Olympijské hry sú obrovskou príležitosťou pre hackerov. Je to možnosť ako sa ukázať a byť vlastne celému svetu na očiach. Olympijské hry sú aktuálne pokryté moderným IT spracovaním, za ktorým je spoločnosť Atos a táto firma nám potvrdila, že na hackerské útoky sú dobre pripravení. 

Patrick Adiba má v Atose na starosti Olympijské hry

Je jasné, že hackeri budú úročiť na náš systém spracovania dát. My využívame spracovanie pomocou systému Canope Cloud, ktorý je umiestnený v Barcelone. V testovacej prevádzke sme si vyskúšali rôzne scenáre útokov hackerov a vždy máme aj plán B. Ten je založený aj na práci lokálneho tímu, ktorý je umiestnený v Pchjongčchangu“ – povedal pre TOUCHIT Patrick Adiba, ktorý je zodpovedný za spracovanie dát pre OH.

V testovacej prevádzke pracujeme so 400 varovnými hláseniami za minútu. Z nich systém automaticky filtruje to, čo je naozaj dôležité a tieto informácie prichádzajú na spracovanie k našim bezpečnostným expertom. Táto skupina pracuje bez prestávky 24 hodín denne a začala už dva mesiace pred úvodným ceremoniálom“ – doplnila Angels Martin Munoz, bezpečnostná expertka z firmy Atos.

Organizátori Zimných olympijských hier aj potvrdili, že v piatok počas otváracieho ceremoniálu bol vedený na počítačové spracovanie dát masívny hackerský útok. O tom, kto ho viedol sa okamžite začalo špekulovať. Pripomeňme, že Pchjongčchang je len 80 km od hranice Južnej a Severnej Kórei, ruskí športovci nemajú svoju vlajku a viacerí ruskí športovci sa kvôli dopingovému škandálu vôbec nedostali na tieto hry. Hovorí sa tak hlavne o možných útokoch z Ruska a Severnej Kórei.

Hackerským útokom bol zasiahnutý celý systém vrátane služieb internetu, ale organizátori potvrdili, že útočníci sa nedostali k žiadnym kritickým dátam a ani neohrozili konanie hier, neovplyvnil sa ani ich priebeh. „Zaistenie bezpečnej prevádzky je našou úlohou“ – povedal hovorca Medzinárodnej Olympijskej Komisie, Mark Adams. “ Nechcem konkretizovať zdorj útoku, systém sme urobili bezpečným a bezpečným aj ostane“ – povedal Mark Adams.

Viac o spracovaní dát pre Zimné Olympijské hry

VIDEO TOUCHIT: Vieme, aké je technologické pozadie Olympijských hier 2018

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.