Doteraz prežíva iba v telefónoch niektorých značiek.

Trh s telefónmi sa za uplynulé desaťročie zmenil natoľko, že niektoré prvky výbavy sa v dnešných telefónoch objavujú iba sporadicky. Je to však aj preto, že sa nezmenili iba zariadenia, ale aj technologické možnosti, čím sa výrazne ovplyvnili aj návyky používateľov. Pokým v minulosti neboli dostupné rôzne aplikácie na ovládanie moderných smart riešení, tak na ovládanie techniky sa používali aj mobilné telefóny s infračervenými portami, ktoré dokázali veľmi rýchlo nahradiť diaľkové ovládače domácich audio a video zariadení.

Infraporty doteraz zostali zachované predovšetkým v telefónoch Xiaomi a Huawei, pričom sa zdá, že tento prvok výbavy sa čoskoro objaví aj v pripravovanom telefóne OnePlus Nord 3. Pokým v minulosti sa tento prvok výbavy v tichosti vytratil z výbavy smartfónov, tak je možné, že práve odštartovala jeho nová éra. 

O novom prvku výbavy informoval leaker Max Jambor, ktorý tvrdí, že Nord 3 pravdepodobne pridá do svojej výbavy nový hardvér s prítomnosťou IR blasteru, ako aj aplikáciu na jeho ovládanie. Okrem toho sa samozrejme očakáva aj výkonnejšia čipová sada, väčší displej a modernejšie fotoaparáty.

Infraport dokáže smartfón okamžite premeniť na univerzálny diaľkový ovládač pre rôznu techniku od televízorov, set-top-boxov, klimatizácií, fotoaparátov a ďalšej elektroniky, iba pomocou voľne dostupnej aplikácie. Toto riešenie je praktické predovšetkým vtedy, keď máte v domácnosti veľké množstvo ovládačov, ktoré neustále strácate. V prípade potreby zapnutia nejakej elektroniky postačí iba otvoriť aplikáciu, ktorá ovláda infraport, a zvoliť požadované zariadenie k ovládaniu.

Huawei P20 Pro
Infračervený port a vystupujúci fotoaparát modelu Huawei P20 Pro

Doteraz je možné infraport nájsť aj vo viacerých vlajkových telefónoch od Vivo, Xiaomi a Huawei, avšak jeho prítomnosť sa objavuje predovšetkým v zariadeniach strednej triedy. Zatiaľ však nie je jasné, kedy OnePlus oficiálne oznámi OnePlus Nord 3. Vieme však, že spoločnosť v lete predstaví svoj prvý skladací telefón.

Zdroj: AndroidPolice

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.