V redakcii sa aktívne staráme o príjemné pracovné prostredie a ako sme už v minulosti písali, pochopiteľne na to využívame aj technológie.

Okrem základnej dennej čistoty v kanceláriách o ktorú sa nám stará Roomba, nám záleží aj na tom, čo je v podstate neviditeľné a mnohí si to ani neuvedomujeme. A to je práve vzduch a jeho kvalita. O tom, ako nám s jeho čistením pomáha čistička vzduchu Roger, sme už písali v našom článku.

S prichádzajúcimi chladnými mesiacmi však samotné filtrovanie vzduchu nestačí. Keďže sa blížia najchladnejšie mesiace v roku, neúprosne klesá aj vlhkosť vzduchu. Tým, že naše kancelárie sú vykurované klimatizáciou a možnosti vetrania máme v biznis budove značne obmedzené, sa vlhkosť vzduchu v našich kanceláriách pohybuje na úrovni 19 %.

Zvlhčovač vzduchu Karl od Stadler FormZdroj: TOUCHIT
Zvlhčovač vzduchu Karl od Stadler Form má dizajn, ktorým sa môžete v priestore pochváliť

Na správnej vlhkosti vzduchu záleží

Zdravá vlhkosť vzduchu sa pohybuje na úrovni od 45 do 60 %. Hoci máte možno pocit, že počas chladných dní je vlhko, opak je pravdou. Zima je ročné obdobie, ktoré výrazne vysušuje vzduch.

Ak je vzduch suchý, trpia sliznice ľudského tela a podľa MUDr. Bergendiovej z Imunovital centra vtedy dostáva zabrať aj náš imunitný systém. Navyše ak trpíte alergiou, alebo vám nastupuje nejaké sezónne ochorenie (ako prechladnutie či chrípka), môže sa jeho priebeh v suchom a prekúrenom prostredí výrazne zhoršiť.

Keďže sme celé obdobie pandémie prežili v redakcii bez väčšej ujmy, pripisujeme to aj starostlivosti o vzduch. Na zvlhčovanie vzduchu pravidelne testujeme rôzne zariadenia. Zatiaľ sa nám však najlepšie osvedčila novinka od Stadler Form – zvlhčovač Karl.

Zvlhčovač vzduchu Karl od Stadler FormZdroj: TOUCHIT
Vnútro zvlhčovača obsahuje aj ekologické filtre a striebornú antibakteriálnu kocku

Nový zvlhčovač s pokročilými technológiami

Obrovskou výhodou produktov od tohto švajčiarskeho výrobcu je to, že ich nemusíte v rámci priestoru skrývať, pretože majú unikátny dizajn. Inak tomu nie je ani pri zvlhčovači Karl, ktorý má krásny minimalistický dizajn s moderným textilným poťahom. Navyše napriek kompaktným rozmerom dokáže obslúžiť až miestnosť s rozlohou 100 m2. Karl Big je zase vhodný do miestnosti s rozlohou až 150 m2.

O vysokom výkone týchto zvlhčovačov svedčí aj to, že dokážu do vzduchu uvoľniť obrovské množstvo vody – Karl má nádrž o veľkosti 4,6 litra a do vzduchu uvoľní 690 gramov vody za hodinu. Karl Big má nádrž 11 litrov a do vzduchu uvoľní až 1100 gramov vody za hodinu.

Celé zariadenie je veľmi intuitívne na používanie. Spodnú časť tvorí nádrž s textilným predfiltrom, ktorý je možné prať. Môžete ho teda raz za čas vyprať a zbaviť prachu. Vo vnútornej časti sú ekologické filtre, ktoré sú vyrobené z rastlinných a textilných vlákien bez použitia plastu. Zabezpečujú hygienické zvlhčovanie, pretože vďaka antibakteriálnej úprave bránia šíreniu mikróbov.

Zvlhčovač vzduchu Karl od Stadler FormZdroj: TOUCHIT
Ekologické filtre vyrobené z rastlinných a textilných vlákien do seba nasajú vodu, čo je zámer výrobcu

Karl pracuje na báze prirodzeného odparu, vlhkosť vzduchu v miestnosti stúpne rýchlo, no nemusíte sa obávať presýtenia. Pri Karlovi nevidíte stúpajúcu paru, ako je to pri ultrazvukových zvhlčovačoch – tie navyše pri intenzívnom používaní môžu postupne zanechávať aj biely povlak na nábytku či vybavení domácnosti.

My oceňujeme, že Karl nemá uzavretú nádrž na vodu, vďaka čomu v ňom voda nikdy nestuchne, ale sa prirodzene odparí, na rozdiel od iných typov zvlhčovačov. Stačí ho raz ročne odvápniť, vymeniť filtre a v podstate máme v redakcii postarané o celoročnú prevádzku. Zariadenie je možné dopĺňať vodou aj počas prevádzky, cez vyklápací otvor v hornej časti zvlhčovača.

Okrem dotykového ovládacieho panela je v hornej časti vstavaný senzor vlhkosti vzduchu, čo je praktické, pretože nemusíme mať ďalší externý senzor. Zvlhčovač Karl potom vďaka technológii Adaptive Humidity monitoruje vlhkosť vzduchu a automaticky reguluje svoj výkon tak, aby dosiahol želanú hodnotu vlhkosti vzduchu v miestnosti.

Zvlhčovač vzduchu Karl od Stadler FormZdroj: TOUCHIT
Zvlhčovač vzduchu Karl môžete dopĺňať vodou počas prevádzky

Inteligentné ovládanie aj cez aplikáciu

Celé zariadenie je možné ovládať priamo cez horný dotykový panel, na ktorom nastavíte všetko potrebné – od výkonu, až po stupeň zvlhčenia.

Dohľad nad zariadením však môžete mať odkiaľkoľvek. Karl sa dá spárovať cez Wi-Fi sieť s aplikáciou Smart Life. Na diaľku je potom možné vykonávať všetky dôležité nastavenia zvlhčovača – od nastavenia želanej vlhkosti vzduchu, cez manuálne nastavenie výkonu, časovača až po detský zámok, aby vám ratolesti zariadenie doma neprestavili.

Oceňujeme, že si Stadler Form zvolil medzinárodnú aplikáciu a nie svoje vlastné riešenie, vďaka tomu si môžeme byť istí, že o aktualizáciu aplikácie bude postarané.

Zvlhčovač vzduchu Karl od Stadler FormZdroj: TOUCHIT
Dotykový ovládací panel je doplnený aj o svetelné diódy, ktoré informujú o stave prevádzky

Nenáročný na údržbu a spotrebu energie

V rámci nášho hektického redakčného fungovania si , že sa oň netreba nijako zvlášť starať. Ako sme popísali už vyššie, stačí ho raz ročne pred sezónou zvnútra umyť a odvápniť, vymeniť filtre, naliať vodu a už iba používať.

Navyše Karl sa ani neoplatí vypínať. Jeho prevádzka je nenáročná na spotrebu energie a pri celoročnom používaní stojí 1,19 eura/rok (Karl) či 2,04 eura/rok (Karl Big). V rámci redakčného „smarthome“ riešenia ho máme zapojený do súboru ďalších zariadení, ktoré sa nám starajú o príjemnú atmosféru v kanceláriách. Navyše v nočnom režime je Karl mimoriadne tichý, takže si jeho prevádzku ani nebudete uvedomovať.

Cena – Karl: 259 eur (vrátane filtrov a prémiového servisu)
Cena – Karl Big: 379 eur (vrátane filtrov a prémiového servisu)
Zapožičal: Stadler Form

Prečítajte si aj:

Značky:

Tomas Buransky

Tomas Buransky
Mám rád nové veci a preto je skvlelé, že vďaka mojej práci sa môžem venovať marketingu v spojení s tými najnovšími technológiami.