Trendom tohto roka je bezosporu zmenšovanie rámikov okolo displeja. Okrem vizuálneho vylepšovania sa niektorí výrobcovia snažia upútať svojimi nápadmi a tak trochu vybočiť z nastoleného trendu, ktorému podľahlo viacero konkurentov.

Svetlým príkladom “rebelstva” je čínsky výrobca Oppo, ktorý na včerajšej parížskej akcii predstavil model Find X, ktorý ponúka 6,4-palcový displej. Ten vyniká skvelým pomerom k telu zariadenia až 93,8 %. Pozabudlo sa na výrez v displeji, čo poteší pravdepodobne viacero používateľov.

Find X prináša zaujímavý kamerový systém, ktorý na prvý pohľad nevidno. Pokiaľ otvoríte aplikáciu fotoaparátu, tak sa z hornej časti smartfónu vysunie motorizovaná časť s 25 Mpx (f/2.0) prednou kamerou s funkciou 3D skenovania tváre spolu s duálnou hlavnou kamerou, ktorá ponúka rozlíšenie 16 Mpx (f/2.0) + 20 Mpx (f/2.2).

Pokiaľ sa aplikácia fotoaparátu zatvorí, tak sa automaticky fotoaparáty zasunú späť do zariadenia. Celý proces vysúvania by podľa OPPO nemal trvať viac ako 0,5 sekundy, čo sa po prvých referenciách javí ako skutočná hodnota.

Po dizajnovej stránke môžete badať podobné prvky, aké využíva Samsung pri vlajkovej lodi Galaxy S9. Zahnutie tak nenájdete iba na zadnej strane zariadenia. Amoled displej s rozlíšením 1080 × 2340 pixelov je taktiež po krajoch výrazne zahnutý.

Kombináciou zahnutia displeja a vysúvacieho mechanizmu dosahuje Find X skvelého pomeru displeja voči telu zariadenia. Aj keď nie je Oppo prvým výrobcom, ktorý vysúvací mechanizmus využíva, tak je od Vivo Nex s vysúvacou selfie kamerou zložitejší a podľa prvých snímok bude aj náchylnejší na poškriabanie optiky fotoaparátov. Otázna je aj spoľahlivosť a životnosť vysúvacieho mechanizmu

Zaujímavým krokom je aj vynechanie tradičných bezpečnostných prvkov. V Oppo Find X tak nenájdete žiaden snímač odtlačkov prstov. Výhradne sa spolieha iba na 3D skenovanie tváre. To znamená, že pri každom vstupe do zariadenia sa bude motorizovaná stredná časť s fotoaparátmi vysúvať pre odkrytie 25 Mpx selfie fotoaparátu a aktivovanie 3D skenovania tváre.

Celý autentifikačný proces odomykania zariadenia je veľmi rýchly. Podľa The Verge nie je tento spôsob nijako obmedzujúci pre každodenné používanie.

Dostupná bude aj limitovaná špeciálna edícia Oppo Find X Lamborghini LE, ktorá ponúkne 512 GB vnútorné úložisko a superrýchle nabíjanie – Super VOOC Flash Charge, ktoré dokáže nabiť zariadenie za 35 minút. Cena sa očakáva na úrovni 1700 eur.

Na prvý pohľad je zrejmé, že po dizajnovej stránke je Oppo Find X unikátne zariadenie a k tomu sa prispôsobil aj hardvér. Vo vnútri nájdete iba to najlepšie, čo aktuálne trh ponúka. Oppo Find X bude prvým zariadením značky, ktoré sa bude predávať v Severnej Amerika a Európe. Oppo sa doteraz výhradne zameriavalo iba na domáci čínsky trh, čo sa po včerajšej parížskej akcii zmení.

Novinka sa dá od včerajšieho dňa objednať v Číne, pričom cena by mala byť na rovnakej úrovni ako ostatné podobne vybavené zariadenia. Oppo sa vydalo vlastnou cestou a až čas a skúsenosti používateľov ukážu, či správnym.

Technické parametre:

  • 6,45-palcový Amoled displej, pomer strán 19,5:9
  • Gorilla Glass 5
  • Snapdragon 845, Adreno 630
  • 8 GB RAM
  • 256 GB ROM
  • bez podpory microSD
  • batéria 3730 mAh
  • rýchle nabíjanie VOOC
  • bez 3,5 mm audio vstupu
  • Dual SIM
  • Android 8.1 Oreo
  • nadstavba ColorOS 5.1
  • 156.7 x 74.2 x 9.6 mm, 186 g
  • bez zvýšenej odolnosti voči vode a prachu

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Prvý skutočne bezrámikový smartfón je tu. Výrobca šikovne ukryl aj selfie kameru

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.