. Nové algoritmy pre systém Oracle Exadata založené na rozhraní InfiniBand (napr. protokol Direct-to-Wire a Smart Fusion Block Transfers) umožňujú až trikrát zvýšiť rýchlosť správ odovzdávaných v rámci OLTP.

Nepretržitá prevádzka transakcií OLTP je podporovaná aj unikátnou technológiou na detekciu porúch, presmerovaním vstupu a výstupu zo zariadení v prípade zlyhania rádovo pod 1 s a rýchlym riešením problémov. Jedinečná je takisto funkcia proti zlyhaniu databázy v režime in-memory, čo pridáva ďalšiu vrstvu ochrany pri prevádzke kombinovaných úloh, ktoré sú najzávislejšie od výkonu systému.

Databázový stroj Oracle Exadata Database Machine sa často používa na konsolidáciu databáz a kombinované aplikácie. Umožňuje eliminovať ich nežiaduce interferencie s úlohami OLTP, pretože poskytuje unikátny mechanizmus, ktorý dáva prioritu kritickým úlohám – a to v rámci celého prostredia, t. j. na úrovni procesora, sieťového prenosu aj úložiska.

Oracle Exadata v cloude

Databázový stroj Oracle Exadata X6 je možné nasadiť na vlastnej infraštruktúre (on premise), pričom spoločnosť Oracle teraz ponúka tento systém aj prostredníctvom služby Oracle Database Exadata Cloud Service, keď implementáciu a správu systému realizujú odborníci spoločnosti Oracle. Táto služba zahŕňa všetky funkcie softvéru Oracle Database Enterprise Edition a je k dispozícii na báze licencie aj predplatného.

Spoločnosť Oracle nedávno takisto oznámila služby Oracle Cloud at Customer, ktoré umožňujú prevádzkovať cloudové služby Oracle na vlastnej infraštruktúre zákazníka. Táto ponuka zahŕňa všetky služby Oracle Database Cloud Services a týmto spôsobom bude k dispozícii aj služba Oracle Exadata Database Cloud Service.

Značky: