Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Už túto stredu – 24.2.2021 o 18:30 – Asociácia slovenských kameramanov (ASK) s podporou spoločnosti Canon a ďalších partnerov prinesie online Masterclass, ktorého hosťom bude oceňovaný kameraman a člen ASK – Martin Štrba. Ten porozpráva viac o minimalistickom prístupe k tvorbe, svetlách a tieňoch. Spoločníka mu bude robiť profesionálna kamera Canon C700 v kombinácii s pevnými objektívmi Canon Sumire Prime a ďalšími objektívmi.

 Podujatie sa koná v rámci celoročného projektu ASK Masterclass II., ktorý finančne podporil Audiovizuálny fond. ASK ho organizuje spolu so spoločnosťou Canon, ktorá poskytla pre potreby tohto eventu profesionálnu techniku v podobe videokamery Canon C700 a ďalšieho príslušenstva. Asociácia má v pláne za rok zorganizovať štyri majstrovské lekcie tohto typu.

Kamera Canon C700, zdroj: Canon

Kamera Canon C700, zdroj: Canon

 Permanentne spolupracujem so svetlom, ale nikdy nepodceňujem význam tieňa. V ňom je ukrytá podstata tajomstva, ktoré generuje imagináciu v každom z nás. Z role pasívneho pozorovateľa nás tak posúva, do role spoluautora príbehu,“ povedal Martin Štrba, ktorý v ostatných rokoch stál za kamerou pri filmoch ako Muž so zajačími ušami, Šarlatán, Sklenená izba, Tlmočník, Milada či Masaryk. Vyštudoval fotografiu na Strednej umelecko-priemyselnej škole v Bratislave a na pražskej FAMU absolvoval katedru filmovej kamery a patrí k najvyhľadávanejším kameramanom českej a slovenskej kinematografie.

ASK online Masterclass sa bude konať v priestoroch nového 2100 m² veľkého filmového A4studio, ktoré prevádzkuje firma All4Stage. „Okrem veľkej rozlohy štúdio ponúka aj najmodernejšiu technológiu “in-camera VFX” pomocou LED panelových stien a Unreal engine. Teda premietanie virtuálnych svetov do namieru postavených pozadí používanej napríklad pri poslednom Star Wars seriáli Mandalorian. Aj túto hi-tech tému si na konci ASK Masterclassu vyskúšame,“ spresnil Lukáš Teren, ktorý bude moderátorom online Masterclass.

Ak sa chcete zúčastniť bezplatného online Masterclassu, tak sa stačí zaregistrovať prostredníctvom tohto linku: https://live.upcoming.sk/podujatie/ask-masterclass-ii

Značky: