Virtuálna realita zažíva rozmach a dostupné sú rôzne druhy možností, ako sledovať VR obsah a „cestovať“ z pohodlia domova do celého sveta tak, aby ste boli stredobodom diania.

Jednou z možností sledovania VR obsahu, kdekoľvek a kedykoľvek vás napadne, je aj PanoBoard the Bear edition, ktoré sa vyrábajú v Českej republike. Sú to kartónové VR okuliare s asymetrickými biconnwex šošovkami značky PrismaTECH s veľkosťou 34 mm. Ponúkajú pomerne dobrý „obraz“, takmer bez deformácie s dobrým uhľom výhľadu (FOV), no trošku z nich bolia oči.

Panoboard_nowat

Celkové spracovanie okuliarov je dobré z laminovaného kartónového materiálu, ale pohodlnosť pri sledovaní je malá. Na občasné, chvíľkové prezeranie VR obsahu postačujú, ale pre časté sledovanie odporúčame, siahnuť po kvalitnejších, napr. plastových VR okuliaroch HOMIDO.

PanoBoard dostanete po zakúpení, už ako celok, takmer kompletne poskladané s možnosťou okamžitého použitia. Okuliare sú vhodné pre všetky druhy smartfónov, ktoré umožňujú prehrávať VR obsah, 360° a 3D videá alebo fotografie. Takisto si môžete zahrať aj niektoré VR hry a prezerať napr. Google Earth. Na toto je vhodná aplikácia Cardboard, dostupná zdarma, pre operačné systémy Android a iOS. Po stiahnutí načítate do aplikácie QR kód z okuliarov a môžete sa ponoriť do sveta virtuálnej reality.

Aplikácia Card Board

Tieto okuliare majú vo vrchnej časti indukčné tlačidlo, ktoré prenáša dotyk prstu na displej, pomocou vodivého materiálu. To je dobrým doplnkom a nemusíte za každou zmenou vybraného obsahu vyťahovať smartfón z okuliarov. Zariadenia pojmú smartfón od veľkosti 4,5“ až po 6“, čo je dostatočný rozsah. Smartfón sa vkladá sa do prednej časti okuliarov, ktorú zakryje kartón so „zámkom“ na suchý zips. Aj pri takýchto jednoduchých VR okuliaroch platí, že čím má vložené zariadenie jemnejšie rozlíšenie a vyšší výkon, tým je zážitok lepší. My sme testovali okuliare s telefónom Huawei P9 (Full HD)Samsung Galaxy S7 Edge (Quad HD), no zmysel by tu malo aj rozlíšenie 4K, ako má napr. Sony Xperia Z5 Premium.

 

Výhoda týchto kartónových VR okuliarov spočíva predovšetkým v cene a dostupnosti. Veľmi dobre využiteľné sú ako prezentačný alebo reklamný darček, kedy určite zaujmete originalitou. Výrobca PanoBoard dokáže pripraviť tieto VR okuliare v akejkoľvek požadovanej veľkosti, s akoukoľvek potlačou alebo logom na želanie. Nazýva ich aj „reklamným predmetom budúcnosti“. My sme mali na testovaných okuliaroch „hipsterskú“ potlač medveďa – The Bear Edition.

Panoboard2_nowat

Verdikt TOUCHIT

Panoboard sú zaujímavou „hračkou“, na občasné ponorenie sa do virtuálnej reality. Pomerne dobre vás vtiahnu do stredu deja, ale sledovanie nie je pohodlné. Šošovky sú dostačujúce a uhoľ pohľadu je dobrý, aj keď z nich trošku bolia oči. Inšpirované sú druhou generáciou Google Cardboard V2.0 s vylepšeným dizajnom. Ak si okuliare zakúpite, odporúčame siahnuť aj po aplikácií Homido Center, kde nájdete širokú ponuku VR obsahu všetkého druhu, pre všetky vekové kategórie. A tak, ak sa chcete ponoriť do virtuálnej reality a cestovať po svete z pohodlia domova, môžete to vyskúšať už od 10 eur.

Zapožičal: shop360.sk

Cena Panoboard The Bear Edition: 13,42 eur

 

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE