Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Možno práve začínate študovať novú školu, nastúpili ste do svojej prvej práce alebo vám starý notebook či mobil jednoducho doslúžil. Prípadne by ste si v rámci jesenných nákupov okrem nových topánok či kabelky radi dopriali telefón alebo počítač v atraktívnejšom dizajne. Čo je práve v kurze a podľa čoho sa pri nákupe orientovať?

Ak vám stačí obyčajný notebook, prakticky len náhrada za klasický stolný počítač, nechcete doň príliš investovať ani od neho nečakáte zázraky, môžete sa dostať aj na cenu nižšiu ako 400 €. „Všímajte si však kvalitu prevedenia, hmotnosť a rozloženie klávesnice. Fanúšikovia seriálov tiež určite využijú HDMI vstup a notebook by mal mať minimálne tri USB porty, aby ste v prípade potreby mohli rozšíriť jeho kapacitu,“ vysvetľuje Iva Pavlousková, tlačová hovorkyňa Datart. Pre študentov sa hodí predovšetkým ľahký, tenký a odolný notebook, ktorý sa ľahko prenáša. Ak notebook denne využívate v práci, oceníte ultrabook čiže tenký notebook s kompaktným rozmerom, vysokým výkonom, úsporným procesorom a s dobrou výdržou batérie (minimálne 5 hodín). Cena takýchto ultrabookov sa pohybuje od 20 000 do 30 000 Sk.

„V móde sú tiež konvertibilné notebooky, teda dva v jednom – vyzerajú ako bežný notebook, ale majú dotykový displej a fungujú ako tablet a notebook zároveň. Niektoré umožňujú displej rôzne otáčať alebo úplne oddeliť a používať samostatne,“ upresňuje Iva Pavlousková. Manažéri podľa nej vyhľadávajú buď práve tieto 2v1 notebooky s Full HD rozlíšením, alebo 14palcové notebooky, ktoré majú procesor Intel Core i5 alebo Core M, 8 GB RAM a SSD alebo hybridný disk. A vážia pod 1,5 kg.

„U mobilov vyžadujú zákazníci čoraz väčší displej. Smartphone im čiastočne nahrádza notebook, je bežné, že ľudia na mobile vybavujú maily, čítajú správy, surfujú po sociálnych sieťach alebo s ním fotia. Plus s ním samozrejme telefonujú,“ dopĺňa Iva Pavlousková. Pri nákupe je dôležité si ujasniť, čo s mobilom budete chcieť robiť. Ak vám stačí na telefonovanie a esemeskovanie, vystačíte si pokojne s klasickým tlačidlovým telefónom. Cenovo dostupný smartphone vám potom ponúkne podstatne zaujímavejšiu výbavu – napríklad podporu LTE, lepší dizajn displeja, funkciu NFC pre mobilné platby, aspoň štvorjadrový procesor, 2+ GB RAM, 16 alebo 32 GB priestoru pre dáta aj obstojný fotoaparát.

Telefóny strednej triedy ponúkajú ešte sofistikovanejšie funkcie, napríklad duálne fotoaparáty, moderný port USB-C s obojstrannou konštrukciou, 3+ GB RAM, 32+ GB priestoru pre dáta, výkonnejší procesor, novšie verzie systému alebo napríklad zvýšenú odolnosť proti vode. Veľký dôraz je v tejto triede kladený aj na dizajn. Telefóny z najvyššej triedy mávajú tú najlepšiu možnú výbavu, bezdrôtové nabíjanie, stále menšie rámčeky, najvyšší možný výkon, rýchlosť a funkcie, ale napríklad aj ukážkovú podporu alebo nadštandardné služby.

„Zákazníci samozrejme riešia aj dizajn telefónu a farebné prevedenie. Ženy väčšinou siahnu po modeloch v zlatom, ružovom alebo červenom odtieni, muži dávajú prednosť šedým a modrým farbám,“ uzatvára Iva Pavlousková.

Produktové tipy:

Notebook Apple MacBook Air 13

Na jedno nabitie vydrží tento 13,3″ notebook až 12 hodín a rovnako dlhú dobu zvládne aj prehrávať filmy v iTunes. Vďaka procesoru Intel Core i5 s grafikou Intel HD Graphics 6000 si bleskovo poradí s úpravou fotiek aj prehliadaním webu. Zároveň vás ale ohromí hrúbkou iba 1,7 cm a hmotnosťou 1,35 kg. O super rýchle bezdrôtové pripojenie sa postará základňa podporujúca veľmi rýchlu Wi-Fi 802.11ac a ako každý Mac ponúka operačný systém MacOS. Oceníte aj IPS displej, rozlíšenie 1440 x 900 px alebo operačnú pamäť 8 GB. Cena je 949 €.

Ideálny notebook na cesty Asus VivoBook E12

Ak často cestujete alebo pracujete z kaviarne, oceníte jeho super nízku hmotnosť – iba 980 g. Kvalitou a výkonom však môže smelo súperiť aj s väčšími notebookmi. Ponúka operačný systém Windows, dvojjadrový procesor Intel Celeron N3350 v kombinácii s 4GB operačnou pamäťou a grafickou kartou Intel HD. Na dáta je pripravená 32GB eMMC pamäť, spoľahnúť sa môžete aj na dlhú výdrž 10 hodín alebo super rýchlu Wi-Fi ac. Veľkosť obrazovky je 11,6 palcov. Cena je 189 €.

Konvertibilný notebook Notebook Lenovo YOGA 520-14IKB

Tento elegantný notebook je vhodný ako do domácností, tak pre firemné použitie. Procesor Intel Core i3-7100U sa postará o atraktívny výkon, bez nabíjačky vydrží notebook pracovať cez 10 hodín, ponúka aj 4 GB operačnej pamäte a grafickú kartu Intel HD. 14-palcový displej s Full HD rozlíšením a dotykovou vrstvou alebo otočná konštrukcia o 360 stupňov sú ďalšími bonusmi. Operačný systém je Windows, klávesnica upúta luxusným podsvietením, pripojiť sa môžete cez super rýchlu WiFi 802.11ac, alebo cez HDMI. Váži iba 1,75 kg. Cena je 579 €.

Novinka: mobilný telefón Samsung Galaxy Note9

Potrebujete neustále zaznamenávať a zdieľať svoje nápady? Tento luxusný telefón s dotykovým perom S Pen vám to umožní. Vďaka 0,7 mm tenkému hrotu pera a schopnosti zaznamenať až 4096 úrovní prítlaku s ním môžete zapisovať, kresliť, ovládať rôzne funkcie telefónu, ale napríklad aj komunikovať s priateľmi pomocou animovaných emoji. Vďaka Bluetooth pripojeniu môžete S Pen využiť aj ako diaľkový ovládač svojho telefónu – napríklad pri prezentácii alebo prehrávaní multimediálnych súborov. Galaxy Note9 ponúka aj vysokokapacitnú 4000mAh batériu a môžete ho nabiť pomocou bezdrôtovej nabíjačky. O dokonalé zábery sa postará duálny fotoaparát s variabilnou clonou a vytvárať môžete aj super spomalené zábery. Poteší vás osemjadrový procesor Exynos 9810, štyri jadrá procesora s frekvenciou 2,7 GHz a ďalšie štyri s frekvenciou 1,7 GHz, 6 GB RAM, 128GB úložisko alebo certifikácia odolnosti voči vode a prachu IP68. Cena je 999 €.

Cenovo dostupný telefón Honor 7A

Hoci je jeho cena veľmi dostupná, ponúka podobný dizajn ako drahé telefóny. Jeho dominantou je 5,7palcový HD+ displej s minimálnymi rámčekmi. Výkon mu dodáva osemjadrový procesor a 3GB operačná pamäť. V kombinácii s vyladeným Androidom obohateným o prostredie EMUI sa môžete tešiť na rýchle reakcie, benefitom je aj vysoká kvalita hovorov a dlhá výdrž vďaka 3000mAh akumulátora. Oceníte aj pripojenie cez LTE, podporu Dual SIM, presnú GPS alebo kvalitný fotoaparát. Cena je 139 €.

Apple iPhone 7 Plus 32 GB

Tento rýdzo ženský telefón nielen skvele ozdobí každú kabelku, ale zároveň ponúka zo všetkých iPhonov ten najvyšší výkon a výdrž. Odolné telo si poradí aj s vyliatou vodou alebo prachom, bezšvíkové zaoblenie je vysoko elegantné a celé spracovanie telefónu je na tej najvyššej úrovni. S novými vylepšenými fotoaparátmi so stabilizáciou obrazu alebo clonou f/1,8 (umožňujú aj zhotovovať videá v rozlíšení 4K alebo časozberné snímky), kvalitnými stereo reproduktormi, najjasnejším 5,5palcovým dotykovým Retina Full HD displejom, 4jadrovým procesorom a internou pamäťou 32 GB sa stane vaším nenahraditeľným priateľom. Cena je 677 €.

Môže sa tiež hodiť:

Slúchadlá Marshall Major II Bluetooth

Tieto bezdrôtové slúchadlá využívajúce Bluetooth technológiu vydržia na jedno nabitie až 30 hodín. K dobíjaniu nie je potrebný žiadny kábel, prebieha pomocou microUSB portu. Kodek aptX umožní počúvanie hudby v perfektnej CD kvalite. Skvelý zvuk zaistia veľké 40mm meniče a vďaka 3,55mm jack konektoru nie je problém počúvať hudbu v dvoch. Výhodou je i zabudovaný mikrofón a ovládacie prvky na kábli, ktoré nahradia tiež i handsfree. Cena je 114,90 €.

Skartovač Fellowes 60Cs

Či už potrebujete zničiť staré faktúry, podklady pre účtovníctvo alebo napríklad zmluvy, oceníte tento skartovač, ktorý si poradí až s 10 listmi súčasne. Vďaka 230 mm širokému vstupu a elektronickému spúšťaniu je použitie jednoduché a rýchle, prístroj si poradí aj so svorkami a menšími sponkami a dokáže zlikvidovať napríklad aj kreditnú kartu. Použitie je úplne bezpečné, senzor SafeSense skartovač automaticky zastaví, kedykoľvek sa dotknete krytu. Hodí sa ako do domácností, tak do menších kancelárií. Cena je 114 €.

Všetky produkty kúpite v kamenných predajniach Datart alebo na www.datart.sk.

Značky: