OpenAI chce konkurovať Googlu aj na trhu internetových vyhľadávačov.

Vlna umelej inteligencie zasiahla viaceré oblasti technológií, či už ide o smartfóny, rôzne nástroje a komunikačné platformy či taktiež vyhľadávanie na internete. V mnohých prípadoch sa návštevníci internetu radšej obracajú na výsledky vygenerované umelou inteligenciou ako na tie, ktoré môžu vyhľadať vo vyhľadávačoch ako je Google. Spoločnosť Microsoft sa tak už pred niekoľkými mesiacmi spojila práve so spoločnosťou OpenAI, ktorá je na tomto trhu veľkým hráčom. Výsledkom je tak vyhľadávač Bing, ktorý spolupracuje s modelom GPT-4 vytvoreným spoločnosťou OpenAI. Tá mimochodom stojí aj za veľkým chatbotom ChatGPT.

Google sa v tomto smere nenechal zahanbiť a pripravil tak nástroj Bard, ktorý niesol tento názov v rámci experimentálnej fázy. Len nedávno sa premenoval na Gemini, rovnako ako je pomenovaný aj model, ktorý využíva. OpenAI to však chce posunúť ešte ďalej vlastným internetovým vyhľadávačom, ktorý by využíval AI.

OpenAI ide bojovať s Googlom

Na trhu s umelou inteligenciou sú najväčšími hráčmi spoločnosť OpenAI a tiež Google. Umelá inteligencia je však už všade okolo nás, no internetové vyhľadávače zatiaľ príliš nepostihuje. To by sa ale malo zmeniť novým vyhľadávačom, ktorý chce na trh priniesť OpenAI. Táto veľká spoločnosť tak plánuje vyhlásiť vojnu Googlu, ktorý sa v tejto oblasti posúva podstatne pomalšie.

Google aplikáciaZdroj: Unsplash (Brett Jordan)
Google aplikácia

Vo výsledku by tak mal vzniknúť úplne nový internetový vyhľadávač, ktorý by zahŕňal aj výsledky generované AI. Ako sa však tento vyhľadávač podarí presadiť na trhu zatiaľ nie je možné povedať. Google je na tomto poli stálicou, ktorú nedokázal poraziť ani Bing od Microsoftu po príchode modelu GPT-4. Microsoft síce zvýšil svoj podiel na trhu internetových vyhľadávačov, no Google sa mu stále nepodarilo predbehnúť.

Nový vyhľadávač od OpenAI by mohol mať sľubné vyhliadky do budúcnosti, najmä pre kritiku Googlu, ich miestami slabé výsledky vyhľadávania a tiež jeho optimalizáciu. Plány spoločnosti sú však smelé, keďže Google si drží svoju pozíciu už dlhé roky. Bližšie informácie o novom vyhľadávači s AI zatiaľ nie sú dostupné. Je však isté, že OpenAI na takomto vyhľadávači už pracuje a jeho cieľom bude práve konkurovať Googlu.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.