Spoločnosť Optotune vznikla vo Švajčiarsku v roku 2008. Vznikla ako spin-off z ETH Zürich, v súčasnosti je držiteľkou desiatok patentov v oblasti dizajnu optických komponentov.

Optotune a svetlo

Ako už názov firmy napovedá, je to predovšetkým o optike, konkrétne o tom, ako sa dá lepšie vnímať svet okolo nás. Dnes je Optotune lídrom v oblasti vývoja a výroby komponentov na riadenie svetla. Obchodné zastúpenie má firma v 30 krajinách, a to prostredníctvom 28 predajných partnerov. Táto súkromná spoločnosť v súčasnosti zamestnáva celkovo 250 ľudí a má pobočky na celom svete, pričom jedna z nich je na Slovensku a nachádza sa v Trnave. Centrála vo Švajčiarsku má 130 zamestnancov, na Slovensku pracuje 110 ľudí. Pobočky na Taiwane a v Kórei sú menšie zastúpenia, zamerané sú hlavne na obchod.

Pobočka na Slovensku vznikla v roku 2017 a dnes ju tvoria dve administratívne budovy a dve výrobné haly. Jedna výrobná hala s plochou 700 m2 je už v prevádzke dávnejšie, druhá s plochou 1000 m2 sa spustila nedávno. Práve tu sa nachádzajú superčisté výrobné priestory.

FOCUS TUNABLE LENSEFOCUS TUNABLE LENSEZdroj: Optotune
FOCUS TUNABLE LENSE

Oblasti pôsobenia

Hlavná oblasť pôsobenia spoločnosti Optotune je Machine Vision, rozšírená a virtuálna realita (AR/VR), medicínske technológie, laserové spracovanie a pod. S produktami Optotune sa stretnete napr. vtedy, keď ste na lekárskom vyšetrení očí. Podobne je to aj vtedy, keď si zapnete projektor a sledujete obraz vo vysokom rozlíšení.

Optutune tekuté šošovky sa využívajú v mikroskopoch alebo pri inšpekcii kontaktných šošoviek. Slovenská pobočka je v súčasnosti zameraná na vývoj elektroniky, softvéru a firmvéru. Postupne sa buduje R&D tím na vývoj nových produktov. Neoddeliteľnou súčasťou je už spomenutá výroba komponentov. Zamestnanci na Slovensku teda v súčasnosti priamo ovplyvňujú to, ako sa výsledné produkty osvedčia v praxi.

FAST STEERING MIRRORZdroj: Optotune
FAST STEERING MIRROR

Na návšteve v Optotune

Pobočku tejto firmy sme navštívili osobne. Jej sídlo je na okraji Trnavy v priemyselnom areáli a zvonka by asi málokto čakal, že sa tu vyvíjajú a vyrábajú špičkové komponenty, ktoré sa uplatnia napr. v projektoroch, 3D tlačiarňach, ale aj smartfónoch svetových značiek. Účelom slovenskej pobočky je realizovať prechod z doterajšieho výrazného pomeru ručnej práce v produktoch na automatizovanú výrobu. Slovenská pobočka je pritom predurčená na vývoj a výrobu high-end produktov.

Na stole v zasadačke Optotune ležali pred nami vybrané výrobky, na ktorých v súčasnosti prebieha ďalší vývoj. Z nich bolo tiež zrejmé, že firma je primárne orientovaná na Machine Vision, AR/VR a vývoj produktov s veľkou pridanou hodnotou. Konkrétne sme videli 4 produktové rady. Prvým sú tzv. Focus tunable lenses.

LASER SPECKLE REDUCERZdroj: Optotune
LASER SPECKLE REDUCER

To sú tekuté šošovky, ktoré dokážu zaostrovať na konkrétnu časť obrazu bez mechanického pohybu optických elementov. V princípe dokonale kopírujú fungovanie ľudského oka. Ich výhodou je to, že sú veľmi rýchle a robustné. Najrýchlejšie Optotune šošovky, dokážu zaostriť v čase okolo 5 milisekúnd.

Používajú sa napr. na optickú kontrolu produktov alebo v oftalmologických ambulanciách pri vyšetrení zraku. Nájsť ich môžete napr. v čítačkách čiarových kódov či v mikroskopoch.

Miniatúrne tekuté šošovky majú ohromný potenciál napr. aj v mobilných telefónoch. V tejto súvislosti spomeňme, že existuje aj vyčlenená firma NextLens, ktorá sa primárne špecializuje na vývoj šošoviek do smartfónov.

EXTENDED PIXEL RESOLUTION ACTUATORZdroj: Optotune
EXTENDED PIXEL RESOLUTION ACTUATOR

Druhým sú Laser Speckle Reducers (LSR), ktoré slúžia na potlačenie šumu laserového zdroja. To sa dosahuje rýchlym pohybom difúzora (viac ako 100 Hz). Výhodou týchto zariadení je opäť dlhá doba životnosti a kompaktné vyhotovenie. Existujú dve rôzne aplikácie použitia Optotune LSR – s osciláciou 1D alebo 2D režime. Využívajú sa napr. v head-up displejoch, v automobiloch alebo pri DNA sekvenovaní.

Tretím sú zariadenia eXtended Pixel Resolution actuators (XPR). Využívajú sa napr. v projektoroch s DMD čipmi na vytvorenie 4K obrazu, zatiaľ čo samotný DMD čip v projektore má rozlíšenie len Full HD. Využíva sa pritom zotrvačnosť ľudského oka, pričom pomocou tohto zariadenia sa veľmi rýchlo posunie svetelný tok lúča a takto sa zobrazí svetelný bod pri projekcii aj medzi pôvodnými bodmi. Využiť sa dajú aj pri presnej 3D tlači.

Štvrtým typom sú 2D zrkadlá (Fast Steering Mirrors). Ide o veľmi kompaktné zariadenia, ktoré dokážu vychýliť lúč svetla o 25°. Využívajú sa hlavne v priemysle, kde dokážu rozšíriť uhol pohľadu (Filed of View). Takýmto príkladom je snímanie QR kódov na balíkoch pohybujúcich sa na bežiacom páse v rôznych vzdialenostiach.

Najväčšou pridanou hodnotou je podstatné zjednodušenie celého systému snímania kódov. Globálnou misiou Optotune je skvalitnenie života ľudí prostredníctvom inovácií v oblasti dynamickej kontroly svetla. Ich zaujímavé produkty a aplikácie bližšie popíšeme v nasledovných článkoch.

Optotune

Prečítajte si aj:

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.