Séria A800 nie je v ohrození.

NVIDIA sa chystala predávať svoje grafické akcelerátory AI na čínskom trhu. Išlo o model A800, čo je vlastne upravený model A100. Pôvodne teda pre čínsky trh. No po vstupe nových sankcií do platnosti to vyzerá na prekazené plány a firma sa musí poobzerať po inom trhu. Výkonné modely založené na architektúre Ampere tak pravdepodobne zamiera do nových krajov. Téme sa venoval web Tom’s Hardware.

Odberateľmi by mohli byť firmy v Severnej Amerike, Latinskej Amerike, Európe, Afrike, Indii a Japonsku. Hlavným rozdielom má byť mierne pomalší výkon čipu oproti A100, ktorý nebol špeciálne upravený pre Čínu. Americká ministerka obchodu, Gina Raimondo, hovorí o „obmedzení prístupu Čínskej ľudovej republiky k pokročilým polovodičom, ktoré by mohli podporiť prelomové objavy v oblasti umelej inteligencie.“

Problém teraz nemá len ČLR, ale aj NVIDIA. Tá si poradí a predá akcelerátory AI na iných trhoch. Budú so zníženým výkonom, no ak tomu firma prispôsobí cenu, nakoniec to ocenia aj zákazníci. Tu sme ale v špekulatívnej rovine. Zákazníci spravujúci aplikácie AI a strojového učenia siahnu po takýchto kartách ako po teplých rožkoch.

To ale len za predpokladu, že odberatelia budú chcieť tento typ kariet. Majú tu ešte A100 s možnosťou voľby 40 alebo 80 GB a vyšším výkonom. Ceny zatiaľ nie sú známe, NVIDIA ich ale čoskoro oznámi, keďže svoju kartu už aktívne propaguje na stránke.

NVIDIA A800 40GB Active Quick SpecsZdroj: NVIDIA

Zdroj: Tom’s Hardware

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.