Aktualizácia na One UI 6.0 disponuje zásadným problémom.

Viacerí používatelia Samsung smartfónov v posledných dňoch začali registrovať aktualizáciu na Android 14, ktorý prichádza aj s nadstavbou One UI 6.0. Okrem radosti z aktualizácie však prichádza aj sklamanie, pretože ako sa zdá, táto verzia operačného systému nedisponuje prvkom, ktorý chráni displeje pred vypálením. Na túto informáciu začali poukazovať aj používatelia na rôznych fórach.

Vypaľovanie displeja sa častokrát týka OLED displejov ak sa nepoužije určitá forma ochrany. Predchádzajúce verzie nadstavby od Samsungu aj v podobe One UI 5 disponovali takouto ochranou, nakoľko statické ikony v stavovom riadku, prípadne tlačidlá na ovládanie na spodnej strane displeja, sa mierne posúvali. Systém tým zabraňoval práve takémuto vypaľovaniu displeja.

One UI 6.0 však už touto funkciou nedisponuje

Ako informuje používateľ dragosslash na používateľskom fóre Reddit, aktualizácia na One UI 6.0 odstránila podstatnú funkciu zo systému. Táto funkcia chránila displeje pred vypaľovaním tým, že sa tieto prvky mierne posúvali aj keď si to používatelia nevedeli bežným okom všimnúť. Bez tejto ochrany sa tak môže jednoducho stať, že sa tieto statické ikony, ktoré sa na displeji nachádzajú neustále, do toho displeja vypália a uvidíte tam ich jemnú siluetu.

Ako môžete vidieť na snímkach vyššie, smartfóny s nadstavbou One UI 5 využívali tzv. pixel shifting, keď sa tieto prvky posúvali ako na notifikačnej lište, tak aj v riadku so systémovými tlačidlami ovládania. V rámci nadstavby One UI 6.0 od Samsungu sa však posúvajú len systémové tlačidlá ovládania, no ikony v notifikačnej lište zostávajú na mieste.

Chyba, ktorú by mal Samsung napraviť

Nadstavba One UI 6.0 prináša mnoho vylepšení a najmä dizajnové zmeny používateľského prostredia. Mnohí používatelia teda po aktualizácii získali skôr pozitívne pocity, no tento problém patrí medzi tie závažnejšie. Veríme teda, že Samsung v blízkej dobe vydá aktualizáciu, ktorá problém s ochranou proti vypaľovaniu displeja vyrieši. Ak by sa totiž začali používateľom masívne vypaľovať displeje, tak by sa pravdepodobne juhokórejský výrobca stretol s obrovskou kritikou.

Zdroj: sammobile.com, reddit.com (dragosslash), androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.