Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Panasonic predstavila nový širokouhlý zoomový výmenný objektív LEICA DG VARIO-ELMARIT 8-18 mm f2,8-4,0 ASPH.

Objektív, ktorého ohnisková vzdialenosť zodpovedá 16-36 mm pri klasickom fotoaparáte, je druhým modelom radu LEICA DG VARIO-ELMARIT f2,8-4,0.

Okrem dostatočného rozpätia ohniskovej vzdialenosti sa objektívy tohto radu vyznačujú malými rozmermi, praktickým prevedením a predovšetkým špičkovou obrazovou kvalitou pri fotografovaní aj natáčaní videozáznamov. Všetky sú vybavené optickými vrstvami Nano Surface Coating, ktoré bránia zdvojenej kresbe i prežiareniu. K ďalším prednostiam týchto objektívov patrí aj vyhotovenie odolné proti vlhkosti, prachu i mrazu do mínus 10 stupňov. Profesionáli sa na ne teda môžu spoľahnúť aj v náročných podmienkach.

Nový objektív LEICA DG VARIO-ELMARIT 8-18 mm f2,8-4,0 ASPH ponúka veľmi vhodný rozsah ohniskovej vzdialenosti – po prepočte na klasický alebo plnoformátový fotoaparát siaha ohnisko od ultraširokých 16 mm po štandardnú hodnotu 36 mm. Vďaka tomu sa objektív hodí do mnohých fotografických situácií a žánrov, od krajinárskych záberov až po reportáže a momentky. Vďaka vysokej svetelnosti f2,8-4 ho oceníme aj v slabom svetle. Skúsenejších užívateľov poteší možnosť použitia polarizačných, prechodových alebo ND filtrov. Priemer závitu je 67 mm. Tieto filtre možno využiť na kreatívne účely ako pri fotografovaní, tak aj pri natáčaní.

Objektív sa skladá z 15 optických členov v 10 skupinách. Nechýba asférický ED člen s mimoriadne nízkou disperziou, tri ďalšie asférické členy, dva bežné ED členy a jeden člen UHR s vysokou refrakciou. Vďaka týmto optickým prvkom dochádza k takmer dokonalému potlačeniu skreslenia aj chromatickej aberácie. Výsledkom je kvalitná ostrá kresba uprostred záberu aj pri jeho okrajoch.

Nový objektív odvádza najlepší výkon v kombinácii s modernými fotoaparátmi s mimoriadne rýchlym a presným automatickým zaostrovaním, založeným na porovnávaní kontrastu. Výrazné optické vylepšenie je poznať predovšetkým pri natáčaní videozáznamov. Vďaka internému zaostrovaciemu mechanizmu je ostrenie mimoriadne tiché a na zázname nie je prakticky vôbec počuť. Clona s pohybom v miniatúrnych krokoch zase umožňuje automatike plynule upravovať expozičné hodnoty pri zmene svetla počas nakrúcania, čo sa hodí predovšetkým pri zoomovaní alebo panningu. Vďaka optickej konštrukcii s mimoriadnou barycentrickou stabilitou pri zoomovaní prakticky nedochádza k žiadnemu posunu obrazu. Vylepšila sa aj schopnosť kontinuálneho automatického ostrenia počas zoomovanie.

Objektívy radu LEICA DG VARIO-ELMARIT f2,8-4,0 ASPH sú k dispozícii v štýlovom čiernom prevedení a výborne sa tak dopĺňajú so systémovými kompaktmi radu LUMIX G. Do modelového radu objektívov čoskoro pribudne ďalší nový, tentoraz teleobjektív 50-200 mm (po prepočte na klasický fotoaparát ekvivalent 100-400 mm).

Značky: