Aj cena je veľmi priaznivá.

OnePlus Nord 4 patrí medzi najočakávanejšie zariadenia strednej triedy. Aj napriek tomu, že telefóny spoločnosti OnePlus nepatria k najpredávanejším na svete, tak majú pomerne veľkú fanúšikovskú základňu. Začala sa tvoriť už v prvých mesiacoch po vzniku spoločnosti, pretože tá si zakladala na novej cenovej politike, ktorá umožnila na trh priniesť prvé zariadenia s označením Flagship Killer. Ako však roky pribúdali, tak aj OnePlus bol nútený dorovnať konkurenciu, čím sa telefóny spoločnosti stali nielen prepracovanejšie, ale zároveň aj drahšie.

OnePlus si našťastie uvedomil, že s portfóliom vlajkových telefónov to bude mať na trhu veľmi ťažké, tak aj preto sa v roku 2020 na trhu objavuje prvý model strednej triedy s názvom OnePlus Nord. O rok neskôr bol uvedený OnePlus Nord 2, ktorý zaujal aj nás v redakcii. Po tomto modeli sa pomerne dlho čakalo na OnePlus Nord 3, avšak 16. júla 2024 spoločnosť predstavila prelomový model Nord 4, ktorý zaujme viacerými skvelými riešeniami.

OnePlus Nord 4 bol predstavený na letnom podujatí v Miláne. Ide o pomerne veľký telefón, ktorý má 6,74-palcový 120Hz AMOLED displej osadený v hliníkovom unibody šasi s hrúbkou iba 7,99 mm. Toto konštrukčné riešenie fanúšikov značky okamžite vráti späť v čase, pretože vyvoláva spomienky na veľmi obľúbený model OnePlus 3T. Spoločnosť sa však musela vysporiadať s umiestnením kompaktných 5G antén a prepracovanou základnou doskou, ktorá zabezpečí stabilný signál aj v prípade kovovej konštrukcie.

Novinka strednej triedy sa spolieha na čipovú sadu Snapdragon 7+ Gen 3, ktorá zabezpečuje výrazné medzigeneračné zvýšenie výkonu. Záujemcovia o Nord 4 budú mať na výber z dvoch veľkostí pamäte RAM – 12 alebo 16 GB, ako aj z 256 alebo 512 GB úložného priestoru. Telefón je ale k dispozícii iba v dvoch verziách – 12/256 GB alebo 16/512 GB.

Na druhej strane obidve verzie budú obsahovať nadpriemerne veľkú batériu s kapacitou 5500 mAh s podporou 100 W SUPERVOOC nabíjania. To umožňuje telefón nabiť z 1 % na 100 % len za 28 minút. Batéria je vybavená AI technológiou OnePlus Battery Health Engine na zachovanie vysokej úrovne zdravia po dobu až štyroch rokov. OnePlus Nord 4 bude zároveň jedným z prvých zariadení od OnePlus, ktoré príde s novou sadou AI funkcií, vrátane AI Speak, AI Summary a AI Writer. 

Aj súčasťou kamerového systému sú rôzne AI nástroje vrátane AI Eraser, AI Best Face a AI Clear Face. V oblasti fotoaparátov sa bude nový OnePlus Nord 4 spoliehať na nový 50 Mpx senzor pre hlavný fotoaparát s označením Sony LYT-600 s OIS, zatiaľ čo druhým je 8 Mpx senzor pre fotoaparát s ultraširokouhlým objektívom. Selfie fotoaparát má rozlíšenie 16 Mpx.

OnePlus Nord 4 oficiálne: Pokračovanie úspešnej série s dôležitými vylepšeniamiZdroj: OnePlus
OnePlus Nord 4 séria

Už pred predstavením OnePlus Nord 4 boli ohlásené viaceré zmeny v aktualizačnej politike spoločnosti, čo modelu Nord 4 zabezpečí extra dlhú softvérovú podporu. Tento telefón bude zároveň prvým zo série Nord, ktorý dostane štyri hlavné aktualizácie systému Android a šesť rokov bezpečnostných aktualizácií až do roku 2030.

Cena a dostupnosť

OnePlus Nord 4 sa bude predávať vo verzii 12/256 GB za 519 eur a vo verzii 16/512 GB za 569 eur. Telefón bude k dispozícii vo farbách Mercurial Silver, Obsidian Midnight a Oasis Green. Hoci predobjednávky sú už spustené, tak prvé zásielky s OnePlus Nord 4 by mali k zákazníkom doraziť až 8. augusta, keď bude spustený aj voľný predaj.

Zdroj: OnePlus

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.