Parkovacia politika začne fungovať od 1. októbra 2021.

Bratislava spustila nový portál paas.sk, na ktorom nájdete všetky podstatné informácie o parkovacej politike v Bratislave. Regulované parkovanie začne fungovať v našom hlavnom meste od 1. októbra 2021.

Na nový portál a systém Bratislavského parkovacieho asistenta PAAS upozornil na svojom Facebooku primátor Bratislavy, Matúš Vallo.

Web paas.sk obsahuje sekciu často kladených otázok, kde by ste mali nájsť odpovede na všetky otázky. V opačnom prípade ich môžete zaslať emailom na paas@bratislava.sk. Portál takisto obsahuje mapu zón a praktické informácie pre rezidentov aj návštevníkov jednotlivých zón v Bratislave.

Návštevníci zaplatia za parkovanie naskenovaním QR kódu a aj cez aplikáciu

Ako sa vyjadril primátor Vallo vo svojom príspevku, cieľom mestskej parkovacej politiky je zlepšiť dostupnosť parkovania pre obyvateľov tam, kde bývajú a priniesť jasné pravidlá pre všetkých. Princíp bude jednoduchý. Rezident zóny bude môcť tam, kde býva, parkovať za 39 eur ročne za prvé auto.

Návštevník, ktorý v zóne nemá trvalý pobyt, bude musieť vo vymedzenom čase platiť hodinovú sadzbu za parkovanie od 0,50 do 2 eur podľa vyťaženosti zóny. Platiť sa bude dať prostredníctvom aplikácie, oskenovaním QR kódu na tabuli, v parkomate alebo v kiosku.

Rezidentská karta PAAS

Na jeden byt bude možné získať maximálne 3 rezidentské karty. Zdroj: paas.sk

Rezidentské karty bude možné získať od septembra

Pre získanie rezidentskej karty bude stačiť vyplniť jednoduchý formulár, doložiť potrebné doklady a zaplatiť kartou alebo prevodom. Po potvrdení platby bude vaša rezidentská karta platná. K dispozícii budú tiež klientske centrá v mestských častiach, kde vám s registráciou rezidentskej karty pomôžu.

Rezidentské karty bude možné získať od septembra – týka sa to prvých zón, kde začne platiť regulované parkovanie od októbra, teda Rače, Nového Mesta a Petržalky.

Papuče sa stanú minulosťou, parkovanie bude kontrolovať skenovacie vozidlo

Na uliciach v regulovanej zóne sa bude dať parkovať iba na jasne vyznačených miestach. Priamo v teréne budú značky a informačné tabule, ktoré zrozumiteľne vysvetlia, čo na danej ulici platí.

Parkovanie bude kontrolovať skenovacie vozidlo, ktoré rýchlo skontroluje, či každé odparkované auto má rezidentskú kartu alebo zaplatenú hodinovú tarifu. Ak ju nebude mať, pokuta príde majiteľovi auta domov poštou. Cieľom je kontrolovať každú regulovanú ulicu aspoň 3-krát za deň.

Pilotná prevádzka kontroly parkovania sa spustí počas júla v Petržalke.

Zdroj: paas.sk, Facebook

Prečítajte si aj:

Ako použiť štátnu GreenPass aplikáciu? Krok po kroku, do detailov (Priebežne aktualizované)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit