Počet búrz, na ktorých sa dá obchodovať bez overenia identity sa znižuje.

Je to tlak vládnych orgánov najväčších krajín sveta. Zatiaľ nie je jasné, či sa na tom zhodnú majoritné krajiny vo všeobecnosti alebo budú „ostrovčeky“, ktoré nebudú vyžadovať overenie KYC (Know Your Customer). Bude to otázka legislatívy krajiny, v ktorej je burza zaregistrovaná.

Dnes prakticky nemajú na výber, bez KYC totiž neotvoria ani účet v banke, na ktorí si používatelia môžu posielať peniaze na obchodovanie v kryptomenách. Banky vyžadujú po burzách množstvo dokumentov a transparentnosť maskujú vládni predstavitelia za boj proti organizovanému zločinu a praniu špinavých peňazí. Ak totiž máte KYC na burze, zostáva po vás stopa. Pozor na to, že stopa zostáva aj keď ste na burze registrovaný bez KYC, teda len vašou emailovou adresou bez občianskeho preukazu a pošlete tam peniaze zo svojej banky. Práve ste vytvorili stopu a nie ste anonymní.

Jednou z možností sú napríklad burzy KuCoin, Mandala, ktoré nevyžadujú na obchodovanie overovanie identity. Toto nemá súvis len s priamou stopou dohľadania finančných operácií priamo k vám ale aj s rizikom odcudzenia občianskeho preukazu resp. údaje z neho. Neraz sa stalo, že boli burzy hacknuté, čo znamená riziko ukradnutia aj takýchto údajov. Ďalším riešením je použitie decentralizovaných búrz ako napríklad Uniswap alebo Bisq, ich nevýhodou je zatiaľ vyššia cena na poplatkoch.

Obrázok: Lorenzo Cafaro / Pixabay

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.