Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Investovanie do podielových fondov je vhodný nástroj na efektívnejšie zhodnocovanie osobných finančných prostriedkov.

Má svoje zákonitosti, ktoré sporiteľom zabezpečia rast ich úspor. Napriek tomu sú Slováci konzervatívnejší a svoje peniaze držia tam, kde im nezarábajú alebo robia zbytočné chyby, ktoré ich od investovania odrádzajú. Ak sa im vyhnú, môžu si z dlhodobého hľadiska zabezpečiť slušné zdroje pre pohodlnú budúcnosť, napríklad práve v dôchodkovom veku.

Ľudia na Slovensku majú v bankách na bežných či sporiacich účtoch uložených viac ako 42 miliárd eur. Vyplýva to z najnovších dát NBS. Pritom úroky z takýchto vkladov sa pohybujú len tesne nad nulou a nie sú schopné zarobiť na infláciu, ktorej medziročná hodnota v eurozóne v júli dosiahla úroveň 2,2 % a podľa ECB porastie do konca roka až na 3 %. Bežné sporiace účty takýto úrok neponúkajú, nie sú tak schopné „vykryť“ negatívne pôsobenie inflácie na hodnotu osobných financií. V podielových fondoch majú pritom sporitelia aktuálne uložených len približne 8,5 miliardy eur. Práve tie však môžu byť riešením pre nárast hodnoty nasporených financií aj krytie voči inflácii. Pre mnohých je však investovanie stále veľkou neznámou, pristupujú k nemu len veľmi opatrne alebo sa dopúšťajú zbytočných chýb, ktoré ich od investovania odrádzajú. Čomu sa pri investovaní vyhnúť a ako z neho vyťažiť maximum?

Príliš dlho čakáme

Potenciálni investori rozhodnutie investovať odkladajú v domnienke, že je lepšie takto zhodnocovať peniaze až po nadobudnutí väčšieho majetku. Ten však pri bežnom sporení rastie len veľmi pomaly. Investovať sa pritom dá za minimálnu sumu, už od 20 € mesačne. „Neexistuje vhodnejší okamih. Ak naň niekto čaká, oberá sa o príležitosť vyťažiť zo svojich peňazí maximum,“ upozorňuje Gabriel Balog, generálny riaditeľ 365.invest a dopĺňa: „Investovanie je rozhodnutie pre našu vlastnú budúcnosť. Ak si ho zvolíme, môžeme si pomôcť ku komfortnejšiemu životu, najmä v dôchodkovom veku. Práve túto fázu života si už musíme zabezpečiť sami bez spoliehania sa na štát.“

Domnienka, že na investovanie nemáme peniaze

Len málo ľudí si dokáže zo svojho rozpočtu oddeliť sumu, ktorú by investovalo do podielových fondov. Po revízii osobného rozpočtu však mnoho ľudí zistí, že si môže vyhradiť aspoň minimálnu sumu 20 eur, ktorú každý mesiac zainvestuje v rámci pravidelného investovania. Takto platia malý poplatok sami sebe za to, že si kreujú budúcu finančnú rezervu.

Pravidelné investovanie Slováci uprednostňujú aj podľa prieskumu 365.invest (48 % opýtaných), čo vyplýva najmä z ich finančnej reality. Ide o správny prístup. „Pravidelným investovaním sa totiž vyhnú nesprávnemu načasovaniu investície a získajú aj možnosť vyššieho zhodnotenia ako pri pevných úrokových sadzbách bankových produktov,“ vysvetľuje Gabriel Balog.

Obavy z rizika

Slováci patria medzi konzervatívnejšie národy a prejavuje sa to aj pri investovaní. Investovanie je však produkt, ktorý je nutné využívať dlhodobo, aspoň po dobu siedmich rokov a dodržať odporúčaný investičný horizont. Čím je dlhší, tým lepšie pre investície. „Ak človek začne s investovaním v mladosti, investičné riziko sa znižuje vďaka dĺžke investičného obdobia, rozkladá sa v čase,“ konštatuje Gabriel Balog. Ako dodáva, pre mladých je najideálnejšie nakupovať preto podiely v dynamických fondoch, najlepšie akciových.

365.invest sporiteľom, ktorí sú ochotní znášať vyššiu mieru rizika, odporúča napríklad Zmiešaný aktívny fond, ktorý za posledných dvanásť mesiacov zhodnotil investované prostriedky o 17,13 percenta. Ide síce o jeden z najdynamickejších fondov s mierou rizika 6 zo 7-stupňovej škály. Od svojho vzniku (r. 2018) však jeho výkonnosť predstavuje v priemere 6,82 %, čo neponúka žiadny bežný sporiaci produkt.

 „Ak človek preferuje stabilitu a hľadá kompromis, vhodné sú zmiešané fondy, ktoré pokrývajú rôzne druhy aktív – realitné, dlhopisové, akciové aj komoditné investície,“ odporúča Gabriel Balog.

Panika je zbytočná

„Pandémia a ekonomické spomalenie, ktoré prišlo v minulom roku, mali za následok výbery z investícií. Trvalo to asi dva mesiace. Tí, ktorí sa naľakali a svoje zdroje vybrali predčasne, na tom tratili, pretože tieto zdroje by sa im boli zhodnotili akonáhle sa začal trh spamätávať. Po tejto skúsenosti tak majú klienti skôr tendenciu investovať a využívajú obdobie rastu trhov vo svoj prospech,“ vysvetľuje generálny riaditeľ 365.invest. Panika nie je nutná a aj pri investovaní je vhodné držať sa vopred nastaveného plánu. Trhy sú dynamické, po poklese prichádza rast. Preto je pokles z pohľadu investora mnohokrát vítaný.

Nebojte sa poradiť sa

Každý skúsenejší investor by sa vedel podeliť o nejaký chybný krok. Dôležité je poučiť sa z neho. Vyhnúť sa nesprávnym rozhodnutiam však možno aj vďaka asistencii odborníkov. Tí vám dnes ponúknu jednoduché riešenia aj vďaka pohodlnému online investovaniu. „Keď máte zdravotný problém, obrátite sa na lekára. Keď sa vám pokazí auto, idete do servisu. Zuby si tiež netrháte doma sami. No pri investovaní sa často stáva, že na profesionálov sa zabúda,“ hovorí Gabriel Balog. Pritom práve oni priebežne sledujú trh, aktívne manažujú peniaze investorov, nakupujú aj predávajú aktíva a reagujú na riziká aj investičné príležitosti. Ak sa investovaniu nechcete venovať na dennej báze, najvhodnejším riešením je obrátiť sa na odborníkov.

Značky: