Nový čipset je v niektorých oblastiach nekompromisný.

Qualcomm sa pri uvádzaní ne-vlajkových čipových sád nesnaží na seba upozorňovať, avšak treba zdôrazniť, že ide o rovnako dôležitý segment, ako pri vlajkových čipových sadách série Snapdragon 8. Spoločnosť iba pred pár dňami uviedla cenovo dostupnejšiu vlajkovú čipovú sadu Snapdragon 8s Gen 3, pričom dnes na trh uvádza celkom nový čipset strednej triedy s označením Snapdragon 7+ Gen 3

Aj tento nový čipset má za úlohu priniesť zážitok z vlajkového segmentu do zariadení strednej triedy, ale je potrebné sa pripraviť na niekoľko kompromisov. Dobrou správou pritom je, že najnovší čipset série Snapdragon 7 so sebou prináša významné medzigeneračné zvýšenie výkonu

Snapdragon 7+ Gen 3 oficiálne: Nová generácia výkonu pre smartfóny strednej triedyZdroj: GizChina
Snapdragon 7+ Gen 3 oficiálne

Nový Snapdragon 7+ Gen 3 je založený na 4nm procese spoločnosti TSMC. Čipset obsahuje osemjadrový procesor s jedným jadrom Cortex-X4 taktovaným na 2,8 GHz, štyrmi jadrami Cortex-A720 s taktom 2,6 GHz a tri efektívne jadrá Cortex-A520 s taktom 1,9 GHz. Qualcomm touto konfiguráciou dosiahol oproti Snapdragon 7+ Gen 2 15% zvýšenie výkonu CPU.

Pri GPU je však situácia menej priaznivá. Pokiaľ vám však v telefóne nechýba ray-tracing, tak použitý grafický procesor vás nebude v ničom obmedzovať. Ide teda o špičkové GPU, ktoré do moderného čipsetu tejto úrovne jednoducho patrí. 

Snapdragon 7+ Gen 3 oficiálne: Nová generácia výkonu pre smartfóny strednej triedyZdroj: GizChina
Snapdragon 7+ Gen 3 oficiálne

Za všetko hovoria aj čísla. Nový čipset ponúka oproti GPU Snapdragon 7+ Gen 2 až 45 % zvýšenie výkonu, ktoré v záťažových testoch poráža Samsung Galaxy S22 Ultra. To znamená, že obmedzenia pri výkone jednoducho nepocítite. 

Dôležitou súčasťou čipovej sady Snapdragon 7+ Gen 3 je podpora vytvárania stabilného difúzneho obrazu a Gemini Nano. Čip tiež prináša podporu pre viacjazyčný preklad, virtuálnych asistentov a prepis. Ak však chcete skutočne prémiový zážitok z AI, tak siahnite po smartfóne, ktorý bude mať niektorý z čipsetov série Snapdragon 8. Na výber sú aktuálne až tri verzie (tie sa budú rozširovať) – Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy, Snapdragon 8 Gen 3 a Snapdragon 8s Gen 3.

Snapdragon 7+ Gen 3 oficiálne: Nová generácia výkonu pre smartfóny strednej triedyZdroj: GizChina
Snapdragon 7+ Gen 3 oficiálne

Pokiaľ si však chcete zaobstarať cenovo dostupnejšie zariadenie s vysokým výkon, tak aj nový Snapdragon 7+ Gen 3 je skvelou voľbou. Dôkazom tohto tvrdenia sú aj možnosti ISP, ktorý dokáže obsluhovať až tri objektívy s podporou pre fotoaparáty s vysokým rozlíšením, ako sú 200 Mpx senzory alebo trojité 36 Mpx zostavy. Čip tiež podporuje pridávanie hĺbky a detailov do fotografií a videí, nahrávanie 4K HDR videa pri 60 snímkach za sekundu a Google Ultra HDR fotografie, ako aj nahrávanie spomalených videí na úrovni 1080p/240fps. 

Snapdragon 7+ Gen 3 ponúka aj sadu FastConnect 7800 zo sady Snapdragon 8 Gen 3. To znamená, že je k dispozícii prístup k WiFi 7 s HBS Multi-Link a Bluetooth 5.4. Nechýba však ani pamäť RAM LPDDR5X a úložisko UFS 4.0.

Prvé telefóny so sadou Snapdragon 7+ Gen 3 budú uvedené v najbližších dňoch.

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.