Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

S príchodom Nového roka si ľudia už tradične dávajú rôzne predsavzatia. O slovo sa ale hlásia už aj predsavzatia spojené s našimi online životmi. Viac ako 40 % používateľov by chcelo zmeniť svoj digitálny životný štýl v roku 2020. Aktuálny prieskum[1] spoločnosti Kaspersky ukázal, že väčšina ľudí by najradšej obmedzila čas strávený na svojich zariadeniach.

Minulý rok dostali súkromné dáta skutočne zabrať. Odcudzenie hesiel vzrástlo o 60 % v porovnaní s rokom 2019, odcudzenie prístupových údajov bolo takisto na vzostupe – najmä v prípade stránok pre dospelých išlo o vyše 100-percentný nárast.

Následkom toho je, že viac ako polovica používateľov internetu (56 %) si myslí, že dosiahnutie pocitu úplného súkromia v modernom digitálnom svete je nemožné a jeden z troch ľudí (32,3 %) si nie je istý, ako môže plne ochrániť svoje online súkromie. Nie je preto prekvapením, že až 42,3 % ľudí si v Novom roku dáva radšej digitálne novoročné predsavzatia než tie tradičnejšie ako „chcem schudnúť“ či „chcem žiť zdravšie“ a pod. Prieskum spoločnosti Kaspersky ukázal, že ľudia volia zodpovednejší prístup k svojmu online správaniu, aby si zlepšili svoje online zdravie a zabezpečili súkromie a preto si dávajú predsavzatia ako „budem využívať silnejšie heslá“ alebo „znížim hladinu kybernetického stresu“.

Digitálne predsavzatia sú však najmä o vlastných sľuboch, že budeme chrániť naše digitálne súkromie v roku 2020. Prieskum ukázal na viacero oblastí, v ktorých by sme sa chceli zlepšiť – napríklad znížiť čas za obrazovkou si predsavzalo 29,1 % respondentov a 18,3 % používateľov by zas nechcelo zaspávať so smartfónom v ruke. Z týchto výsledkov možno predpokladať, že digitálna očista, resp. detox, je stále na vzostupe. Štvrtina respondentov by chcela pravidelnejšie zálohovať svoje dáta či mať väčší poriadok na stole pri počítači. Každý desiaty respondent by si chcel upratať svojich priateľov na Facebooku a vymazať tých, ktorých v živote nestretol.

„Cieľom spoločnosti Kaspersky je chrániť používateľov od akéhokoľvek vyčíňania v online prostredí, ktoré by mohlo zasiahnuť ich súkromie a tiež pomôcť im žiť na maximum svoje digitálne životy bez strachu pred online hrozbami. Aby sme spotrebiteľom v tomto ohľade pomohli a aby bol rok 2020 tým najbezpečnejším rokom, povzbudzujeme ľudí, nech vyzvú svojich priateľov a známych, aby si dali digitálne predsavzatia a  zabezpečili si tak svoje online súkromie,“ hovorí Miroslav Kořen, generálny riaditeľ spoločnosti Kaspersky pre východnú Európu, a pridáva niekoľko rád, ako ochrániť svoje digitálne súkromie:

  1. Zabezpečte všetky svoje zariadenia, ktoré využívate na realizáciu online transakcií, ako – internet banking, online nakupovanie, či socializáciu – a nezabudnite ich pravidelne aktualizovať spolu s bezpečnostným riešením.
  2. Používajte unikátne a zložité heslá pre všetky svoje online účty.
  3. Dôkladne skontrolujte svoje nastavenia súkromia a bezpečnosti a obmedzte čo môže byť viditeľné a zdieľané.
  4. Ak aplikácie alebo funkcie práve nepoužívate, majte ich vypnuté.
  5. Vypnite služby, ktoré sledujú vašu aktivitu a polohu a pravidelne mažte cookies.
  6. Na pravidelnú kontrolu toho, či váš účet nebol náhodou kompromitovaný, môžete napríklad využiť službu “Have I Been Pwned“.

[1] Prieskum bol realizovaný nezávislou prieskumnou agentúrou Arlington Research na vzorke 2 000 Európanov vo veku staršom ako 18 rokov s ohľadom na národné reprezentatívne kvóty týkajúce sa pohlavia, veku a regiónu (december 2019)

Značky: