Ako roky plynú, môžeme sa stretávať s viacerými trendmi, ktoré sa veľmi rýchlo menia.

Či sa vydáte na výlet do prírody, zabeháte si na svojom obľúbenom traile, či budete chcieť prenocovať niekde v lese, za výbavou, ktorú nosíte so sebou, stojí vývoj a hlavne moderné technológie.

Outdoor oblečenie

Zdroj: Sportisimo

Oblečenie, v ktorom sa budete cítiť dobre

Počasie na horách je premenlivé a častokrát ani netušíme, aké bude o hodinu či dve. Základným pravidlom outdooru je zobrať si iba potrebnú výbavu, takže ťažká a zastaraná nemá v ruksaku svoje miesto. Tu platí pravidlo, že neexistuje zlé počasie, ale iba zle oblečený turista. Pri oblečení je vidieť z pohľadu rokov veľmi výrazný progres v technológiách, ktoré umožnia odevu veľmi efektívne odvádzať prebytočnú vlhkosť priamo od pokožky a pritom udržať telo v teple a suchu. A ak je treba, aj veľmi efektívne chránia pred dažďom alebo silným vetrom. Pre správne fungovanie je preto potrebné správne vrstvenie, aby každý jeden diel odevu plnil svoju funkciu správne.

Pokiaľ sa chystáte na turistiku a neviete, ako sa správne obliecť, tak práve pre vás budú určené ďalšie riadky. Ponúkame niekoľko zásad, ktoré pomôžu zvoliť si tú správnu kombináciu oblečenia do prírody. V prípade horskej turistiky platí aj jedno zlaté pravidlo, ktoré hovorí, že je lepšie si so sebou toho zobrať o niečo viac ako menej, pretože počasie na horách je premenlivé a aj počas jasného slnečného dňa môže razom prísť nepríjemné sychravé počasie. 

Preto je dôležité byť nachystaný aj na to najhoršie počasie, aspoň núdzovo. Outdoorové oblečenie má dve základné úlohy – udržať telo v teple a v suchu. Tejto téme sme sa podrobne venovali v predchádzajúcej časti seriálu Outdoor od hlavy po päty, ktorú si môžete prečítať na tomto odkaze.

Outdoor oblečenie

Zdroj: 4funsport

Nezabúdajme na doplnky

V dnešnom pokračovaní seriálu sa pozrieme ako správne doladiť celý outfit, aby ako celok fungoval správne a plnil si svoju funkciu. Dôležité sú tak aj doplnky, medzi ktorými majú svoje miesto ponožky. No aj tie treba vedieť správne vybrať.

Ponožky môžeme deliť na letné, zimné alebo celoročné. Pri výbere je tak potrebné zohľadniť, v akom ročnom období plánujete ponožky používať. Rovnako je dobrú pri výbere vedieť, v akom type obuvi sa budú ponožky používať. Do vysokej trekingovej topánky je vhodná vysoká ponožka, ideálne s technickou štruktúrou, pre čo najlepší odvod vlhkosti. Ponožky by tak mali byť funkčné a mali by mať správnu hrúbku. V príliš hrubej ponožke sa môže noha spotiť, čo urýchľuje vznik otlakov. Na druhej strane tenká ponožka nohu neochráni pred oderom topánky a ani nebude dostatočne odvádzať vlhkosť.

Outdoor oblečenie

Zdroj: Ragac

Najvhodnejšia je ponožka s hrubším profilom vo vybraných častiach, kde môže dôjsť k oderom nohy. Ide tak predovšetkým o časť v oblasti smerom od chodidla po členok. Pokiaľ sa pozrieme na technickú stránku, tak súčasťou ponožiek by mali byť aj kanáliky na odvod potu. Ideálna je aj rebrovaná štruktúra v oblasti holenej kosti. Oblasť prstov by mala byť naopak uzavretá pre čo najvyšší komfort. Rozhodne nie je na škodu, aby namáhané časti ponožky boli zosilnené pre čo najvyššiu životnosť.

Materiál rozhoduje

Pri výbere platia rovnaké pravidlá ako pri termobielizni. Najvhodnejšie sú syntetické tkaniny zo zmesi polypropylénu, polyesteru alebo polyamidu. Pri mnohých typov ponožiek sa môžeme stretnúť s prímesami antibakteriálnych zložiek, ktoré zabraňujú množeniu baktérií, ktoré spôsobujú zápach.

Čiapka: Hlavou sa odvádza pomerne veľké množstvo tepla, takže je veľmi potrebné na ňu v chladnom počasí nezabúdať. Výber hrúbky a materiálov závisí od klimatických podmienok do akých sa chystáte, no čiapka by mala vždy zakrývať uši. V lete vhodná pokrývka hlavy ochráni pred slnkom.

Praktické doplnky

Satka

Multifunkčné šatky ponúkajú veľa spôsobov využitia, Zdroj: ВоенторгРу

Multifunkčná šatka je užitočným pomocníkom pri rôznorodých aktivitách, od behu cez bicyklovanie, lyžovanie až po bežnú turistiku. Dajú sa použiť na mnoho spôsobov, od ochrany krku, tváre a hlavy. Používajú sa ako ochrana pred vetrom, zimou, no je ich možné nosiť ako čiapku, šál alebo kuklu.

Návleky na topánky sú užitočným doplnkom proti prenikaniu vlhka, nečistôt, snehu a vody. Taktiež prispievajú k udržiavaniu nôh v teple, no dokážu zabrániť aj poškodeniu nohavíc. Poznáme viacero typov návlekov, ktoré sa dajú používať v rôznych podmienkach. Je tak na výber od ľahkých a krátkych, ktoré siahajú iba nad členky, až po dlhé návleky pod kolená. Vo veľa prípadoch sú vybavené upevňovacím prúžkom alebo oceľovým lankom, ktoré sa prevlečie popod topánku a tak sa bezpečne upevní na nohe.

Ošetrovanie oblečenia

Na trhu je veľmi veľa typov technických materiálov, ktoré sú špecifické na ošetrovanie, preto je potrebné sa riadiť pokynmi výrobcu konkrétneho oblečenia. Všeobecne však platí pravidlo, že pri praní nepoužívajte aviváž, pretože vytvára film, ktorý upcháva póry a znižuje funkčné vlastnosti oblečenia. Oblečenie je potrebné prať pri nižších teplotách ručne, alebo s programom ručné pranie s použitím pracieho gélu. Veľa výrobcov oblečenia má v ponuke aj špeciálne pracie prostriedky, ktoré je možné používať na pranie konkrétnych funkčných materiálov.

Špeciálnu pozornosť treba venovať napríklad oblečeniu s membránou Gore-Tex. Takéto oblečenie (a jemu podobné) je vhodné prať, aby sa očistili póry od nečistôt, ktoré výrazne zhoršujú priedušnosť. Treba však striktne dbať na pokyny výrobcu. V každom prípade je takéto oblečenie možné vyprať iba v čistej vlažnej, alebo mierne teplej vode. Odporúčame používať pracie prostriedky určené špeciálne pre daný materiál.

Zdroj: topbyvanie

Oblečenie je vhodné po každom praní ošetriť / impregnovať sprejom. Týmto sa zabezpečí ľahšie stekanie vody, vďaka čomu sa na oblečení budú pri kontakte s vodou tvoriť malé kvapôčky, ktoré po bunde alebo nohaviciach ľahšie stečú, čo zabezpečí správne fungovanie funkčných materiálov.

Základnú vrstvu oblečenia, predovšetkým zo syntetických materiálov, je vhodné vyprať po každom nosení, no nie zakaždým je nutné ju prať v práčke.

Obuv je potrebné pravidelne čistiť od nečistôt a podľa potreby impregnovať. Typ impregnácie záleží od použitého materiálu. Oblečenie je vhodné impregnovať hneď po vypraní.

Seriál Outdoor od hlavy po päty nájdete na tomto odkaze.

Prečítajte si aj:

Stiahnite si príručku Fitness a zdravie

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.