Výrobca modernizuje snímače, moduly aj algoritmy s cieľom zlepšiť kvalitu fotiek, ktoré môžete zhotoviť pomocou smartfónu.

Oppo predstavilo niekoľko technologických inovácií, pomocou ktorých chce zlepšiť fotoaparáty vo svojich smartfónoch. Niektoré z prezentovaných technológií poznáme už z konkurenčných zariadení.

Medzi inovácie, ktoré Oppo oznámilo, patria RGBW snímače novej generácie, kontinuálny optický zoom v rozsahu 85 až 200 mm, optická stabilizácia v piatich osiach či nová generácia fotoaparátu pod displejom. Tieto technológie dopĺňajú softvérové algoritmy, ktoré pomocou umelej inteligencie optimalizujú spracovanie obrazu a zlepšujú kvalitu výslednej fotky.

RGBW snímač novej generácie využíva viacero zlepšení, vďaka ktorým by mal zachytiť až o 60 % viac svetla a znížiť šum na fotkách až o 35 % v porovnaní s predchádzajúcou generáciou. Prínos týchto vylepšení by sa mal v praxi prejaviť najmä počas fotenia v noci a v horších svetelných podmienkach, ale takisto aj pri fotení portrétov a pri zázname videa. Nový snímač sa objaví v smartfónoch Oppo koncom roka 2021.

Kontinuálny optický zoom

Jednou z najlepších inovácií fotoaparátov v smartfónoch za posledné roky je funkcia optického zoomu. Výrobcovia stále posúvajú úroveň priblíženia a to až do takej miery, že medzi hlavným fotoaparátom a teleobjektívom vzniká veľká medzera. Riešením je použitie druhého teleobjektívu alebo technológia kontinuálneho optického zoomu, ktorý ukázalo aj Oppo.

Teleobjektív s kontinuálnym zoomom ponúka optické priblíženie na úrovni 85 až 200 mm. Oppo to dosiahlo použitím dvoch ultratenkých asférických šošoviek, ktoré minimalizujú rozptyl svetla a magnetorezistívnym snímačom, ktorý umožňuje stabilnejší a presnejší pohyb šošoviek v module.

Prínos tejto technológie bude v ostrejších fotografiách s rozličným nastavením priblíženia. Výrobca bohužiaľ neprezradil, kedy uvedie na trh prvé smartfóny s touto technológiou.

Oppo kontinuálny zoomZdroj: Oppo
Oppo kontinuálny zoom

Lepšia stabilizácia

Novinkou je tiež optická stabilizácia v piatich osiach, ktorá dosahuje maximálny uhol stabilizácie na úrovni ±3°, čo je trikrát viac v porovnaní s tradičnou optickou stabilizáciou. Snímač sa vďaka tejto technológii môže pohybovať s presnosťou 2 μm.

Prínos tejto technológie sa prejaví v stabilnejších, jasnejších a farebnejších nočných fotografiách. Prvé telefóny s päťosou stabilizáciou sa dostanú na trh v prvom štvrťroku 2022.

Oppo tiež predstavil novú generáciu fotoaparátov pod obrazovkou. Táto technológia je pomerne mladá – na trh s ňou prišlo ZTE, svoj prvý telefón s touto technológiou predstavilo aj Xiaomi. A výrobca oznámil aj viaceré softvérové vylepšenia z hľadiska využitia algoritmov s umelou inteligenciou na zlepšenie kvality fotiek. Tešíme sa, až tieto novinky vyskúšame v praxi.

Oppo optická stabilizáciaZdroj: Oppo
Oppo optická stabilizácia v piatich osiach

Zdroj: Oppo

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit