Naznačuje to patent spoločnosti Apple.

Apple sa pri svojich tabletoch veľmi dlhú dobu spolieha na hliník, ktorý sa nachádza na ich zadnej časti. Práve tento materiál sa výrazne líši od toho, ktorý Apple používa pri iPhonoch. Zadná časť telefónov spoločnosti je vybavená sklom, ktoré by sa mohlo objaviť aj v nových iPadoch.

Portál PhoneArena informuje, že Apple sa snaží priblížiť estetiku iPadu svojmu najpredávanejšiemu produktu, čiže iPhonom. Keďže informácií o sklenenej zadnej stene iPadov sa začína objavovať čoraz častejšie, zdá sa, že Apple skutočne niečo chystá

Spoločnosť predložila patent s iPadom, ktorý je celý zo skla. Je však potrebné mať na pamäti, že ide iba o patent, čo znamená, že tento produkt sa nemusí nakoniec ani dostať na trh. Patent zároveň podrobne opisuje procesy, ktoré je potrebné vykonať pri výrobe skleneného iPadu. Pozoruhodným je však slovné spojenie “kryt vyrobený iba zo skla”. Čo to však znamená?

Patent - Nákres iPadu zo sklaZdroj: PhoneArena
Patent – Nákres iPadu zo skla

Výhody konštrukcie

Ak by sa hliníkové šasi nahradilo skleneným, pre novú generáciu iPadov by to pravdepodobne prinieslo ďalšie možnosti bezdrôtového pripojenia. Dôležitejším vylepšením by však mohla byť aj nižšia cena. Sklo by umožnilo docieliť aj oveľa celistvejší dizajn. Okrem lepšieho spracovania by však Apple mohol stále prinášať dizajn presne podľa svojich predstáv. Neznamená to teda, že by iPad bol priehľadný. Dobrým príkladom sú matné steny nových iPhonov alebo telefónov série Galaxy S23, ktoré sú taktiež zo skla

Nevýhody konštrukcie

Najväčšou nevýhodou skla je jeho vyššia náchylnosť na rozbitie. Pokým hliník lepšie znáša prírodné pády, kedy sa iba zdeformuje, tak sklo sa vo väčšine prípadov rozbije. Okrem toho netreba pripomínať, že iPad je aj oveľa ťažší ako iPhone. Nezabudnime však na obrovský pokrok v oblasti odolnosti krycích skiel, ktoré v ostatných rokoch zaznamenala spoločnosť Corning so svojimi sklami Gorilla Glass Victus (aktuálne už 2. generácie). Je tak možné, že Apple už iba čaká na uvedenie tretej generácie skiel Victus, aby ich mohla použiť pri konštrukcii nový celosklenených iPadov.

Aj keď teraz nie je jasné, či a kedy sa takýto iPad dostane na trh, Apple si aspoň pripravil dobrú poistku v podobe patentu pre prípad, že by ho chcela konkurencia v tejto oblasti predbehnúť. Jedno je však viac ako isté, sklenený iPad by určite vyzeral veľmi dobre.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.