Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Viac ako 1,7 milióna správ sa odoslalo cez Ústredný portál verejnej správy slovensko.sk v predchádzajúcom mesiaci. Vychádza to zo štatistík Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby (NASES). Pre porovnanie, je to o pol milióna viac ako v januári tohto roka.

Presne 1 742 245 správ sa odoslalo cez slovensko.sk v mesiaci október. Je to až o 104-tisíc viac ako v septembri a zatiaľ ide o najväčší nárast v tomto roku.

„Fakt, že cez slovensko.sk tečie stále viac správ, nás teší. Znamená to, že nielen úrady, ale aj občania sú v elektronickej komunikácii čoraz zbehlejší,“ hovorí generálny riaditeľ NASES Lukáš Sojka. „Do konca tohto roka by sme sa reálne vedeli priblížiť k 2 miliónom správ,“ dopĺňa Sojka na margo doterajšieho každomesačného nárastu e-komunikácie. Počet prihlásení do e-schránky na slovensko.sk potvrdzuje nielen aktivitu úradníkov, ale aj záujem firiem a občanov. NASES v októbri eviduje 1,5 milióna vstupov do prostredia e-schránky.

V októbri poslali úrady viac ako milión rozhodnutí. Občania a podnikatelia urobili prostredníctvom slovensko.sk viac ako 356-tisíc podaní. Aj tieto čísla sú v porovnaní s ostatnými mesiacmi rekordné. V januári to bolo o  100-tisíc menej v prípade podaní a až o 300-tisíc menej v prípadde rozhodnutí.

Len na poštovom a nespotrebovanom papieri tak štát, ale aj podnikatelia a občania s aktivovanou schránkou na doručovanie ušetrili za prvých desať mesiacov tohto roka viac ako 37 miliónov eur, z toho 4,4 milióna eur iba za predchádzajúci mesiac.

Značky: