Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Optimalizovať výrobné procesy, zefektívňovať výrobu a podporovať konkurencieschopnosť slovenských výrobných podnikov pomáha Digitálne dvojča spoločnosti SOVA Digital, ktorá v rámci desiateho ročníka súťaže o Cenu ministra hospodárstva SR „Inovatívny čin roka 2016“ získala včera (23.5.) prestížne ocenenie Inovatívny čin roka 2016 v kategórii Technologická inovácia.

SOVA Digital vytvorila v spolupráci so Strojníckou fakultou STU v Bratislave jednu zo základných technológií Industry 4.0 – Digitálne dvojča. Projekt je jedinečným riešením v stredoeurópskom prostredí a je pripravený významne ovplyvniť paradigmu výroby v slovenských podnikoch.

Koncept Digitálneho dvojčaťa je postavený na priamej interakcii reálneho a digitálneho sveta. Zozbierané dáta
z reálnej výroby slúžia na digitálnu optimalizáciu procesov v paralelnom  digitálnom dvojčati. Optimalizácia prebieha na dátach zbieraných z reálnej prevádzky a tým prináša do výroby veľmi presné výsledky optimalizačných návrhov. Výsledkom sú lepšie, efektívnejšie a rýchlejšie fungujúce procesy. Pri udeľovaní ocenenia bol zo strany vyhlasovateľov vyzdvihnutý význam konceptu pre slovenské podniky, ktorým jeho aplikácia prinesie citeľné zefektívnenie a skvalitnenie výroby.

Prínosom Digitálneho dvojčaťa je takmer okamžitá optimalizácia, zefektívnenie a zvýšenie produktivity výrobných procesov. Digitálne dvojča nachádza uplatnenie pri riadení kvality výroby, sleduje a riadi výmenu obrábacích nástrojov, optimalizuje pracovné prostredie, predikuje údržbu, či identifikuje problémy s kvalitou výrobkov. Priebežne identifikuje úzke miesta vo výrobnom procese.  Pri aktuálnych nárokoch trhu na individualizáciu zákaziek a variantnú výrobu prináša jedinečnú pomoc pri čo najefektívnejšom pretypovaní výroby a prestavbe výrobných liniek.

Ocenenie nás veľmi potešilo. Je pre nás potvrdením správnosti krokov pri napĺňaní našich inovatívnych vízií a aktivít v spolupráci s akademickým svetom. Projekt je pozitívnym príkladom prepojenia výskumných kapacít univerzít s praxou, ktoré Slovensko dnes tak akútne potrebuje. Vnímame ho súčasne ako výzvu a veľký záväzok do ďalších aktivít. Veľké poďakovanie patrí našim zákazníkom a obchodným partnerom za ich podporu a odhodlanie prijímať a rozvíjať naše inovatívne riešenia,“ skonštatoval Martin Morháč, predseda predstavenstva SOVA Digital a spoluautor projektu Digitálne dvojča.

Koncept Digitálneho dvojčaťa je použiteľný vo väčšine výrobných podnikov na Slovensku, ako v diskrétnych výrobách (automobilový, strojársky, elektrotechnický priemysel), tak aj v kontinuálnych (chemický, potravinársky priemysel). Realitu a potrebu tohto princípu potvrdzuje aj záujem viacerých významných slovenských výrobcov. „Už dnes digitálne dvojča dodávame do dvoch renomovaných slovenských spoločností a množstvo projektov máme aktuálne v štádiu aplikácie v blízkej budúcnosti, či rozbehnutých jednaní o budúcej spolupráci,“ upresnil Milan Lokšík, aplikačný inžinier SOVA Digital, spoluautor Digitálneho dvojčaťa.

Výhodami Digitálneho dvojčaťa sú možnosti jeho aplikácie aj na zariadeniach, ktoré sa používajú dlhoročne a nie sú primárne pripravené na digitalizáciu. Jeho aplikácia si nevyžaduje vysoké náklady. Podobným upresňujúcim informáciám, vysvetleniam, ale hlavne odborným diskusiám na témy z oblasti digitalizácie výroby, nových technológií a Industry 4.0 našla SOVA Digital spolu s médiami, odborníkmi z praxe, akademického prostredia a zástupcami expertných tímov priestor v diskusnej platforme Industry4UM.