Operátor oznámil spustenie VoLTE. Služba je dostupná od dnešného dňa.

4ka túto technológiu testovala už pred rokom a demonštrovala ju ako prvý operátor na Slovensku. Dnes oznámila spustenie VoLTE v komerčnej prevádzke. Aj v tomto smere má prvenstvo a všetky potrebné informácie nájdete na novej oficiálnej webovej stránke.

Technológia VoLTE umožňuje takmer okamžité zostavenie hlasového spojenia v prípade, ak sú volajúci aj volaný zaregistrovaní ako VoLTE účastníci v okamihu zostavovania hovoru. V takom prípade je hlasové spojenie uskutočnené za menej ako 1-2 sekundy.

Je to významné zlepšenie používateľskej skúsenosti oproti štandardnej situácii v 4G/LTE sieťach, kde sa pre zostavenie hlasového spojenia musí volajúci aj volaný účastník prepnúť zo 4G do 2G alebo 3G siete pomocou technológie CSFB (Circuit Switched FallBack). To spôsobuje predĺženie doby zostavovania hovoru na 4 až 10 sekúnd. Zároveň kvalita VoLTE hovoru je oveľa vyššia, keďže ide o HD voice.

Patrik Kollaroci, technický riaditeľ SWAN MOBILE, vysvetľuje základné výhody VoLTE v porovnaní s klasickou mobilnou sieťou

Bez ďalších poplatkov

Služba nebude spoplatnená extra poplatkami a používatelia zaplatia za minútu hovoru 4 centy, resp. sa im minúty budú strhávať z predplatených minút v prípade balíka TO. Dátový balík nie je pre využívanie VoLTE potrebný a dáta, ktoré sú prenesené počas VoLTE volania za účelom prenosu hlasu, nie sú účtované z kreditu ani z dátového balíka.

Okrem vysokej kvality hlasu v HD patrí medzi ďalšie výhody možnosť súbežného telefonovania a využívania 4G pripojenia do internetu. O poznanie sa zníži aj doba spojenia hovoru a poslania SMSky. VoLTE umožňuje aj video hovory.

Pre VoLTE nepotrebujete mať dátový balíček. Dáta za prenos hlasu sa vám nebudú účtovať a ani strhávať z balíka

Službu si môžete aktivovať už dnes

Aby ste mohli využívať výhody VoLTE, musíte si službu aktivovať na zákazníckej linke 4ky – číslo 950. Služba bude aktivovaná do 24 hodín a či je vaše zariadenie zaregistrované v systéme VoLTE 4ky si overíte vytočením čísla *123.

Pre využitie všetkých benefitov VoLTE je potrebné, aby obaja účastníci volania disponovali telefónmi podporujúcimi VoLTE v sieti 4ka a mali aktivovanú funkcionalitu VoLTE. Ak má takéto zariadenie iba jeden, volanie sa uskutoční štandardným spôsobom tak, že účastník s VoLTE telefónom volá cez LTE a účastník bez VoLTE cez klasickú mobilnú sieť.

4ekavolte-5

Technologické pozadie VoLTE je pomerne zložité. Používateľ to však počas využívania služby nepocíti. Vysvetľuje Miloš Chovanec zo 4ky

Dočasným problémom sú telefóny

Hoci je služba spustená už od dnešného dňa, dočasným problémom bude kompatibilita telefónov. Dnes VoLTE na slovenskom trhu podporuje minimum telefónov. Prvým otestovaným a funkčným smartfónom v sieti 4ka je ZTE Blade V770. Je však potrebné stiahnuť si upravený firmvér z webu 4ky.

4ekavolte

Aktuálne sa testuje aj Huawei P9, výrobca však musí uvoľniť aktualizáciu firmvéru, ktorá umožní využívať VoLTE. 4ka na svojom webe čoskoro uvedie zoznam telefónov, ktoré VoLTE podporujú.

V súčasnosti môžete VoLTE v sieti 4ky využívať s telefónom ZTE V770. Stiahnite a nainštalujte si potrebný firmware. Návod nájdete rovnako na našej stránke. V krátkej dobe očakávame dostupný firmware aj pre ďalšie zariadenia, ako napríklad Huawei P9.

4ekavolte-2

Zastúpenie spoločnosti SWAN MOBILE počas tlačovej konferencie. Na stole sú telefóny, ktoré VoLTE v sieti 4ky podporujú už dnes

Prečítajte si aj:

VIDEO TOUCHIT: 4ka oslavuje rok. Operátor zverejnil mapu pokrytia, predstavil nové balíky TO. (doplnené aj o video)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit