Všimli si to viacerí ľudia – obťažujúce telefonáty sa v posledných troch dňoch stali na Slovensku masovou záležitosťou. Ozve sa vám pritom hlas v angličtine, oznámi vám podozrenie z trestného činu, máte potlačiť kombináciu #1 a to je celé.

Doplnené 15.9 o 20:00: Podľa ďalších informácií po stlačení povelu #1 ste od štvrtka prepojení v rámci tohto telefonátu na živého človeka. Ten stále hovorí v angličtine a bližšie vysvetľuje, že ste podozrivý z trestného činu. Vyhnúť sa mu môžete plateným zastupovaním v sume okolo 20 000 eur. Niekoľko Slovákov údajne peniaze na zadaný účet skutočne poslalo…

O celom tomto doslova otravovaní ľudí na Slovensku sme už na našej stránke písali a podľa vašich reakcií je jasné, že vás táto téma zaujíma. Pokračujeme teda v nej ďalej.

Prečo to tí ľudia robia?

Pýtali sme sa prakticky všetkých operátorov a zatiaľ nikto nevie, čo je za tým. Technicky zobraté tým, že vám niekto zavolá, nemôžete prísť o žiadne peniaze. Aj keď vám bude volať z audiotextového čísla, vy o peniaze takto neprídete.

Čiastočne otázne môže byť to spomínané stlačenie kombinácie #1. Takto sa však do režimu volania z vašej strany audiotextové číslo nedostanete – potvrdili nám to viacerí operátori. Môžeme špekulovať o tom, že by to mohol byť vás súhlas s niečím, čo by vás mohlo v budúcnosti mrzieť, ale naozaj je to špekulácia. Tiež to môže byť potvrdenie toho, že sa dovolali správne a že ste človek, ktorý bude slepo nasledovať povely. Toto je však skôr z našej strany hľadanie vysvetlenia, prečo to robia.

V každom prípade – ak vám takto niekto zavolá a budete počuť anglický hlas, ihneď hovor ukončite. Určite nič nestláčajte a zostaňte pokojní – nič sa nedeje. Slovenská polícia vám isto nebude volať v angličtine a oznamovať vám takto podozrenie z trestného činu. To sa realizuje úplne inak, nie telefonicky.

Číslo, ktoré vidíte na displeji nijako nesúvisí s tým, kto vám vlastne volá. Máme potvrdené, že toto je volanie zo zahraničia a pritom sa vám na displeji zobrazujú čísla účastníkov zo Slovenska. Sú to úplne náhodné čísla – ak naň spätne zavoláte (nerobte to radšej), buď sa nedovoláte alebo sa dovoláte človeku, ktorý vám nikdy nevolal a o ničom nevie. Je to aj dôvod, prečo túto aktivitu zatiaľ operátori nemajú ako blokovať – blokovali by totiž čísla náhodných ľudí na Slovensku. Je ale pravda, že sa snažia túto situáciu nejako vyriešiť, lebo masové obťažovanie nie je pre nikoho príjemné.

Dobrá a jednoduchá rada teda je – ak sa vám toto stane, hovor hneď ukončite a nič nerobte.

Tak teda prečo?

Dobre, takže ešte raz sa pýtam, prečo to robia? Veď to stojí peniaze. No vyzerá to tak, že v tejto etape to robia bez finančného zisku. Podľa toho, ako je to masové, dá sa usudzovať, že toto nie je jedno-dňová operácie, ale Slovensko je súčasťou niečoho väčšieho. Je možné, že v najbližších dňoch sa dostaneme novej etapy, kedy to už bude volanie v slovenčine a už od nás budú chcieť nejakú spätnú akciu, pri ktorej budú chcieť osobné údaje alebo spätné volanie.

Ďalšia etapa

Rovnako sa na Slovensku vo zvýšenej miere objavili maily, ktoré sú vybavené logom Interpolu a presne hovoria o podozrení z trestného činu s následnými údajmi o tom, ako máte postupovať, aby ste sa hroziacemu trestu vyhli. Je možné, že si útočníci touto prvou „telefonickou“ etapou pripravujú pôdu pre ďalší útok vedený skôr mailovo. Mimochodom, tieto maily sú písané v dobrej slovenčine, ale prekladač ponechal v pripravenom texte pôvodnú krajinu a tak sa dozviete, že ak neurobíte, čo sa po vás žiada, budú vás súdiť súdy vo Francúzsku. To sa určite rýchlo opraví …

Tému budeme pre vás naďalej sledovať.

Zdroje: vlastné, Telekom, O2, Orange

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.