Problém s grafickými kartami sa objavil už pri sérii RTX 3000.

Podľa webu Tom’s Hardware sa vylamovanie kúska dosky grafickej karty objavuje u výrobkov značiek Gigabyte a ASUS. Zrejme ide o nedostatočný konštrukčný návrh vzhľadom na celkové zaťaženie kariet. Máme na mysli najvýkonnejšie modely, ktoré sú ťažké a ich konštrukcia vyžaduje špeciálnu podporu. Tu konkrétne sa hovorí o odlomení v mieste, kde sa karta zamyká, PCIe slote. Firma Gigabyte stihla vydať nové revízie grafických kariet NVIDIA RTX 4080 a RTX 4090. Tie už majú zosilnenú konštrukciu.

Lámanie základnej dosky sa začalo zrejme so zvyšovaním hmotnosti po sérii RTX 20xx. Do úvahy môžeme zobrať narastajúcu veľkosť čipov, avšak najväčší podiel na celkovej hmotnosti bude mať práve chladič. Tie sa podstatne zväčšili a okrem samotného rebrovania chladiča nabrali karty na rozmeroch aj prostredníctvom svojich ventilátorov. Tie netvoria najťažšiu súčasť na doske grafickej karty. Celkom určite majú ale vplyv na ťažisko a celkové rozmiestnenie prvkov aj vzhľadom na hrúbku chladičov.

Ako vidieť na obrázkoch, nový dizajn základnej dosky počíta s hrubšou časťou práve v oblasti uzamykania karty. Zatiaľ zostáva len dúfať, že inovácia spevní dosku v problematickom mieste. Situácia s praskaním je pomerne závažná, nakoľko sa dá hovoriť, že každá grafická karta série RTX 4090 je týmto javom ohrozená. Spomenuli sme len dvoch výrobcov, ale týkať sa môže viacerých. Použitie takto výkonného čipu bude opäť vyžadovať použitie hrubého a ťažkého chladiča. Zrejme nebude záležať na tom, o akého výrobcu ide.

Kto nechce riskovať a chce si kúpiť výkonnú kartu série RTX 4090, má možnosť ju odlíšiť podľa revízie. Konkrétne pri značke Gigabyte to bude revízia označená ako 1.1. Grafické karty s čipom RTX 4080 Super budú mať novú revíziu zapracovanú automaticky.

Zdroj: Tom’s Hardware

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.