Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Western Digital odporúča bezpečné zálohovanie

Ste si istí, že sú vaše cenné údaje chránené pred nečakanými katastrofami alebo kybernetickými hrozbami? Zamyslite sa: Každý desiaty počítač sa stane obeťou vírusu a každú minútu každého dňa je odcudzených neuveriteľných 113 telefónov.1 Keďže strata údajov je náhlou a potenciálne nezvratnou nočnou morou, je nevyhnutné zabezpečiť spoľahlivé zálohovanie. 31. marec, ktorý sa oslavuje ako Svetový deň zálohovania, je jasnou pripomienkou tejto životne dôležitej úlohy. Pozrime sa na najčastejšie chyby, ktoré ľudia robia pri zálohovaní, a povedzme si, ako sa im vyhnúť.

1. Nepravidelnosť zálohovania: Najčastejšou chybou je zabúdanie na pravidelné zálohovanie údajov. Či už ide o osobné súbory alebo dôležité obchodné dokumenty, nezavedenie dôslednej rutiny zálohovania vás vystavuje riziku straty údajov. K neočakávanému zlyhaniu systému alebo útoku škodlivého softvéru môže dôjsť kedykoľvek, čím sa vaše cenné údaje stanú nedostupnými alebo sa natrvalo stratia. Nastavením automatického zálohovania však môžete takejto situácii predísť.

2. Jedno zálohovacie zariadenie: Závislosť výlučne na jednom pamäťovom médiu je nebezpečným hazardom s bezpečnosťou vašich údajov. Namiesto toho diverzifikujte svoje riešenia zálohovania pomocou kombinácie externých pevných diskov, zariadení NAS a cloudových úložísk. Prenosné pevné disky, ako napríklad disky od spoločnosti Western Digital so značkou WD, napríklad My Passport, ponúkajú až 5 TB* na jednoduché a cenovo výhodné zálohovanie. Pre smartfóny sú dobrou voľbou flash disky 2 v 1, ako napríklad SanDisk Ultra Dual Drive Go USB Type-C a SanDisk iXpand Flash Drive Luxe. Tieto disky sú kompatibilné so zariadeniami USB Type-C a automaticky zálohujú fotografie, videá a ďalší obsah. Stačí ich pripojiť a používať na bezproblémový prenos dát medzi zariadeniami. Ak potrebujete zariadenie na ukladanie obrovského množstva dát, potom je pre vás určený stolný disk WD My Book s kapacitou až 22 TB*.

3. Vynechávanie verzií: Ďalšou chybou je vynechanie verzií pri zálohovaní. Neuchovávanie viacerých verzií súborov zvyšuje pravdepodobnosť uloženia poškodených alebo nesprávnych údajov v porovnaní s predchádzajúcimi verziami. Bez správneho systému správy verzií sa oprava chýb alebo obnovenie starších verzií môže stať problémom. Vytvorte systém, ktorý sleduje zmeny súborov v priebehu času. Tým zabezpečíte, že sa v prípade potreby budete môcť vždy vrátiť k skorším verziám, čo pomôže chrániť pred náhodnou stratou alebo poškodením údajov. Pravidelná údržba tohto systému vám pomôže udržať si poriadok a byť pripravený na akékoľvek nepredvídané problémy. Okrem toho je veľmi dôležité overiť verziu, ktorú zálohujete, aby ste sa uistili, že je správna. Tento jednoduchý krok môže pomôcť zabrániť náhodnému prepísaniu dôležitých údajov potenciálne poškodenou alebo nesprávnou verziou.

4. Zálohovanie na jedno fyzické miesto: Mnohí ľudia nezálohujú mimo lokality a predpokladajú, že miestne zálohy sú spoľahlivé. Spoliehanie sa výlučne na lokálne zálohy vás však robí zraniteľnými voči katastrofám špecifickým pre dané miesto, ako sú požiare alebo krádeže. Zálohovanie mimo lokality znamená uchovávanie kópií údajov na rôznych miestach, takže ak sa na jednom mieste stane niečo zlé, vaše údaje zostanú v bezpečí. Ako alternatívu môžete použiť cloudové úložisko. Cloudové zálohovacie zariadenia sú obľúbené na vzdialené ukladanie údajov prístupné cez internet. Rôzne online cloudové služby ponúkajú funkcie, ako je synchronizácia súborov, zdieľanie a šifrovanie na bezpečné ukladanie údajov.

5. Podceňovanie šifrovania: Ukladanie nezašifrovaných záloh spôsobuje, že citlivé údaje sú zraniteľné voči neoprávnenému prístupu. Implementácia silného šifrovania zabezpečí, že aj keď sa zálohy dostanú do nepovolaných rúk, údaje zostanú chránené. Rovnako dôležité je však pamätať na to, aby ste sa nerozhodli pre hotové šifrovacie riešenia, pretože by mohli sťažiť neskoršie obnovenie zálohovaných informácií. Pevné disky značky WD My Passport a My Book majú zabudované 256-bitové hardvérové šifrovanie AES s ochranou heslom, ktoré pomáha udržať váš obsah v bezpečí.

V rámci Svetového dňa zálohovania spoločnosť Western Digital odporúča, aby ste bezpečne zálohovali svoje údaje a zároveň sa pripravili na neočakávané situácie tým, že budete mať pripravený pohotovostný plán pre prípad nešťastia zariadenia, napríklad havárie, krádeže alebo poškodenia.  Obavy zo straty údajov nemusia byť nočnou morou, ak máte proaktívnu stratégiu zálohovania údajov. Bežným pravidlom, ako zabrániť tomu, aby dôležité údaje navždy zmizli, je pravidlo 3-2-1. Podľa neho by ste mali:

3) Majte TRI kópie svojich údajov. Jedna je primárna záloha a dve sú kópie.

2) Uložte kópie záloh na DVA rôzne typy médií alebo zariadení.

1) JEDNU kópiu zálohy by ste mali uložiť mimo pracoviska pre prípad havárie.