Kto dnes nemá umelú inteligenciu, akoby nebol.

Zdá sa, že povestnou ďalšou veľkou vecou sa stane umelá inteligencia, respektíve strojové učenie. Najnovšie sa do ošiaľu okolo tohto nového fenoménu pridáva spoločnosť Kunlun Tech, ktorá stojí za prehliadačom Opera. Informuje o tom CNBC.

Do tohto prehliadača by mal byť čoskoro integrovaný asi najznámejší chatbot súčasnosti, ChatGPT, ktorý vyvíja združenie OpeaAI. Bohužiaľ, podrobnosti o integrácii tohto softvérového nástroja zatiaľ nie sú známe a Kunlun Tech nekonkretizovala ani termín, kedy sa tak stane.

S umelou inteligenciou v prehliadačoch sa ale budeme zrejme stretávať čoraz častejšie, keďže do združenia Open AI aktuálne investuje miliardy dolárov spoločnosť Microsoft s cieľom uplatniť ChatGPT vo svojom prehliadači Bing.

Softvér ChatGPT spoločnosti OpenAI zaujal technologický svet, keďže vo svojej triede je o pomyselnú triedu vyššie ako tradičné chatboty z minulosti. Tento softvérový nástroj využíva strojové učenie na to, aby za pomoci obrovského množstva webových údajov i textov a zdokonaľovaný prostredníctvom spätnej väzby od používateľov dokázal v textovej forme reagovať na ľudské otázky a dopyty prirodzeným a kreatívnym spôsobom. V mnohých prípadoch je už doslova nemožné spoľahlivo zistiť, či daný text písal človek, alebo umelá inteligencia, čo sa stáva problémom napríklad v školstve.

Na vlastnom riešení nazvanom Bard intenzívne pracuje aj firma Google, ktorá sa obáva straty svojho dominantného postavenia v oblasti vyhľadávania. Bokom nechce zostať ani Čína, v ktorej veľké spoločnosti ako Baidu či Alibaba tiež pracujú na vlastných modeloch umelej inteligencie.

Správa o implementovaní ChatGPT do Opery je síce zaujímavá, ale dotkne sa len malého množstva používateľov. Podľa aktuálnych údajov spoločnosti Statcounter totiž prvenstvo v oblasti vyhľadávačov patrí Google s jeho Chrome, ktorý má 65,4-percentný podiel. Edge od Microsoftu má 4,5 % a Opera je až na šiestom mieste s 2,4-percentným podielom.

Zdroj: CNBC.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.