Slovensko môže byť jedným z lídrov v budovaní vysokorýchlostných sietí piatej generácie (5G) v Európe.

Zhodli sa na tom podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini so zástupcami štátnej a zákazníckej sféry na strategickom stretnutí, ktoré dnes usporiadal Orange v priestoroch dátového centra Orange TechPark v Bratislave.

Orange demonštroval svoju pripravenosť na aktívnu spoluprácu s operátormi, zákazníkmi, lokálnymi samosprávami a štátom. Spolupráca je totiž dôležitá pre urýchlenie budovania komplexnej infraštruktúry, ktorá je základom každej siete.

5G siete budú predstavovať výraznú technologickú zmenu s dopadom na mnohé aspekty života spoločnosti a obyvateľov. Medzi hlavné atribúty 5G siete patrí vysoká rýchlosť a spoľahlivosť a ultranízka latencia. Tieto atribúty umožňujú nové možnosti pre priemyselnú automatizáciu procesov, autonómne autá, uplatnenie v tzv. medicíne na diaľku či nové zážitky z virtuálnej reality a šírenia používateľmi generovaného obsahu.

5G siete umožnia naplno využiť potenciál autonómnych áut

Orange prezentoval na stretnutí prezentoval demoverzie inovačných riešení na báze 5G, ako je spolupráca mobilných robotov v reálnom čase či riadenie autonómnych áut. Využívanie 5G sietí tiež prinesie okrem iného aj výrazné zníženie spotreby energií v sieti a niekoľkonásobne vyššiu výdrž batérií v zariadeniach.

Na rozdiel od doterajších generácií sietí, ktoré projektovali a budovali jednotliví operátori, je pre implementáciu 5G sietí kľúčový dialóg so zákazníkmi a spoločná zodpovednosť ešte pred samotným dizajnovaním siete. 5G reaguje na špecifické potreby zákazníkov spôsobom, ktoré predchádzajúce generácie mobilných sietí nepoznali. Preto si vyžaduje masívnu dostupnosť optických prístupových sietí, bez ktorých plnohodnotné 5G nemôže fungovať.

„Orange podporuje vzájomnú koordináciu operátorov, aby nedochádzalo k znehodnoteniu dostupného frekvenčného spektra vytváraním ochranných pásiem jednotlivých operátorov,“ vyjadril sa Pavol Lančarič (na fotke v strede)

Ďalším dôležitým predpokladom efektívneho rozvoja 5G sietí je dostupnosť relevantného frekvenčného spektra. Pre optimálne fungovanie 5G bude potrebný mix frekvenčného spektra pod 1 GHz, 1 – 6 GHz a nad 6 GHz. Za optimálne minimum sa považuje 100 MHz kontinuálneho spektra v pásme 3400 – 3800 MHz a 200 MHz v časti mm vĺn. Orange má ambíciu uviesť 5G ako jeden z prvých operátorov v Európe medzi rokmi 2020 a 2022. Uzavrel strategické partnerstvá o spolupráci pri vývoji 5G s dodávateľmi, ako sú NOKIA či Ericsson.

Peter Pellegrini, podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu, očakáva, že tieto siete obslúžia tisícnásobne viac zariadení ako dnes. Je pripravený s kolegami hovoriť o včasnej príprave legislatívy pre zavedenie 5G, aby sa v najbližšom roku vytvoril základ na úspešné komerčné zavedenie tejto technológie. Podľa generálneho riaditeľa Orangeu Pavla Lančariča ide o jeden z najnáročnejších investičných projektov v histórii telekomunikačného biznisu, ktorý len v prípade Slovenska presahuje stovky miliónov eur.

„Rozvoj sietí piatej generácie je šancou pre Slovensko, pre občanov i firmy u nás a ako jeden z predpokladov rozvoja musí byť súčasťou našej stratégie na upevnenie konkurencieschopnosti celej krajiny,“ povedal Peter Pellegrini, podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu.

Prečítajte si aj:

Orange spustil Volanie cez Wi-Fi. Telefonovať môžete aj bez mobilného signálu, postačí vám pripojenie do Wi-Fi

Značky: