V seriáli okrem tipov na zaujímavé produkty ponúkneme aj “pohľad do technologického zákulisia”, ktorý odhalí princípy fungovania vybraných technológií a funkcií.

Či sa vydáte na výlet do prírody, zabeháte si po lesnom chodníku, alebo budete chcieť prenocovať niekde v lese, za výbavou, ktorú nosíte so sebou, stojí vývoj a hlavne moderné technológie. Zástupcov popredných značiek hodiniek, ktoré sme v našej redakcii aj testovali uvádzame na konci článku. V minulej časti sme sa pozreli na základné funkcie, ktoré sú súčasťou takmer všetkých inteligentných hodiniek.

V dnešnej časti sa zameriame na pokročilejšie funkcie, ktoré je možné nájsť v inteligentných hodinkách pre náročných.

Aj v segmente inteligentných hodiniek pre športovcov je možné nájsť modely, ktoré okrem nekompromisnej “plnej výbavy” disponujú aj luxusným vyhotovením. V tomto segmente hodiniek odporúčame sa pozrieť po modeloch radu MARQ od Garminu, z ktorého si vyberú skutočne všetci. Teda predovšetkým tí, ktorí budú ochotní si za prémiovú kvalitu priplatiť.

Pokiaľ sa pozrieme na outdoorovo – športové hodinky ako celok, tak práve tieto modely dokážu ponúknuť veľa užitočných informácií, ktoré pomôžu spríjemniť pobyt v prírode a zlepšiť kondíciu.

VO2 Max – ukazovateľ výkonnosti

VO2 Max môžeme veľmi zjednodušene označiť ako hodnotu, ktorá vyjadruje kondíciu. Je to jeden z hlavných ukazovateľov aeróbnej výkonnosti, pri ktorej je vyjadrená maximálna rýchlosť spotreby kyslíka. Inak povedané, čím viac kyslíka dokážu vaše svaly využiť, tým dlhšie dokážete vykonávať fyzickú aktivitu. Využitie kyslíka sa udáva v mililitroch na kilogram telesnej hmotnosti za minútu.

Čím je hodnota vyššia, tým viac kyslíka sa dostane do svalov. V konečnom dôsledku hodnota VO2 Max odzrkadľuje aktuálnu kondíciu, pričom platí, že čím je hodnota vyššia, vyššia je aj vaša kondícia.

Hodnota VO2 Max sa nemení lineárne s hmotnosťou človeka. Mohutnejší a ťažší športovci dosahujú nižšie hodnoty ako napríklad šľachovití bežci. Okrem toho je každý človek jedinečný, má inú stavbu tela a iné predispozície. Preto nemusí vždy platiť úmera: vyššie VO2 max – vyššia výkonnosť.

Hodnota VO2 Max

Z redakčných testov máme veľmi dobré skúsenosti s s hodinkami Garmin, Suunto a napríklad aj Polar. Vo všeobecnosti môžeme tieto značky považovať za najpresnejšie.

U priemerného netrénovaného muža sa hodnoty pohybujú v rozmedzí 35 – 40 a u priemernej netrénovanej ženy 27 – 31 ml.kg-1.min-1. Za nadpriemerné je však možné považovať hodnoty u mužov vyššie ako 70 a u žien viac ako 60 ml.kg-1.min-1.

Tréningový efekt a doba zotavenia

Nie vždy vieme správne odhadnúť, pri akej záťaži sme trénovali, pričom aj v tomto smere nám vedia veľmi dobre pomôcť inteligentné hodinky. Športovci majú rôzne ciele, pričom jedno majú všetci spoločné. Chcú, aby ich tréning mal čo najväčší efekt. 

Spôsob akým trénujete, bude mať vplyv na to, aké výkony dokáže v budúcnosti podávať. Niekto sa zameriava na vytrvalosť, no iní trénujú rýchlosť. Metrika tréningového efektu je náhľadom toho, čo očakávať po tréningu, ktorý vykonávate alebo ste dlhodobo vykonávali.  Na základe ukazovateľov tréningového efektu viete následne upraviť svoje návyky, alebo zvoliť celkom nový spôsob trénovania. Tréning vo všeobecnosti delíme na aeróbny a anaeróbny.

Počas tréningu sa telo vystavuje rozmanitej záťaži, čo má takisto vplyv na rýchlosť, akou dosahujeme svoje ciele. Zvolením správnej záťaže môžete takisto predísť zraneniam. Preto je veľmi dôležité počúvať “reč tela”, s čím dokážu takisto výrazne pomôcť aj športové hodinky. Tie navrhnú čas, počas ktorého by ste sa mali venovať regenerácii, prípadne ľahkému tréningu pri nízkej záťaži.

Oximeter

Inteligentné hodinky dokážu pomocou integrovaného optického snímača zabezpečiť presné meranie saturácie krvného hemoglobínu kyslíkom. Kontrola úrovne kyslíka v krvi pomáha sledovať reakcie tela na zvýšenú fyzickú aktivitu. Funkciu dokážu najviac zužitkovať športovci vo vysokohorských oblastiach. Merania závisia od mnohých faktorov, vrátane celkového zdravia a kondície. 

Body Battery a úroveň stresu

Funkcia Body Battery pri hodinkách Garmin využíva kombináciu variability srdcového rytmu, stresu a aktivity počas dňa na odhad energetických zásob používateľa. Zaznamenáva a zobrazuje číslo od 1 do 100, ktoré predstavuje kapacitu zostávajúcej energie jednotlivca.

Čím je číslo vyššie, tým viac energie zostáva na aktivity, ktoré vás počas dňa čakajú. Nižšie číslo môže naopak naznačovať, že je čas ušetriť si energiu. Funkcia je prospešná predovšetkým pri plánovaní dlhých aktivít.

Stress Score umožňuje hodinkám monitorovať fyziologické zmeny (na základe sledovania variabilitu pulzu), ktoré môžu naznačovať zvýšenie únavy organizmu. 

Solárne nabíjanie

Garmin fénix 6X Pro Solar

Garmin fénix 6X Pro Solar, Zdroj: TOUCHIT

Absolútnou novinkou medzi športovými hodinkami sa v roku 2019 stala funkciou solárneho nabíjania. Zabudovaný solárny panel dokáže predĺžiť výdrž batérie v závislosti od množstva prijatej slnečnej energie. Vďaka integrácii do používateľského rozhrania je možné kontrolovať, aký má solárny panel výkon. Výdrž na batériu pomocou tohto dobíjania je možné predĺžiť o niekoľko hodín. Garmin pritom iba prednedávnom predstavil viacero modelov so solárnym nabíjaním a tak túto funkciu sprístupnil aj do cenovo dostupnejších modelov.

Tipy na hodinky

  • Garmin 6X Pro Solar – Recenziu nájdete na tomto odkaze – TOP model
  • Garmin 5X Plus – Recenziu nájdete na tomto odkaze – Overená klasika
  • Garmin Marq Adventurer – Recenziu nájdete na tomto odkaze – TOP model
  • Garmin Forerunner 245 Music – Recenziu nájdete na tomto odkaze – Pre bežcov
  • Polar Vantage V – Recenziu nájdete na tomto odkaze – Pre znalcov
  • Huawei Watch GT 2 – Recenziu nájdete na tomto odkaze  Cenový tip
  • Amazfit T-Rex – Recenziu nájdete na tomto odkaze – TIP na odolné hodinky
  • Suunto 9 Baro – Recenziu nájdete na tomto odkaze – TOP model
  • Suunto 5 – Recenziu nájdete na tomto odkaze – Pomer cena/výkon

Celý seriál Outdoor od hlavy po päty nájdete na tomto odkaze.

Prečítajte si aj:

Garmin MARQ Expedition (Adventurer): Prémiové hodinky pre každého dobrodruha

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.