Najnovší operačný systém od Apple sa práve dostáva do telefónov s logom nahryznutého jablka. Aj keď to na prvý pohľad na veľkú zmenu nevyzerá, iOS 9 prináša šikovné vylepšenia. Inštalácia iOS 9 je zadarmo a je určená pre iPhone 4S a vyššie.

IOSDostupnost_nowatOkrem toho je nový operačný systém určený aj pre zariadenia iPad a iPod. Pôvodne plánoval Apple v rovnakom čase uviesť aj aktualizáciu operačného systému pre hodinky Apple Watch, tá sa však nateraz odkladá.

1. Nový vyhľadávací nástroj

ios-9-search_nowatAk prejdete prstom po displeji iPhone na základnej ploche doprava, dostanete sa k novému vyhľadávaciemu nástroju. Ten je univerzálny. Zadaný výraz totiž hľadáte jednak v celom telefóne (v mailoch, v aplikáciách), ale aj na mapách, na webe, v športových výsledkoch a fotogalériách. Rovnako sa tu dajú realizovať základné matematické operácie. Apple sa pritom snaží byť proaktívny v odporúčaniach. Dostanete sa takto aj k položkám ako sú top kontakty, novinky, relevantné aplikácie, lokálne informácie a pod.

2. Zmeny v aplikáciách pre okamžité správy

iOS_quick-reply_nowatNotifikačné centrum je teraz radené chronologicky namiesto zobrazovania podľa aplikácií. To umožní lepšiu orientáciu v správach. Novinkou je rýchla odpoveď (Quick reply), kedy môžete na prijatú správu odpovedať ihneď a táto funkcia je dostupná pre všetky aplikácie. V minulosti sa niečo podobné dalo realizovať len pre messaging nástroj od Apple. Správy teraz obsahujú aj novú funkciu na hľadanie.

3. Newsstand skončil

ios-9-newsstand_nowatV iOS 9 Apple prestal podporovať funkciu Newsstand, v ktorej sa dali nájsť aplikácie pre rôzne magazíny vrátane slovenských. Odteraz to budú znova samostatné aplikácie. Apple však uviedol vlastnú aplikáciu News v iOS, v ktorej sa dajú čítať (nespoplatnené) články z rôznych internetových magazínov.

4. Nový systémový font


iOS-9-Supported-devices_nowatApple vymenil font textu – namiesto doterajšieho Helvetica teraz používa vlastný font nazvaný San Francisco. Je to rovnaký font, aký sa používa v hodinkách Apple Watch.

5. Dlhšia výdrž na batériu

Podľa vyhlásenia Apple vývojári urobili zásadné zmeny v iOS a reálna výdrž na batériu by sa mala predĺžiť o niekoľko hodín na jedno nabitie. Rovnako je k dispozícii nová funkcia “Low Power Mode,” s ktorou sa dá predĺžiť výdrž na batériu o ďalšie tri hodiny výmenou za vypnutie niektorých funkcií iPhone.

Ďalšie vylepšenia

ios9_nowatApple iOS9 prináša ďalšie vylepšenia pre iPad vrátane posilnenia multitaskingu a videa v režime obraz v obraze. Apple Maps teraz obsahujú pre niektoré regióny aj informácie o verejnej doprave. Wallet je nové meno pre aplikáciu Passbook, pričom Wallet podporuje nové typy platobných kariet a vernostných programov. iOS 9 obsahuje aj ad-blocker na zablokovanie reklamy na webových stránkach.

Aktualizácia watchOS 2 pre hodinky Apple Watch sa zatiaľ odkladá, Apple údajne našiel závažnú chybu na poslednú chvíľu. K dispozícii bude neskôr.

Celkovo inštaláciu iOS 9 pre iPhone odporúčame, pokiaľ sa neobjaví počas najbližších dní nejaká vážna chyba, sú zmeny pozitívne a neprídete o niektorú dôležitú funkciu. Pravdepodobne sa objavia problémy s ad-blockerom, ktorý hlavne v prvých fázach bude blokovať aj niektoré užitočné funkcie.  Na odladenie tejto funkcie treba viac času a celosvetové „testovanie“.

Zdroj: QZ.COM

Značky: