Mohlo by sa zdať, že značka Palm už dávno zapadla prachom.

Začiatkom marca sa dostali na verejnosť informácie o znovuzrodení legendárnej značky, ktorej mobilný operačný systém bol najpoužívanejším a to až do príchodu Androidu. WebOS bol vo svojej najväčšej sláve vyspelým a graficky podareným operačným systémom, ktorý sa dal dokonca ovládať aj gestami.

Dlhých sedem rokov už spoločnosť nevydala žiaden smartfón a vtedajší “zabiják iOS” stále čaká na znovuzrodenie, tentokrát so systémom Android. Palm začal vstávať z popola začiatkom tohto roka a teraz vďaka čínskemu TCL a americkému Verizonu sa značka posilnená Androidom vydáva do boja v segmente, ktorý pomaly zaniká a veľa používateľov stále márne čaká na kompaktné zariadenie.

zdroj: Android Police

Palm aj napriek odvážnemu kroku vyrobiť kompaktné zariadenie, možno tak trochu sklame. Nepôjde totižto o žiadneho siláka s vysokým výkonom, ale za celkovú výbavu sa tento drobec nebude musieť pritom vôbec hanbiť. Palm Pepito dostane do výbavy 3,3-palcový displej s rozlíšením 720p. Veľa používateľov sa pri pohľade na rozmery tohto displeja ocitne v rokoch 2007 – 2010. Bude skutočne zaujímavé sledovať, ako dokáže dnešný trh prijať takto malé zariadenie.

O výkon sa postará čipset od Qualcommu – Snapdragon 435 s 3 GB RAM a 32 GB ROM. Základom OS by mal byť Android vo verzii 8.1. Pritom nepredpokladáme, že by malo ísť o verziu Android GO. V tomto smere sú parametre Pepita dosť slušné (RAM + ROM) a dá sa očakávať plnohodnotný zážitok z Androidu.

zdroj: Android Police

Úsmev rozhodne vyčaruje pohľad na parametre akumulátora. Ten svojim agresívnym downsizingom až na hodnotu 800 mAh  pôsobí, že bude iba ťažké s ním vydržať sotva jeden pracovný deň. Tak iba dúfajme, že inžinieri v Palm vedia, čo robia. Na druhej strane malý displej nespotrebuje toľko energie.

Ako strašiak v spotrebe energie pôsobí čipset Snapdragon 435. Ten je totiž vyrábaný až 28 nm procesom, čo dá v kombinácii s 3 GB RAM určite batérii zabrať. Smartfón nemá konektor pre slúchadlá a vzhľadom na jeho malé rozmery by sme povedali, že toto zariadenie bude pravdepodobne určené pre starších ľudí, ktorí sú prvýkrát postavený zoči-voči modernému smartfónu.

Zatiaľ nepoznáme dátum predstavenia a pokým sa oficiálne toto zariadenie nedostane na trh, budeme vás informovať o plánoch niekdajšej legendy, spoločnosti Palm.

Zdroj: XDA-Develpers

Prečítajte si aj:

Recenzia Sony Xperia XZ2 Compact: Skutočne špičkový telefón

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.