Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

K elektroodpadu sa na Slovensku správame stále zodpovednejšie.

Spoločnosť SEWA, organizácia zodpovednosti výrobcov, v minulom roku zabezpečila zber a ekologickú recykláciu viac ako 5 tisíc ton elektroodpadu. Takmer 2 tisíc ton z tohto objemu tvorí vyradená IT technika, čo predstavuje 50 % nových IT zariadení uvedených na trh. Slovensko má však pred sebou ďalšiu veľkú výzvu – od roku 2019 bude v zmysle európskej legislatívy potrebné, aby minimálny podiel zberu dosahoval až 65 % priemernej hmotnosti elektrozariadení uvedených na trh v predchádzajúcich troch rokoch. Kľúčovým predpokladom na splnenie tohto záväzku je podľa predstaviteľov SEWA, a.s. zjednodušenie podmienok zberu pre fyzické aj právnické osoby a vzdelávacie aktivity.

V roku 2016 vyzbierala počtom členov najväčšia organizácia zodpovednosti výrobcov SEWA, a. s. viac ako 5 tisíc ton elektroodpadu.  IT technika tvorila 1 899 ton z tohto objemu. Povinnosť zbierať a ekologicky recyklovať vyradené elektrospotrebiče a IT techniku vyplýva zo zákona o odpadoch. Právnické osoby sú navyše povinné preukázať sa v prípade kontroly aj potvrdením o tom, že vyradená IT technika a elektro, ktoré mali v evidencii, boli ekologicky recyklované. Túto úlohu môžu prenechať organizácii zodpovednosti výrobcov, ktorá sa postará o zber a recykláciu elektroodpadu zdarma.

Firmy a inštitúcie môžu o túto službu žiadať celoročne a bezplatne v rámci služby e-deratizácia. Vlani ponuku na bezplatný odvoz a likvidáciu elektroodpadu  využilo 342 subjektov,“ hovorí Jozef Kozák, výkonný riaditeľ SEWA, a.s., ktorá zabezpečuje  najväčší objem  zberu a recyklácie IT techniky na Slovensku a pokračuje: „Naším cieľom je aj firmám a inštitúciám čo najviac zjednodušiť odovzdávanie elektroodpadu a vyriešiť za nich aj administratívne povinnosti, ktoré im vyplývajú zo zákona. Zabezpečujeme teda nielen odvoz vyradenej techniky, ale aj potrebné potvrdenia.“

Dobrou správou podľa J. Kozáka je, že podnikateľské subjekty na Slovensku si čoraz viac uvedomujú  potrebu profilovať sa ako environmentálne zodpovedné organizácie. Čoraz aktívnejšie sú aj školy. „V roku 2016 sme vystavili celkom 438 Zelených certifikátov, z nich 96 putovalo do škôl a školských zariadení, ktoré sa zapojili do nášho špeciálneho projektu Vymeň elektro za lopty. Spolu s certifikátmi dostali školy aj 191 športových lôpt.“ 

Okrem elektroodpadu však Slovensko musí plniť aj minimálne limity stanovené európskou legislatívou pre zber a recykláciu batérií. „Od minulého roka sme povinní dosahovať stanovený 45 % limit zberu použitých prenosných batérií a akumulátorov. Aj v tomto prípade sa snažíme zvyšovať firmám a občanom komfort. Okrem klasických zberových tubusov a kontajnerov každoročne rozdáme 20 tisíc tzv. B-boxov, teda krabičiek na zber použitých batérií a akumulátorov,“ uzatvára J. Kozák.

Značky: