Nevídaný krok a nebude zo strany Microsoftu dobrovoľný.

Ide o novinku, ktorá v tichosti pribudla ako jedna z možností v rámci operačného systému. Microsoft sám ju nijako výrazne nekomunikuje, avšak ponúka návod, ako vypnúť prepojenie s OneDrive alebo aplikáciu odinštalovať. Na túto možnosť upozornil server Neowin. Komunikovanie tejto záležitosti ide ruka v ruke s novým nariadením Európskej únie o digitálnych službách.

Používatelia môžu aplikáciu odstrániť, no to zároveň neznamená, že prídu o svoje súbory. Tie budú mať dostupné prostredníctvom webového rozhrania alebo napríklad mobilnej aplikácie. Ide len o integráciu služby v systéme. Otázkou zostáva, ako to bude fungovať v praxi.

Je pravdepodobné, že v starších systémoch ako Windows 8.1 nebude môcť byť aplikácia odstránená. To je však len zaujímavosť, keďže tento systém používa minimum používateľov. To, že sa bude dať niektorá súčasť zo systému odstrániť ešte neznamená, že sa prestanú zobrazovať reklamy alebo upútavky na ňu či iné služby.

Aktuálne sa totiž stretávame so situáciou, keď si služba OneDrive nástojčivo vyžaduje zapnutie zálohovania osobných súborov používateľa. Informáciu o tom, že si konkrétne súbory a adresáre môžete zálohovať, uvidíte v adresnom riadku v Prieskumníkovi. Z času na čas na túto situáciu upozorní aj konkrétna aplikácia z kancelárskeho balíka Microsoft 365.

Hlásenie informujúce o tom, že konkrétny otvorený dokument môže byť zálohovaný do cloudovej služby, sa zobrazuje v informačnom riadku pod panelom nástrojov. Akonáhle túto možnosť zatvoríte a zatvoríte aj samotnú aplikáciu, vyskočí v systéme okno, ktoré láka používateľa na aktivovanie zálohovania adresárov z používateľského profilu.

Zdroj: Neowin

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.