Tento krok nepoteší nielen hráčov.

Grafická karta série RTX 3050 s 8 GB pamäťou je považovaná za základ, ak sa chcete hrať hry s podporou raytracingu. Mnohí výrobcovia si tento čip obľúbili aj pri použití v notebookoch, či už ide o základné hráčske zostavy alebo notebooky určené pre kreatívnych používateľov. Práve tam má prítomnosť technológie raytracingu zmysel a špecializované jadrá dokážu výrazne zrýchliť renderovanie scény.

Podľa informácií na serveri Videocardz to zatiaľ vyzerá, že NVIDIA sa rozhodla opustiť model s 8 GB pamäťou a chce ho nahradiť za model so 6 GB RAM. To by ovplyvnilo nielen hráčov, ale aj tvorcov obsahu. Grafická karta je pôvodne postavená na jadre GA106 a bola predstavená už v roku 2022. Má 2560 CUDA jadier a 128-bitovú pamäťovú zbernicu. Po novom sa však hovorí o tom, že by mohla mať zbernica šírku iba 96, prípadne 192 bitov. Podľa zverejnenej správy, s ktorou prišiel vyššie uvedený zdroj, je však väčšia pravdepodobnosť, že sa výrobca rozhodne zosekať pamäťovú zbernicu a použije len 96-bitový variant.

Informácia o zmene vlastností tejto grafickej karty by sama o sebe nemusela byť taká dôležitá. Faktom ale je, že ide o lacnejšiu kartu, ktorú si môžu dovoliť jednak spomínaní výrobcovia notebookov bez toho, aby sa im výrazne predražila zostava daného prenosného počítača. Takisto si túto kartu môžu dovoliť používatelia, ktorí chcú cenovo výhodný variant s raytracingom, zároveň chcú mať aj prijateľné TDP. Pôvodná verzia tejto karty mala totiž TDP 130 W, neskôr s čipom GA107 bolo znížené na 115 W. Ako príklad môžeme uviesť grafickú kartu GIGABYTE GeForce RTX 3050 EAGLE 8 GB, ktorá sa dá kúpiť za 250 eur.

NVIDIA GeForce RTX 3050Zdroj: NVIDIA

Zdroj: Videocardz

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.