Podpora sa jedného dňa skončiť musí a firma je ďalšia, ktorá zanevrie na staršie systémy.

Neznamená to ale, že by ste systémy nemohli ďalej používať. Grafické ovládače vám budú fungovať aj naďalej a až na špecifické aplikácie alebo hry, nebudete mať žiadne problémy. NVIDIA totiž ukončuje vydávanie nových ovládačov pre Windows 7 / 8 / 8.1, no máte dostatok času, pokým sa to stane.

Zmena bude prebiehať v dvoch fázach. Prvá bude ukončenie podpory pre vylepšenia, rozšírenia funkcií alebo riešenie konkrétnych problémov. Toto bude platiť od októbra 2021, no ešte v auguste by mali vyjsť posledné Game Ready Driver (R470 GA5).

V termíne 4. októbra 2021 vyjdú prvé Game Ready Driver ovládače, ktoré už nebudú podporovať zmienené staršie systémy a fungovať budú len na Windows 10.

V prípade, že sa vyskytnú nejaké kritické problémy, NVIDIA ich opraví a vydá aktualizácie aj pre nepodporované verzie staršie ako Windows 10. Reálne to znamená chýbajúcu podporu pre najnovšie hry, no tie môžu vyžadovať čoraz viac Windows 10 a systém ako taký pôjde do úzadia.

Z pohľadu bežnej práce by vás problém so zastavením vydávania nových ovládačov nemal veľmi ovplyvniť. Kritické aktualizácie však nebudú mať večné trvanie a firma staré systémy úplne odstrihne v septembri 2024.

Zdroj: NVIDIA

Prečítajte si aj:

Windows 10: Nájsť ovládač k používanému zariadeniu bude jednoduchšie

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.