Prinášame pokračovanie nášho seriálu o skúsenostiach s renovovanými notebookmi.

Na tomto odkaze si môžete prečítať úvodný zo série článkov.

Testované notebooky

V redakcii sme vyskúšali tri notebooky (dva z nich predstavujeme v tejto časti seriálu) a zisťovali všetky ich vizuálne aj technické parametre. Mali sme modely HP EliteBook 840 G1, HP EliteBook Folio 1040 G2 a Lenovo ThinkPad Edge E540. Vyberali sme notebook pre študentov, do domácnosti a pre náročných používateľov a zároveň sme chceli preveriť ako vyzerajú z hľadiska opotrebenia.

Notebook do domácnosti by mal mať dostatočne veľký displej na sledovanie filmov a pohodlnú prácu s webom. Vhodný je väčší disk na ukladanie multimédií, web kamera a mikrofóny na realizáciu video hovorov. Vyššia hmotnosť nie je prekážkou, naopak DVD mechanika je vítaná.

Notebook pre študentov má byť výkonný, ľahký na prenášanie a je vhodné, aby dlho vydržal pracovať na batériu. Ideálna veľkosť uhlopriečky je 14 palcov. Vhodná je diskrétna grafika na rýchlejší výpočet scény. Výhodou je dostatok prepojovacích portov vrátane pamäťových kariet a pripojenie na internet cez Wi-Fi a Ethernet.

Lenovo ThinkPad Edge E540 bol z hľadiska opotrebenia zaradený do kategórie Economy a bol jasným zástupcom pre tých, ktorí chcú do svojej domácnosti celkom dobrý výkon, plne funkčný stav, ale jeho majiteľa v skutočnosti nezaujímajú nejaké kozmetické vady.

Tento notebook má napr. z testovanej trojky najväčší, až 15,6-palcový displej. Notebook sme si detailne pozreli a našli sme viditeľné odery hlavne v ľavom rohu.

Potom sú to škrabance na veku displeja a menšie odreniny na spodku notebooku. Klávesnica pôsobila ako nová. Pri prevádzke notebooku sme nemali žiadne problémy, zniesol aj zvýšený výkon.

Zástupcom kategórie opotrebenia Standard je notebook HP EliteBook 840 G1. Ten má 14-palcový displej, dvojnásobok pamäti ako ThinkPad Edge E540, je ľahší a je tak vhodným nástrojom pre študentov. Opotrebenie je výraznejšie na pravom zadnom pánte a našli sme jeden škrabanec na veku a jeden v mieste otvárania displeja.

Počas testovania sa testované notebooky nijakým spôsobom nezahrievali viac, ako im to predurčuje konfigurácia a spôsob vyhotovenia. Operačný systém Windows 10 pracoval spoľahlivo, vrátane dostupnosti najnovšej májovej aktualizácie 1903. Na tomto príklade je vidno, že nekupujete archaický kúsok. Ide o notebooky, ktoré budú ešte roky dobre slúžiť.

Každý notebook od refurbished.sk je vyčistený a testovaný. Máte tak istotu, že nedostanete chybný kus, ktorý krátko po kúpe začne vykazovať chyby alebo nejaké anomálie.

Špeciálnym procesom obnovenia prechádza klávesnica. Všetky tri notebooky, ktoré sme mali v redakcii vyzerali ako s celkom novou klávesnicou. Firma totiž používa špeciálny systém obnovy klávesov aj s charakteristickým matným povrchom a novými popismi. Nemusíte sa obávať toho, že by ste mali časť klávesnice s horšie viditeľnými popismi alebo s vyšúchanými tlačidlami. Klávesnice majú slovenský aj český popis kláves.

Ceny a konfigurácie

Pre študentov – HP EliteBook 840 G1 – Intel Core i5-4300M; 8 GB RAM; 256 GB SSD; 14″ Full HD; cena: 348 €

Do domácnosti – Lenovo ThinkPad Edge E540 – Intel Core i5-4200M; 4 GB RAM; 256 GB SSD; 15,6″ HD; cena: 376,80 €

Notebooky zapožičal: www.refurbished.sk

Prečítajte si aj:

Oplatí sa kúpiť renovovaný notebook?, 2. časť

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.

Komentáre sú uzavreté