Rozprávali sme sa s výkonným riaditeľom ESETu Pavlom Lukom. Hovorili sme o vývoji ESETu a počítačových hrozbách, ale aj o tom, ako sa bude ESET posúvať a ako bude fungovať jeho nové sídlo.

Aké boli začiatky ESETU?

Ono to začalo už v roku 1987, pričom prvý vírus sa objavil na PC v roku 1986. V roku 1987 sa totiž objavil vírus Vienna a s ním sa stretli počítačoví nadšenci Miro Trnka a Peter Paško. Veľmi ich to zaujalo, napísali prvý antivírus a nazvali ho NOD (Nemocnica na okraji disku). Z antivírusových produktov, ktoré prežili dodnes, majú korene v roku 1987 len dva – náš NOD a McAfee.

Toto bolo ale ešte v období socializmu a vtedy založiť súkromnú spoločnosť vlastne nebolo možné. NOD sa vtedy šíril zadarmo napr. po kamarátskej linke. Po revolúcii to autori začali predávať a založili spolu s Rudom Hrubým spoločnosť ESET. To sa stalo v roku 1992, pričom ESET je vlastne meno egyptskej bohyne.

Pavel Luka, ESETZdroj: TOUCHIT
Pavel Luka, ESET

Ako je to dnes z hľadiska zastúpenia ESETU v rámci celého sveta?

Centrálu máme stále v Bratislave, počet zamestnancov je vyše 2000. Vo svete máme 23 pobočiek a produkt sa dá kúpiť takmer vo všetkých krajinách. Pobočný sú obchodné a vývojové, celý svet máme rozdelený na 4 regióny.

Aké boli hlavné míľniky vo vývoji ESETU?

Generácií nášho produktu je viacero a odpovedá to danej situácii v oblasti bezpečnosti v čase. Veľkým míľnikom bolo založenie pobočky v San Diegu v roku 1999, čo naštartovalo celosvetové predaje nášho produktu. Z technologického hľadiska bol na konci 80. rokov minulého storočia vírus kus kódu, ktorý bol schopný pripojiť sa k inému programu.

Ten potom napádal iné programy v počítači. Funguje to inak veľmi podobne ako biologický vírus v ľudskom tele. Keď si program vymeníte napr. s kamarátom, čo sa v tých rokoch bežne robilo, vírus sa šíri medzi počítačmi. V tých rokoch nebol svet taký globalizovaný a napr. hranice štátov boli pre vírusy vtedy prirodzenou bariérou. Boj s vírusom prebiehal tak, že sme ho odchytili, zanalyzovali sme ho a určili charakteristické krátke kusy kódu – vzorky.

Už v tejto dobe nás ale veľmi fascinovala tzv. heuristika. Tá vlastne simuluje živého výskumníka, ktorý pôsobí vo vašom počítači. Heuristika analyzuje neznáme súbory a sleduje ich činnosť. V tejto oblasti sme boli úspešným svetovým pionierom. Takto sme dokázali rozpoznať vírusy, ktoré ešte neboli vytvorené, ale podľa ich správania náš program vedel, že ide o škodlivý kód.

Toto sa stalo veľmi dôležité na konci 90. rokov, keď sa rozšíril internet. To bol pre svet počítačových vírusov veľmi dôležitý míľnik. Vtedy sa aj zmenila motivácia kyberzločincov. Zatiaľ čo dovtedy bola motiváciou možno sláva, od tohto okamihu sa to stala doslova obchodná činnosť. Rovnako dramaticky sa zmenila aj rýchlosť šírenia malvéru.

Zatiaľ čo predtým sme aktualizoval NOD povedzme raz za tri mesiace, a to na CD médiách, teraz to bolo treba urobiť ihneď po objavení sa nového škodlivého kódu. Úplne sa tiež zmazali hranice štátov, objavili sa červy, ktoré sa šírili napr. pomocou elektronickej pošty a vedeli zamoriť celý svet veľmi rýchlo. Bezpečnostné firmy sa vtedy začali predháňať v tom, ktorá ako rýchlo na daný vírus zareaguje. Preto aj začali budovať laboratóriá po svete v rôznych časových pásmach.

Ste teda konkurenti, ale na technickej úrovni asi navzájom spolupracujete.

Áno, je to presne tak a dáva to pre nás zmysel. Napr. chodíme na konferencie vymieňať si nové poznatky. Začiatkom roka 2000 bol ESET stále malá firma a vtedy sme nemali prostriedky na zakladanie vírus laboratórií po celom svete. Našu heuristiku sme však prispôsobili tak, aby zachytávala aj červy a úspešnosť NOD32 bola vyše 75 %. Tieto výsledky si všimli aj ostatné bezpečnostné firmy, a to u nich vzbudilo veľký rešpekt.

Aká je dnes motivácia tvorcov takého škodlivého softvéru?

Pokračuje finančná motivácia, na malvéri sa dá stále zarobiť. Pribudla však aj politicko-mocenská motivácia a tá ešte viac zamiešava karty. Naši protivníci sa pritom spofesionalizovali a je to cítiť. Je ich oveľa viac, sú viac vyzbrojení možnosťami a schopnosťami a celkovo nebezpečnejší.

Ako bude vyzerať váš nový campus, o ktorom sa veľa hovorí? A potrebuje firma ako vy vôbec takýto veľký kamenný priestor?

Osobne si myslím, že keď sa ľudia stretnú naživo, prináša to vyššiu hodnotu pre ľudí aj pre firmu. Myslím si, že našou budúcnosťou je hybridné fungovanie, kde má stále svoje miesto aj osobný kontakt.

Pre verejnosť pritom vieme v našom novom campuse blízko populárnej Železnej studienky poskytnúť počas víkendov možnosť parkovania. Chceme tu vybudovať také epicentrum inovácií. Hneď oproti je totiž Slovenská akadémia vied, ďalej dve slovenské univerzity so zameraním na techniku a tieto sily chceme spojiť pre Slovensko. Spoluprácu s vysokými školami máme pritom aj v ďalších mestách na Slovensku.

Ako môžu vzniknúť na Slovensku ďalšie firmy, ktorý by dosiahli taký úspech ako má ESET?

Zo srdca si želám, aby na Slovensku vzniklo viac takto úspešných firiem. Pomáhame teda startupom, pričom vieme, že na to treba veľa usilovnosti, mať trochu šťastia a veľa trpezlivosti. Aj ESET začal byť naozaj globálna firma tak 20 rokov po jeho založení.

Ako sa zmení bezpečnostný softvér povedzme o 5 rokov?

Doba sa mení, vidíme to na tom, ako sa dnes využívajú primárne smartfóny. Vidíme tiež, že dáta a aplikácie sa veľmi výrazne posúvajú do cloudu. Toto ovplyvní aj hrozby. Prístup do cloudu je chránený menom a heslom, v lepšom prípade dvojfaktorovu autentifikáciou a útočiť sa teda na to dá.

A ak sa útočníkovi podarí napadnúť cloudovú infraštruktúru, dostane sa potenciálne naraz k dátam veľkého počtu ľudí. Tomuto sa prispôsobia aj bezpečnostné riešenia. Určite pritom nevymizne fakt, že nejaké bezpečnostné riešenie do budúcna bude potrebné.

Prečítajte si aj:

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.