Mať dobré stabilizované zábery je pri realizácii videa veľmi výhodné. Ako viete, my v redakcii TOUCHIT točíme veľa videorecenzií a vieme, že ilustračné zábery sú presne tým korením vo videu, ktoré vás zaujímajú. A keď vyzerajú dobre, hneď sa na video lepšie pozerá.

Urobiť však dobre vyzerajúce zábery nie je primárne otázka stabilizácie v kamere či fotoaparáte. Áno, pomôže optická stabilizácia, ale ideálne je, ak je už samotná realizácia záberu v stabilnej polohe. Elektronickú stabilizáciu nepoužívame. Práve na stabilné zábery je určený gimbál.

V redakcii sme vyskúšali DJI Ronin SC, ktorý je určený na stabilizáciu kamier do hmotnosti 2 kg. To znamená, že ich môžete použiť pri stabilizácii populárnych bezzrkadlových kamier s vymeniteľnými objektívmi, ale aj kompaktných fotoaparátov či dokonca smartfónov.

Predovšetkým ľahší

Hlavnou výhodou tohto gimbálu je voči svojmu staršiemu bračekovi (Ronin S) nižšia váha 1,1 kg, a teda ľahšia manipulácia s ním. Pre C ako Compact. Treba si uvedomiť, že bez ďalšieho príslušenstva držíte gimbál pri natáčaní len jednou rukou a udržať ho dlhšiu dobu znamená niečo ako posilňovať s činkami. Aj tak sa čoskoro unavíte. Z dôvodu nižšej hmotnosti je Ronin SC vhodný pre širokú triedu používateľov. Navyše, sú tu viaceré nové technológie. Nevýhodou Ronin SC je práve hmotnostné obmedzenie zaťaženia do 2 kg, čo znemožňuje jeho použitie s väčšinou profesionálnych zrkadloviek.

Vyváženie si treba nacvičiť

Pred prvým použitím gimbálu je potrebná jeho aktivácia cez mobilnú aplikáciu a hlavne vyváženie. Nevyvážený gimbál totiž nefunguje dobre, čoskoro vybijete batériu a zábery pri takomto stave budú roztrasené. Vyváženie gimbálu sa musíte naučiť, ide o to stabilizovať jeho polohu v troch osiach. Pri vyvažovaní musí byť krytka z objektívu dole a objektív v polohe, pri ktorej budete kamerovať. Kamera musí byť pripravená na natáčanie (teda plná batéria a pamäťová karta).

Vyvažovanie je o určené presnej polohy umiestnenia fotoaparátu

Vyvažovanie je o určené presnej polohy umiestnenia fotoaparátu

Neočakávajte, že vám to pôjde zo začiatku rýchle, po hodinovej praxi to však možno zvládnete rýchlo. O tom, či je gimbál vyvážený vás detailne informuje mobilná aplikácia. Poslúchnite nás, postupujte ďalej len v tom prípade, ak máte vo všetkých troch osiach výsledok Excellent. Nasleduje povel Autotune v aplikácii – teda jemné vyladenie pohonu gimbálu, ktoré si viete prispôsobiť vašim podmienkam. Gimbál má tri profily použitia, ktoré si môžete prispôsobiť. Ide hlavne o rýchlosť pohybu motorov.

O tejto chvíle vám bude Ronin SC slúžiť úžasne. Natočíte zábery, ktoré vyzerajú profesionálne a hlavne vás to bude baviť. Žiaľ, vyváženie musíte urobiť vždy, keď kameru zložíte z gimbálu dole. Aplikácia vám tiež pomôže v realizácii záberov. Napr. tzv. švenky (pohyby s kamerou zo strany na stranu) s ňou urobíte ako keby sa točili tímom ľudí v profi štúdiu. V aplikácii určujete začiatočný bod a ďalších 5 bodov, kam sa má kamera pri záberoch pohybovať. Ronin SC následne urobí všetku prácu za vás, pohybuje s kamerou presne a stabilne. Takto sa dá realizovať aj hyperlapse video, 360° otočky s produktom, prípadne panoramatické fotky. K špecialitám patrí napr. spárovanie pohybu mobilu s pohybom gimbálu alebo jeho ovládanie pomocou bezdrôtového herného ovládača. To síce pekne vyzerá, ale na fakt dobré zábery to predsa len chce vašu ruku a filmárske oko.

Aktívne prepojenie gimbálu a fotoaparátu

Aktívne prepojenie gimbálu a fotoaparátu. Takto sa dá spustiť povel na nahrávanie aj z gimbálu

Žiaľ na natáčanie samého seba to nie je

Technologickým šperkom je ActiveTrack 3.0. Je to automatické sledovanie vybraného pohybujúceho sa objektu. Ronin SC tak natáča objektívom kamery tam, kam sa napr. pohne sledovaná osoba. Toto má však svoje úskalia. Predovšetkým musíte nasadiť smartfón do dodávanej kolísky a umiestniť ho na kameru. A samozrejme vyvážiť. Nuž, vyvážiť kameru s nasadeným telefón je fakt náročné a to predovšetkým časovo. Musíte použiť ľahký telefón (v našom prípade iPhone SE 2020) a zároveň mať kameru s objektívom s hmotnosťou viac sa blížiacou k 2 kg. Veľmi náročne sa totiž vyvažuje ľahký fotoaparát s ťažkým smartfónom, často je to nemožné. Dobre vám radíme, treba pri vyvažovaní použiť funkciu AutoTune, inak sa vám fotoaparát na gimbále roztrasie.

Keď to už vyvážite, prídete na to, že ActiveTrack 3.0 primárne neumožňuje natáčať sám seba pri pohybe, čo by ste si aj najviac želali. Smartfón totiž sleduje vašu polohu výhradne zadnou kamerou, takže vy stojac pred kamerou nemáte ako skontrolovať, čo je vlastne vybrané ako sledovaný objekt a čo vlastne kamera vidí. Ľahko sa tak stane, že sa zaostrí na iný objekt alebo kamera vidí inú plochu, ako by ste si želali. ActiveTrack 3.0 je fajn, ale je to natáčanie pohybujúceho sa objektu kameramanom, ktorý musí byť za kamerou.

Takto sa ovláda poloha kamery a nastavujú používateľské režimy

Takto sa ovláda poloha kamery a nastavujú používateľské režimy

Batéria je super

Súčasťou dodávky je viacero káblov na pripojenie kamery ku gimbálu, cez batériu v gimbále sa dá nabíjať batéria v kamere. Na batériu gimbál funguje 11 hodín. Výhodný je podstavec, ktorý drží gimbál s kamerou v stabilnom stave. Celá dodávka je v prenosnom kufríku, ktorý sa dá použiť na dlhodobé prenášanie všetkého potrebného. Combo balenie obsahuje navyše aj možnosť ovládať zaostrenie kamery.

Celkovo DJI Ronin SC chválime. Je to úžasná vec, do ktorej sa zamilujete. Ale je to láska, ku ktorej sa musíte prepracovať, treba sa s ním naučiť pracovať. Nie je to nič zloženého, ale vyžaduje skúsenosť. Potom je to láska dlhodobá.

Cena: 348 eur

Zapožičal: Alza.sk

Kompletný seriál TOUCHIT odporúča hľadajte TU.

Prečítajte si aj:

Ondrej odporúča: FiLMiC Firstlight – naučte fotoaparát v mobile novým kúskom

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.