Orange Slovensko spolu s Nadáciou Orange otvorili vzdelávacie centrum pre všetkých v oblasti digitálnych technológií.

19. september bol významným dňom pre digitálne vzdelanie Slovákov a Sloveniek. V tento deň bolo totiž otvorené Orange Digital Center ako šieste takéto vzdelávacie centrum v oblasti digitálnych kompetencií v Európe. Ide pritom o 23. vzdelávacie centrum na svete v rámci skupiny Orange, ktoré slúži na zvýšenie gramotnosti v IT sfére pre mladých, seniorov, ženy aj mužov. V centre je vítaný každý, čo bolo jasne odprezentované počas jeho otvorenia. Tejto udalosti sme sa zúčastnili aj my a okrem slovenských zástupcov Orange Slovensko a Nadácie Orange nechýbali ani dôležití reprezentanti spoločnosti z Francúzska.

Otvorenie Orange Digital CenterZdroj: Orange
Otvorenie Orange Digital Center

Príprava tohto centra si vyžadovala množstvo úsilia nielen ľudí z Orange, ale aj z partnerských organizácií. Tie si pre budúcich študentov v Orange Digital Center pripravili vzdelávacie projekty, v rámci ktorých budú môcť zdokonaľovať svoje kompetencie či nadobudnúť nové znalosti. Ide napríklad o organizácie ako je Programko, Logiscool, OpenLab, DigiQ, Zmudri, Rozmanita či Aj Ty v IT. Každá z týchto organizácií má pritom špeciálnu cieľovú skupinu a metódy, ako bude vyučovať.

Organizácia Logiscool sa napríklad sústreďuje na základy programovania pre žiakov od 7 do 15 rokov a digitálnu ilustráciu pre žiakov od 10 do 14 rokov. DigiQ má zasa za cieľ zvýšiť povedomie o bezpečnom a zodpovednom používaní digitálnych technológií pre mladých, dospelých, ale aj seniorov. Aj Ty v IT sa sústreďuje na technické zručnosti žien a snaží sa vytvoriť rovné prostredie pre ženy v technickej sfére.

Orange Digital CenterZdroj: TOUCHIT
Orange Digital Center

Podľa generálnej riaditeľky Orange Europe, Mari-Noëlle Jégo-Laveissière, je ODC globálna iniciatíva skupiny Orange vytvorená s cieľom zabezpečiť digitálnu rovnosť v každej krajine, v ktorej pôsobí.

„Sme presvedčení, že prístup k digitálnym zručnostiam je kľúčom k sociálnej a ekonomickej prosperite. Otvorenie ODC na Slovensku je významným míľnikom pre túto misiu a verím, že toto centrum podporí mnohých ľudí pri prekonávaní digitálnej priepasti“, dodáva Mari-Noëlle Jégo Laveissière.

Mari-Noëlle Jégo-Laveissière za Orange EuropeZdroj: Orange
Mari-Noëlle Jégo-Laveissière za Orange Europe

Orange Digital Center sídli na adrese Legionárska 10 v Bratislave. Vzdelávanie má začať od 1. októbra, otvorené je však už teraz. Navyše je bezplatné, takže sa k nemu môže dostať skutočne každý. Toto centrum je pripravené na viaceré typy vzdelávania a akcií, od premietania, po prácu za stolom či využívanie 3D tlačiarne. Ide o modulárny priestor jednoducho upraviteľný na rôzne činnosti. Jeho vznik je dôležitý aj na základe štatistík, podľa ktorých až 17 % detí sa v oblastiach digitálnych technológií vôbec nevzdeláva a najväčšou bariérou sú v smere digitálneho vzdelávania financie, zastaralé výučbové metódy a technológie. Čísla sú alarmujúce, pozrite sa na to sami.

Prieskum digitálnych zručností OrangeZdroj: Orange
Prieskum digitálnych zručností Orange

ODC je miestom pre každého. Či ide o mužov alebo ženy, mladých alebo starších. Veríme, že tento projekt napomôže aspoň trochu k tomu, aby digitálne kompetencie Slovákov a Sloveniek boli na lepšej úrovni. Na záver sa môžete pozrieť, ako toto centrum vznikalo.

Zdroj: vlastné, Orange

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.