Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Mestá a obce na Slovensku majú stále možnosť vybudovať na svojom území bezplatné WiFi zóny pre obyvateľov i turistov.

Výzva Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) má otvorené piate hodnotiace kolo, ktorého uzávierka je ‪13. novembra 2019. Pre obce a mestá je na bezplatné WiFi pripojenie k dispozícii ešte 5,3 milióna eur.

O zriadenie bezplatných WiFi zón v obciach je veľký záujem. Na výzvu ÚPVII v predchádzajúcich štyroch kolách zareagovalo 408 žiadateľov. Schválených je 249 žiadostí a zmluvy už ÚPVII podpísal so 194 žiadateľmi v celkovom objeme 2 589 853,36 milióna eur.

„Príkladom, že vybudovať bezplatné pripojenie na internet nie je zložité, je obec Stankovany v okrese Ružomberok. Obyvatelia i turisti ju už majú k dispozícii pri obecnom úrade, pri obchode aj na stanici. Počet obcí, ktoré budú mať bezplatné WiFi zóny, chceme neustále zvyšovať,“ povedal podpredseda vlády Richard Raši.

Obec či mesto môže na jeden projekt dostať maximálne 15 000 eur. Na základe pravidiel financovania z európskych štrukturálnych a investičných fondov sa musia na spolufinancovaní projektu podieľať aj samotní žiadatelia, a to vo výške 5 percent z celkových oprávnených výdavkov. Zároveň musia vyčleniť dostatočné finančné prostriedky vo svojich rozpočtoch na prevádzku WiFi zón.

ÚPVII bojuje s byrokraciou a aj preto sa snaží prihlasovanie sa do výzvy čo najviac zjednodušiť. Keď starostovia a primátori podajú žiadosť elektronicky cez systém ITMS a prihlásia sa cez svoje eID, veľa údajov za nich systém automaticky vyplní. Pripravili sme pre nich aj vyplnený vzor žiadosti i súťažné podklady pre verejné obstarávanie. Výzva, do ktorej sa môžu záujemcovia prihlasovať, je zverejnená na tejto stránke.

Značky: